pasta kurczak - 252 przepisów (strona:4/17)

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 277

pasty krewetkowej  Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu

kulinarnyJa
CYTRYNOWY KURCZAK 186

całego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok

Z Majeczką w kuchni
Kurczak tikka masala 1289

mieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam   czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atak(...)miałyśmy ubaw J Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójczą J Kurczak tikka masala       Składniki: ·         2 piersi z kurczaka ·         2 ząbki

Mania Gotowania
Castellane Pasta z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola 256

Dziś włoskie specjały: pasta Specialità Castellane z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Curry z kurczakiem i kalafiorem 195

curry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu. Dziś np. robiłam z pomidorami.  Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana . Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry  sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki(...)kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.  Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas.  Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi

Pasja Smaku
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 178

kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym   czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak

Buniabaje w kuchni
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 350

łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat(...)tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy wodę lub bulion i doprowadzamy do wrzenia. Solimy do smaku i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 12 minut, co jakiś czas mieszając. 4. Po 12 minutach dodajemy mleko kokosowe

Tajskie smaki
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 373

pozbawione pestek i posiekane  2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry  750 ml bulionu z kurczaka  160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski(...)łyżeczka cukru  ½ łyżeczki sosu rybnego  przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią.  Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę

Stare Gary
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 207

bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar(...)suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki  i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować  do zgęstnienia sosu

Kulinarny karnet Christophera
Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 168

talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki młoda cebulka łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki mrożonego zielonego(...)zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy do lodówki. Na następny dzień mleczko odlewamy i kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy z pastą curry, koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze

Mienta blog
Hinduski szaszłyk. 358

krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 401

tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem - kuchnia azjatycka 197

dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy

SMYKWKUCHNI
Pasta z tuńczyka i kurczaka 364

Przepis na prostą w przygotowaniu pastę z tuńczyka i piersi z kurczaka. Najlepiej smakuje z bagietką lub prosto z miseczki ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera) liść laurowy, sól, pieprz 1 puszka tuńczyka (185 g) w sosie własnym 1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu (ok. 110 g) szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Mięsne kwiaty z farszem 170

Zresztą podziwiam rękę tej blogerki  Kuchnia u Broni Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam. SKŁADNIKI 2 duże podwójne piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 cebula 1 marchewka  1/2 pora 1 opakowanie sera mozzarella nici do związania mięsa 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego przyprawa(...)pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny. Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem. Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć

W kuchennym oknie Ewy