wołowina bez kości 15 dag · ziemniaki 5 szt · ogórek kiszony 2 szt · tłuszcz · cebula · koncentrat pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować(...)obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą i koncentratem pomidorowym, poddusić, połączyć z ziemniakami, śmietaną wymieszaną z mąką oraz obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną
Camilla w kuchnibułka paluch 4 szt · parówki 4 szt · ogórki kiszone 3-4 szt · kapusta pekińska · keczup Bułki przekrawamy na pół, do środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem
Camilla w kuchnibułka paluch 2 szt · ogórek kiszony 3-4 szt · cebula dymka · majonez · musztarda · keczup · parówki cienkie 2 szt Bułki przekroić na pół, posmarować majonezem, ułożyć plasterki ogórka, cebuli, dodać parówkę, !ogórek pokroić w kostkę i posypać po wierzchu razem ze szczypiorkiem, polac majonezem,, musztarda i keczupem
Camilla w kuchniwierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki) - ketchup Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem(...)minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką. Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem
Kuchnia co dniaJeżeli lubicie szybie i pyszne jedzonko, polecam zrobić zapiekanki :) Składniki: bułki (można użyć takich jakie lubimy najbardziej albo takie jakie mamy aktualnie w domu) ser żółty pieczarki cebula czosnek parówki pokrojone w kostkę (dobrej jakości, żeby nie zepsuły nam smaku ;) masło papryka ostra/ słodka Przygotowanie: Bułeczki posmarować bardzo cienką warstwą masła. Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)niewielkiej ilości masła lub oleju. Dodać czosnek i odrobinę papryki. Na bułeczkach ułożyć podsmażone pieczarki z cebulką oraz parówki. Przykryć plasterkami żółtego sera i zapiec w piekarniku do momentu, kiedy ser ładnie się zarumieni :) Można podawać z ketchupem, majonezem lub z innym ulubionym sosem. Ja dodałam również kiełki i rukolę- pycha
The Sweet DamselPyszny dodatek do pieczonych młodych ziemniaków z parówkami SKŁADNIKI: Porcja na jedną osobę: 2 ogórki małosolne 1/2 czerwonej cebuli gałązka natki pietruszki łyżeczka oleju świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Ogórki osączyłam z sosu i również pokroiłam w ćwierć plasterki (nie obierałam ze skóry). Natkę pietruszki opłukałam, otrzepałam z wody(...)drobno posiekałam. Składniki umieściłam w miseczce. Dodałam do nich olej i świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszałam. Sałatkę podałam do młodych ziemniaków wielkości orzeszka upieczonych z parówkami
Kuchenne zapiski Edytynajwyższych lotów. Ot, po prostu tanie przemielone mięso, nafaszerowane barwnikami i aromatami, żeby jako tako wyglądało i pachniało. Taka powiedzmy "wędlina" stojąca w rankingu nieco (bardzo nieco) wyżej od parówek. A to tak naprawdę bardzo krzywdzące dla mielonki (zresztą dla parówek również). Bo potrafi być ona naprawdę wysokogatunkowa i bardzo smaczna. To nie tak, że każda mielonka to paskudztwo
Marder&Marder Manufacturedomu i nie bawią się na wielkich balach zostawiam przepis na świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie! Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny(...)smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie. Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika
Wanilia i KardamonJelita namocz w letniej wodzie przez około 1 godzinę. Napełnij masą jelita ,podziel na 15 cm odcinki. Obsusz 30 minut. Wędź w gorącym dymie przez 1 godzinę. Następnie włóż parówki do prawie wrzącej wody i parz 10-15 minut. Wyjmij z wody, rozwieś, aby obeschły. Przeztudzone parówki przechowuj w lodówce. Warto je zrobić sobie od czasu
Przepisy i porady kulinarnenależę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec
Tradycyjna KuchniaNiecodzienny sposób na mięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone liście(...)mięty, ser żółty i parówkę włożoną w środek pora. Zwinąć zraz i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć gotowy zraz oprószony mąką. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, następnie podlać rosołem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowy zrazik kroić ukośnie, podać w sosie własnym i ozdobić świeżą miętą
Tradycyjna Kuchniainnymi słowy mówiąc na zupę ziemniaczaną. Tym razem w bogatszej formie :) Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie(...)Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą. Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaMój tegoroczny hit z użyciem bobu :) Pyszna alternatywa fasolki po bretońsku Składniki: 35 dag młodego bobu 70 dag pomidorów 3 łyżki oleju 3 parówki ½ szklanki śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz cukier do smaku Wykonanie: Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, następnie pokroić i udusić na oleju(...)wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, majerankiem, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać pokrojone parówki, bób i śmietanę. Całość zagotować
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczne połączenie- czyli hot -dog w naleśniku. Składniki: mleko 1/8 litra woda 1/8 litra 1 szt jajko 12 dag mąka pszenna słonina 1 kawałek 6 szt parówki 6 plasterków ser żółty olej do smażenia Wykonanie: Jajko ubić, dodawać po trochę mąki i mleko zmieszane z wodą, następnie posolić do smaku. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, po czym smażyć cienkie(...)naleśniki. Na każdym naleśniku położyć połówki parówek, przykryć plastrem sera żółtego, zawinąć z dwóch stron naleśnik a następnie zwinąć w wałek. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju
Tradycyjna KuchniaPyszne finger food na szybko :) z własnoręcznie wykonanym sosem musztardowym! Składniki: 1 opakowanie mini sucharków 120 gram, 6 parówek, zielenina. Składniki na sos musztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu(...)śmietaną i żółtkiem, dodać resztę musztardy i przyprawić przyprawami, oraz sokiem z cytryny do smaku. Sucharki rozłożyć w naczyni żaroodpornym, posmarować przygotowanym sosem. Na sosie ułożyć pokrojone ukośnie parówki, posmarować również ozdobnie resztą sosu i zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe jako przekąskę, przybrane zieleniną
Tradycyjna Kuchnia