Dziś chcia łam zaprezentować ogon pawia , jest to dość pracochłonne ciasto, raczej dla ambitnych( ja nie lubię robić kruchego ciasta), lecz warte zachodu. Kruche ciasto, dżem, masa i owoce, cóż chcieć więcej? Chyba już nic Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki
Ciasteczkowy Potwórnarodzie mieszane uczucia. Są tacy, którzy uważają, że nie ma nic lepszego i najchętniej tarzaliby się w krewetkach, są też tacy, którym na samą myśl o morskich robaczkach paw wspina się na Mount Everest i tam womituje intensywnie. Ja należę do tej pierwszej grupy. Kocham! Wielbię! I niestety wśród moich bliskich jestem w tym uczuciu osamotniona. Czasem podejmuję próby nakarmienia
ladykitchenmąż, który nie lubi gotowanej marchewki i zup, skusił się na talerz tej pysznej zupy. Czekałam na Jego reakcję. I cóż usłyszałam? Bardzo dobra, poproszę dokładkę. Urosłam, dumna jak paw i zjadł dwie miseczki. I to świadczy o tym ,że jeżeli takiej zupy nie próbowaliście to polecam. Dodatek soku z pomarańczy to strzał w dziesiątkę. Jeśli macie ochotę
O kuchni z uczuciemmoją mocną stroną, poza tym wyglądają bardzo efektownie i elegancko. Tort jest prosty, ale takie właśnie podobają mi się najbardziej. Efekty? Nauczyciel był naprawdę zadowolony, a ja dumna jak paw. Ten tort to znów efekt pracy zespołowej; razem z koleżankami przygotowałyśmy tort dla policjantów; prawdziwych klientów! Podobno byli zachwyceni, choć trochę pomieszały nam się kolory. I na koniec kringel , czyli
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłasnym przykładzie wiem, że i młodsze pociechy zainteresują się jej bogato ilustrowanymi stronami i dźwięcznie brzmiącymi w ustach czytającej mamy wierszykami. "Wierszozwierze", to pełne humoru rymowanki o zwierzętach. Tygrys, paw, żyrafa, lew - to tylko niektórzy bohaterowie tej książeczki. Każdy wierszyk zilustrowany jest równie zabawnym i kolorowym obrazkiem. Tak jak w przypadku tygryska, który "gdy się uprze to paski wygryzie
Słodkie okruszkimogliśmy również zabrać przygotowane przez nas torty, na które otrzymaliśmy pudełka i inne niezbędne rzeczy, aby tort dobrze zapakować i dowieźć bezpiecznie. Kolejnym projektem był cudowny, piękny paw „Peacock – Glory”, jedno z najbardziej popularnych dzieł Kelvina i chyba mój ulubiony, piszę „chyba”, bo jak patrzę na pozostałe torty, to wydają mi się równie wspaniałe
Mała Cukierenkawybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie nie mam na co dzień... Upiekłam więc ciasto, przygotowałam zaskakujący krem, oblałam polewą i udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę popracować). I, muszę przyznać, smak również mnie urzekł. Ciężkie, niemal w stylu brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzestanę czytać internety, bo coś czuję, że w końcu mój paw wyjedzie windą na dach i będzie rzygał przez barierki. Dotrwaliśmy do parszywych czasów. Mamy specjalistów z dupy wyciągniętych, którzy doznali duchowego oczyszczenia poprzez czytanie poradników czy innych netowych szarlatanów i doszli do oszałamiających w ich mniemaniu wniosków. Jesteś gruba? Zaraz wylezie jakaś laska, która oświadcza, że zrzuciła 342 kilo
ladykitchengotyku. Mantua miasto wśród sztucznych jezior, równie romantyczne jak Werona – stało się miejscem drugoplanowym szekspirowskiego „Romea I Julii”. Mediolan więcej o Mediolanie tutaj Pawia miasteczko przecięte rzeką Ticino z katedrą zaprojektowaną przez samego Leonarda da Vinci
Bon Ton Italiakilka legend. Jedna z nich głosi, że ciasto zostało po raz pierwszy wypieczone w Pawii w 750 roku. Ubogi cukiernik upiekł ciasto w nadziei, że zapanuje w mieście pokój. Pawia była bowiem w stanie wojny z królem Alboino. Ten prosty gest skruszył serce najeźdźcy i w konsekwencji doprowadził go do wycofania się z zamiarów podbicia miasta. Inna legenda mówi
KUCHARNIABułeczki "ogony pawia" 12 sztuk SKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli, 4,5 dag cukru, 3 jajka, 9 dag stopionego masła do smarowania .WYKONANIE Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Zdjąć z ognia, odlać 120 ml i do reszty dodać pokrojone na małe kawałki masło
w mojej kuchnirodzynkami-gigantami i strachem w oczach, a my pójdziemy po masło i wrócimy z torebką i kacem moralnym).Sernik wyszedł tak dobry, że jako autorka dzieła (o dziwo z pawimi piórkami tu i ówdzie) postanowiłam (ja - czytaj młodsza kucharka), podzielić się nim na szeroką skalę i zawalczyć w konkursie z BOTTI i z Kasią z bloga Z kuchni do Kuchni
Wypisz WymalujSzybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie
Grahamka, weka i kajzerkajako drapaczka dziąseł. Więc z chwilowej niepoczytalnej bezsilności rzeczone śniadanie było w butli podane. Wymęczone. Ale wybombione! Za setnym podejściem...Pierwsza setka Lucjanka. To owsianka. I pół bananka.Dumna jak paw z wywalonym ogonem pół dnia chodziłam. Zaraz memory five do mamy. Dziecko pod niebiosa wychwalone. Jaki żarty, nienażarty ;)A później zonk! Owsianka wróciła do mnie. W wersji sprzed zblendowania. Zreinkarnowana
bastalenainnymi takie, które dotyczą otwarcia nowych lokali w Krakowie. W ten oto sposób dowiedzieliśmy się, że wkrótce miało nastąpić otwarcie "Kultowego Bobby Burgera" w Krakowie przy ulicy Pawiej 34. Lubimy burgery, więc z miłą chęcią na to otwarcie wybraliśmy się. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSprawdź inne wyszukiwania: