całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki: - pierś z kurczaka - tortilla (bądź kilka) - sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego) - kulka mozarelli Marynata do mięsa: - chilli - pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka: - 100 g mąki - 1/3 łyżeczki majeranku - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki chilli - 1/3 łyżeczki czosnku(...)Sałatka: - dowolny mix sałat - kilka pomidorów - ogórek zielony - łyżka oliwy z oliwek - łyżka oleju balsamicznego - sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat
Kulinarne zapędy Kokosapodzielić na mniejsze porcje. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, tymianku, chili i oliwy przygotować pastę. Filety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć pastą i odstawić do lodówki na 30 minut. Pierś kurczaka grillować na patelni grillowej przez 3-5 minut z każdej strony. Sałatka: Miąższ arbuza i melona pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Oliwę
Pasja Smakufilet z kurczaka opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka oliwy 1 cebula pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być) WYKONANIE Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy(...)połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny. Przygotowujemy szpinak: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu. Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy. Mięso
W kuchennym oknie Ewymnóstwo sposobów, z mięsem lub nie. Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak . SKŁADNIKI (na 4-5 osób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir kmin rzymski sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka
ZofianaPIEKARNIKA. (przepis wymyślany na szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki. Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też przyprawy, które
W kuchni Karmel-itkicurry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki mieszanki garam masala 2 łyżeczki soli sok z 2 limonek Kurczaka umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki * 1 duży filet z kurczaka * 30 dag małych pieczarek * 1 papryka * 1-2 małe cebulki * przyprawa curry * czerwona pasta curry * sos sojowy jasny * sól * 1 saszetka ryżu * kurkuma Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki(...)podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody
Mix smakugram piersi kurczaka 1 duży batat 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość
Mango PapajaSkładniki: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku Makaron penne gotujemy na al dente. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka
Bon Appetit MałgorzatyZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos rybny. Można go również zastąpić filetami z sardeli, czyli anchois. Przepis, który podaję bazował na przepisie Jamiego Olivera na krewetki w czerwonym curry, ale zmieniłam kilka składników (tak, to ja dodałam suszone pomidory - zupełne(...)mrożonego groszku 2 marchewki 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Składniki na curry miksujemy dokładnie w malakserze. W dużym garnku podsmażamy 5 minut cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, żeby się zarumienił. Dodajemy przygotowaną pastę i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy 2 kubkami gorącej wody i gotujemy 10 minut. Następnie dosypujemy marchewkę i gotujemy kolejne 10 minut. Wrzucamy groszek
W kuchni wieczoremTunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej. Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna
Miksturownikjuż z głowy. Krupnik Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne przygody GatityPasta śniadaniowa - jajeczna z sardynkami Pisałam, że na blogu pojawią się pasty śniadaniowe i nie kłamałam :) Była już z wędzonego kurczaka, była z tuńczyka, a teraz jajeczna, ale z sardynkami. Prosta w przygotowaniu i fenomenalna w smaku. Wystarczy dobrze doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę świeżego koperku :) Oczywiście, możesz też dodać inne ulubione przyprawy. Taka pasta wystarcza na jedno
Kraina Tysiąca Smaków