pasztet wieprzowy - 480 przepisów (strona:24/32)

Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 167

bardzo fajnie! Dzięki kelnerowi panu Maćkowi, który służył nam radą odnośnie wyboru dań, na nasz stół trafiają po kolei: Vằn thắn (18zł)  - pierożki wonton, delikatne mięso wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto, podane w bardzo esencjonalnym ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) -  cienki makaron ryżowy z wołowina(...)woka , warzywnymi piklami, kiełkami, sałatą, świeżymi ziołami, prażoną cebulką i specjalnym sosem. Przed zjedzeniem wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać Klasyczne Banh Mi (17 zł) - z domowym wietnamskim pate, czyli pasztetem przygotowanym z wieprzowiny i indyczej wątróbki to Podany w chrupiącej bułce z pysznym sosem, piklami z marchewki i świeżą kolendrą, to był prawdziwy hit! Con Gà Nướng (23zł) -  chrupiący

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowy pasztet -mniam! 180

lubicie pasztety???ja bardzo,tylko przeraża mnie skład w tych sklepowych,więc często robię je sama, ten przepis jest super,i robi się 35 min,-i do tego jest naprawdę pyszny i tani,jak kiedyś wątrobianka, z tego przepisu wyszedł mi jeden słoik 500 ml więc jak macie dużą rodzinkę to możecie się pokusić o podwójną porcję spróbujcie polecam, Składniki(...)wątróbki wieprzowej(może być również cielęca) 20 dag słoniny cebula 1/2 szkl rosołu(może być z kostki rosołowej,jak nie macie) łyżeczka majeranku, sól,pieprz Przygotowanie: słoninę i cebulkę kroimy w kostkę,przesmażamy w garnku 2-3 min dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę i podlewamy rosołkiem dodajemy majeranek i dusimy na małym ogniu przez pół godzinki,po tym czasie doprawiamy

Swojskie jedzonko
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany(...)przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi

Kuchnia Beaty
Konserwa w słoiku 89

słoiku może postać tak długo jak sklepowa, a nawet dłużej. Domowa konserwa w słoiku to niezapomniany smak z dzieciństwa. Moi rodzice bardzo często wędzili lub piekli mięsa . Domowy pasztet lub konserwa ze słoika stanowiły doskonałe urozmaicenie mięsnych wyrobów. Pamiętam jak dziś, że nie dało się spokojnie zjeść kanapki w szkole. Piekny zapach przyciągał amatorów cudzych kanapek. Konserwa w słoiku(...)okolo12 słoików 0,5 l, które możemy trzymać w chłodnym miejscu przez dłuższy okres i sukcesywnie zużywać, gdy najdzie nas ochota na pyszną, domową konserwę mięsną. 3 kg łopatki wieprzowej 1 kg szynki wieprzowej 68 g peklosoli 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czernego 6 ząbków czosnku 8 łyżeczek żelatyny 1 litr zimnej wody 200 ml wody do rozpuszczenia żelatyny

Ania gotuje
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 132

Domowe wędliny i pasztety goszczą na naszych stołach zwykle z okazji świąt. Ich przygotowanie może wydawać się czasochłonne i skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Przekonacie się o tym przygotowując swoją pierwszą domową wędlinę i może nabierzecie ochoty na więcej? Przepis przygotowałam dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku kulinarnym wraz z innymi moimi przepisami(...)potrawy z mięsem. Lista składników: 1 kg szynki wieprzowej 750 g surowej białej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Opis wykonania: Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy

Smakowity Blog Kulinarny
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 85

  Pieczeń rzymska faszerowana gotowanymi jajkami, to idealna propozycja na Wielkanoc. To proste i zarazem pyszne danie. Jest idealnie doprawiona i bardzo godna polecenia. Inspiracją był

Smaczne Zdrowe
Pieczeń rzymska 146

Pieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie(...)inaczej także klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo 70:30) 3-4 marchwie 1 cebula 1 czerstwa bułka plus mleko do jej zamoczenia

Pociąg Do Kuchni
Pasztet z dzika 139

potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego(...)razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki. Na wierzchu smarujemy olejem z ziołami. Pasztet pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti bolognese z dodatkiem różowego wina. 99

aromat gruszek. Klasyczny, dobrze zbilansowany róż, z kwiatowym i orzeźwiającym finałem. Jest to subtelne, bardzo eleganckie wino na najlepsze momenty. To półsłodkie wino idealnie pasuje do ryb, przystawek, delikatnych pasztetów drobiowych, deserów i jak najbardziej do makaronów. Dlatego dziś moja propozycja podania wygląda właśnie tak.  Ale w ofercie win zamojskich znajdziecie wiele innych, które podacie z każdym innym daniem(...)makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 3/4 szkl. wina różowego od winiarni zamojskiej 50 dag mielonej łopatki wieprzowej 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy 1 łyżka

Radość kipiąca uśmiechem.
karnawał w królestwie garów 128

pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym   sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem(...)szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros     makaroniki

królestwo garów
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Wędzone skórki wieprzowe 215

SUROWIEC -skórki wieprzowe PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona -haki wędzarnicze -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione lub obcięte skórki solimy z ręki i odstawiamy do lodówki na 5-7 dni.Następnie myjemy z soli i wieszamy aby obciekły można dodatkowo użyć papierowego ręcznika będzie szybciej.Następnie osuszamy i wygrzewamy skórki w wędzarni bez dymu.Temperatura 35-40 stopni czas(...)WĘDZENIE 2 godziny w 45-60 stopni Takie skórki można później wykorzystać np:do bigosu,pasztetu czy salcesony nada naszemu wyrobowi wspaniały zapach wędzenia-dymu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony 132

Idealny na kanapki z domowym chlebkiem, lub bułeczką.Składniki:ok. 1.5 kg boczkułyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowegołyżeczka ziół prowansalskichłyżeczka majerankułyżeczka soliziele angielskieliść laurowy2 ząbki czosnkuWykonanie:Boczek

Moje pyszne gotowanie
Pasztet ze śliwkami 62

rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście(...)mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy   Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami 116

rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu(...)łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli

Kardamonovy
Pasztetowa ze słoika 236

Dzisiaj polecam przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić

Tradycyjna kuchnia Kasi