Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu... takim daniem możemy zaskoczyć niejedno podniebienie. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1 brokuł 2 puszki mleka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry sól, pieprz garść orzeszków ziemnych pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju(...)ryżu jaśminowego szczypta kurkumy Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski zaś cebule kroimy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę curry. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Do kurczaka dodajemy sos rybny, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy
IMPRESJA SMAKUpaski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy(...)wstawić na 1 godzinę do lodówki. Warzywa pokroić. Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu
Na słodko lub wytrawniepasty krewetkowej Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu
kulinarnyJacałego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok
Z Majeczką w kuchnimieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atak(...)miałyśmy ubaw J Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójczą J Kurczak tikka masala Składniki: · 2 piersi z kurczaka · 2 ząbki
Mania GotowaniaDziś włoskie specjały: pasta Specialità Castellane z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola. Czytaj więcej
Ana Mari's worldcurry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu. Dziś np. robiłam z pomidorami. Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana . Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki(...)kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami. Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas. Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi
Pasja Smakukilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Buniabaje w kuchniłyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat(...)tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy wodę lub bulion i doprowadzamy do wrzenia. Solimy do smaku i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 12 minut, co jakiś czas mieszając. 4. Po 12 minutach dodajemy mleko kokosowe
Tajskie smakipozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski(...)łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę
Stare Garybułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar(...)suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować do zgęstnienia sosu
Kulinarny karnet Christopheratalerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki młoda cebulka łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki mrożonego zielonego(...)zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy do lodówki. Na następny dzień mleczko odlewamy i kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy z pastą curry, koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze
Mienta blogkrótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy
Kulinarny karnet Christopheratymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy
SMYKWKUCHNI