Zapraszam na smaczną tartę. Zrobiłam ją na gotowym cieście francuskim. Polecam na ciepłą kolację. Składniki: 275 g ciasta francuskiego biała część pora 3 parówki z szynki 100 g sera żółtego 1/4 małej czerwonej papryki 100 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich forma na tartę o śred, 26 cm Przygotowanie: Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania(...)środka tworząc grubszy rant ciasta. Pora kroimy drobno i paprykę w kostkę, przekładamy do miseczki. Ser kroimy bardzo drobno i dokładamy do składników na farsz. Na koniec kroimy parówki w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki. Mieszamy ze sobą składniki farszu do tarty i posypujemy nim ciasto. Do słoiczka wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie i polewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneProste i smaczne roladki na niedzielny obiad. Składniki: Kotlet schabowy 2 szt. Parówka drobiowa 2 szt. Ser owczy 5 dag Natka pietruszki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kotlety opłukać, posypać solą i pieprzem do smaku i rozbić tłuczkiem. Na rozbite kotlety ułożyć parówkę, ser, i posypać posiekaną natką pietruszki. Następnie zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Upiec w piekarniku
Tradycyjna Kuchniasuszonych pomidorów (mogą być te w oliwie) 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy. Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda(...)zimne miejsce. Dzień III 1. Ponownie włączamy kapustę i doprowadzamy do wrzenia. 2. Suszone śliwki i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. 3. Parówki sojowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy do bigosu. 4. Kiedy bigos zacznie się gotować dolewamy wina. Całość gotujemy przez około 1 godziny, bez przykrycia żeby nadmiar płynów
Mój pomysł naśniadanie polecam szybkie babeczki śniadaniowe z sucharkami, są pyszne i bardzo syte. Składniki: - 3 sucharki Mamut - 2 jajka - 1 łyżka śmietany 18 % - 1 parówka - 1/3 pęczka szczypiorku - 30 g parmezanu - sól - pieprz Przygotowanie: 2 lub trzy kokilki (w zależności od wielkości) smarujemy masłem, kruszymy sucharki w kostkę i wkładamy do kokilek. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, poszatkowanym szczypiorkiem, startym parmezanem. Parówkę
Kulinarne życiesię złociste. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę, do lekkiego wystudzenia. Bułeczki przekrawać na pół, wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do samego końca i podawać na ciepło lub zimno z parówką/frankfurterką/kiełbaską i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 miękkich bułek do hot dogów. Przygotowanie bułek nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Wystarczy(...)przypadku należy wsypać, do pojemnika wypiekacza, wszystkie składniki w podanej w przepisie kolejności i włączyć wyrabianie ciasta na 10 minut, po czym wyłączyć automat. Bułeczki można podawać z parówkami, frankfurterkami czy kiełbaskami z grilla. Bułki, podobnie jak sklepowe, mają delikatnie słodki smak. Do przepisu należy użyć suchych drożdży Instant (znanych również jako Fast-Rising, Rapid-Rise, Quick Rise). Zapewniają
Gospodyni Miejskasuszonych pomidorów (mogą być te w oliwie) 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy. Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda(...)zimne miejsce. Dzień III 1. Ponownie włączamy kapustę i doprowadzamy do wrzenia. 2. Suszone śliwki i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. 3. Parówki sojowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy do bigosu. 4. Kiedy bigos zacznie się gotować dolewamy wina. Całość gotujemy przez około 1 godziny, bez przykrycia żeby nadmiar płynów
Mój pomysł naSkładniki: naleśniki: mąka mleko 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju ok. 3/4 kg parówek (14-16 szt.) 15 dkg sera żółtego 1 puszka marchewki z groszkiem 1 słoik … Czytaj dalej Zapiekane parówki
czarrna od kuchniświeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta 150 g żółtego sera 5 parówek z szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę. Ciasto rozwałkowujemy na pięć prostokątów o wymiarach 25x15cm. Na każdym rozkładamy przesmażone pieczarki z cebulką, parówkę, ser żółty i ser feta. Ciasto zawijamy do środka aby uformować hot dogi. Przekładamy na blaszkę piekarnikową, pieczemy w 210*C przez 15 minut
VioletoweKucharzeniezawiera glutenu, obniża cholesterol. Włosi w okolicach Rzym i w górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu! Składniki biała kiełbasa lub parówki cielęce soczewica czerwona lub jaką lubisz marchewka oliwa z oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą(...)Międzyczasie dodaj marchewkę startą na dużych oczkach. Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj parówki cielęce, ważne by było w nich mięso, a nie inne dziwne rzeczy. Pokrojone w kosteczkę ziemniaki ugotuj osobno. Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj na końcu ziemniaki, dopraw wedle uznania
Z Kuchni Do Kuchniprzekąski imprezowe gwarantują dobrą zabawę, dzisiaj moja wersja przygotowania rozmaitych pyszności. PRZYSMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO : 2 opakowania ciasta francuskiego kilka parówek kilka kabanosów 100 g żółtego sera ketchup SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA : 1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach(...)pomarańcza 150 g sera pleśniowego 100 g kabanosów 50 g oliwek 100 g winogrona 50 g pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na kawałki, zawijamy parówki, nacinamy i zlepiamy brzegi. powstanie okrąg. Układamy na blaszce z piekarnika. Kabanosy owijamy paseczkami ciasta, przekładamy an blaszkę. Na połowie płatu ciasta francuskiego rozsmarowujemy ketchup, posypujemy tartym serem, składamy ciasto
Kulinarne Fantazje Marioliquinoy 1 łyżka mąki z quinoy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki 40 gram startego parmezanu, lub innego intensywnego w smaku sera 1 jajko 5 małych bezglutenowych parówek z dobrym składem ketchup pikantny premium Kotlin mąka z czerwonej soczewicy olej do smażenia pieprz sól Wykonanie: Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z mąką i quinoą(...)odstawiamy do przestygnięcia, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy z jajkiem i serem. Parówki kroimy na kawałki, każdy kawałek obklejamy masą ziemniaczaną i formujemy w kulkę, lub walec, obtaczamy w mące z soczewicy i smażymy na głębokim tłuszczu, aż się ładnie zrumienią na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszcz na ręczniku papierowym. Podajemy z ketchupem Kotlin ;) Udanej imprezy! #kotlin #iloveketchup #smaknr1
Quinoa Raz!Tarta na cieście francuskim z cukinią i pomidorkami to fajny pomysł na pożywną kolację. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 cukinie 3 jajka 1 cebula 2 parówki 4 łyżki śmietny 18% kilka pomidorków koktajlowych 1 kilka mozzarelli sól,pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra 2-3 łyżki oleju (użyłam Oleju Wielkopolskiego ) Jedną cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)minut w temp. 200 C. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Posoloną cukinię odcisnąć z powstałego soku i dodać do niej jajka, śmietanę, pokrojoną w półplasterki parówkę i przygotowaną cebulę. Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką i ostrą. Wylać na podpieczone ciasto francuskie. Na wierzchu ułożyć drugą cukinię pokrojoną w plasterki
talerz przyjemnościsię zjadło. Proponuję zrobić takie ciepłe zapiekane kanapki. Mogą być zrobione ze świeżego pieczywa ale również takiego już starszego.Polecam Składniki: 4 kawałki czerstwego pieczywa 2 łyżki ketchupu 1 parówka 3 łyżki startego żółtego sera 4 duże pieczarki sól. pieprz Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni smażymy pieczarki aż puszczą sok i odparowujemy. Parówkę kroimy w kosteczkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło oliwa z oliwek 1 łyżeczka koncentratu (u mnie Develey ) zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki z wysoką zawartością mięsa 4 plastry sera żółtego ketchup do ciasta francuskiego (u mnie Develey ) Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki(...)pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na 8 części. Parówki i ser przekroić na pół. Na każdym cieście francuskim ułożyć kiełbaskę i plaster sera. Posypać bazylią i dodać odstawione wcześniej warzywa. Zawinąć ciasto i piec w nagrzanym do 200 stopni
TrufelkowoFasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania jakiś zamiennik tradycyjnej kiełbasy. Aby przygotować wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy użyć tofu (najlepiej się tu sprawdzi wędzone) pokrojone w kostkę, kotlety sojowe lub parówki sojowe. Tym razem moją fasolkę po bretońsku zdecydowałam
wegujemy