pasty - 13297 przepisów (strona:458/887)

PASTA Z BOBU Z MIĘTĄ I FETĄ 102

Pyszna i orzeźwiająca pasta z bobu, którą robi się niezwykle przyjemnie podjadając zielone ziarenka :) Składniki: 500g ugotowanego, wyłuskanego bobu 100g miękkiej fety sok z połówki cytryny garść posiekanych liści mięty oliwa z oliwek Rozgniatamy bób i mieszamy z pozostałymi składnikami. A teraz biorę się za pieczenie chleba bezglutenowego, żeby mieć jutro pyszne śniadanie

Cytryna&Co.
Adios pomidory 119

Niestety, to już ostatnie działkowe pomidory. Tutaj w wersji uduszonej na oliwie, dwukrotnie przetartej. Rzadki sos stał się pomidorową, gęsty został dodany do spaghetti. Razem z

Cytryna&Co.
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW 121

weekend miałam jakąś "pastową", zrobiłam zrobiłam dwie pasty i jedno pesto :) A ponieważ w ostatnim czasie zaopatrzyłam się w całą masę, kasz, warzyw strączkowych, mąk bezglutenowych i innych śmiesznych i nowych dla mnie składników, postanowiłam zacząć je zużywać i odrobinę poeksperymentować. Dalsza część eksperymentów w kolejnych postach :) Składniki: szklanka namoczonej wcześniej czerwonej soczewicy marchewka (opcjonalnie) sól pieprz ząbek czosnku

Cytryna&Co.
ZAPIEKANKA Z SOBRASADĄ I CHORIZO 126

Na piątkowy miły wieczór z przyjaciółmi postanowiłam zrobić coś kilka ciepłych i zimnych dań, ale nie wymagających stania przy garnkach. Stąd pomysł na ekspresową zapiekankę z

Cytryna&Co.
OBIAD ROKU: kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem + polędwica wołowa w pikantnym sosie pomidorowym 101

Dzisiaj miałam wyjątkowo miły dzień  i może dlatego wyszło mi takie pyszne, nowe danie, które na pewno będzie wracało na nasz stół. Dokładnie takie, jakie

Cytryna&Co.
MINI POMARAŃCZOWE FARFALLE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ 130

Dostałam od Doboshi pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;) Za to

Cytryna&Co.
WYMIATAJĄCY SOS WARZYWNY DO MAKARONU, RYŻU, KASZY... 124

Nie chciało nam się jechać na zakupy w weekend, więc zrobiłam czystkę w lodówce i wyczarowałam przepyszny sos warzywny. Chłopakom podałam go z tagliatelle, sobie zrobiłam

Cytryna&Co.
TAGLIATELLE Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ 139

W super ekspresowym tempie wychodzą najlepsze rzeczy, dlatego szybko zapisuję, bo zapomnę. Chłopaki powiedzieli, że jadą głodni, więc szybciutko, w 20 minut przygotowałam dla nich pyszną

Cytryna&Co.
Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry 120

robię sama z wiejskiej kury i wołowiny najczęściej, w wersji wege - warzywny) 4-5 marchewek 2 ziemniaki (robiłam też wersję z batatami) 1 cm imbiru płaska łyżka czerwonej pasty curry szklanka mleka kokosowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego można też zamiast dodawać sosów, po prostu posolić Dodatki: pestki słonecznika i dyni (namoczone lub prażone ze szczyptą soli

Cytryna&Co.
TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO 166

mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około dwóch łyżek plaster świeżego imbiru syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry Do podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy

Cytryna&Co.
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 111

zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka

Niedzielny kucharz
Hummus z pieczoną marchewką 94

odstawkę. Dlatego od czasu do czasu na blogu będą się pojawiały różnego rodzaju wegańskie smarowidła. Dziś - hummus z pieczoną marchewką. Pyszny. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 4 marchewki 3 łyżki pasty  tahini 1 łyżka ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy extra virgin 2 łyżki soku z cytryny odrobina oleju rzepakowego sól Ciecierzycę

Kardamonovy
jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 141

odsączam z oleju, drobno kroję i dodaję do żółtek zostawiając nieco do dekoracji. Dodaję ser typu feta, doprawiam majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, dekoruję kawałkami pomidorów

babka w formie
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym. 217

Posiekać koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić majonezem, musztardą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazisty smak można dać musztardy Dijon, jeśli zaś nie wystarczy stołowa. NIE solimy pasty, makrela i ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli

Lubię to gotuję
wieprzowina po koreańsku 186

przy tym bardzo smaczne danie. Składniki (na 4 osoby): 1/2 kg karkówki wieprzowej 1 cebula pęczek dymki 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 łyżka płatków chili 1 łyzka koreańskiej pasty z chili (mozna pominąć, jeśli ma być łagodniejsze) 1 łyżka cukru 3 łyzki sosu sojowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu łyżka oleju sezamowego biały sezam do posypania olej do smażenia Karkówke

stajnia gołębie od kuchni

Proponowane wyszukiwania