wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyglądająca propozycja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli bakłażan przypadnie Wam do gustu, idąc za ciosem zróbcie FASZEROWANĄ CUKINIĘ ORAZ FASZEROWANĄ PAPRYKĘ . Składniki (2 porcje): 1 średniej wielkości bakłażan 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 6 pomidorków papryczkowych lub innych 2 łyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki(...)pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę. 4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki ser. 6) Całość piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 7) Faszerowany bakłażan podawać posypany natką
Fitsweet.mewyglądajaca propozcja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli bakłażan przypadnie Wam do gustu, idąc za ciosem zróbcie FASZEROWANĄ CUKINIĘ ORAZ FASZEROWANĄ PAPRYKĘ . Składniki (2 porcje): 1 średniej wielkości bakłażan 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 6 pomidorków papryczkowych lub innych 2 łyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki(...)pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę. 4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki ser. 6) Całość piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 7) Faszerowany bakłażan podawać posypany natką
Fitsweet.mePyszna papryka nadziewana to propozycja dla każdego. I wygląda i smakuje! Polecam i na obiadek i jako propozycja dla gości. Co nam trzeba ? dla dwóch osób 2 papryki 200 g piersi z kurczaka 200 g kaszy owsianej 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki 4 łyżki tarkowanego sera mozzarella przyprawy: curry, sól i pieprz czarny Robimy : Myjemy papryki, obieramy jak ktos(...)obsmażamy na oleju. Studzimy. Kaszę owsianą gotujemy do miękkości Studzimy i dalej mieszamy z posiekaną natką pietruszki, 1 jajkiem i na koniec dajemy kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy papryki Na wierzch kładziemy trochę sera i nakrywamy czapeczką Na dobre pół godziny w 190 stopniach do piekarnika wkładamy i zapiekamy Papryka nam się ładnie zapiecze, ser będzie rozpuszczony
Latosiowydomkolejny, fantastyczny przepis na smaczny i dietetyczny obiad – przygotowany oczywiście z myślą o serii przepisów BE FIT! Tym razem stawiamy na paprykę! Dużą, dorodną , czerwoną paprykę faszerujemy pysznym nadzieniem z kurczaka , kuskusu i warzyw, a potem zajadamy do ostatniego kęsa. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo sycące ( no a zarazem zdrowe – kuskus nie zawiera cholesterolu
Ostra na SłodkoPapryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną to nie tylko świetny pomysł na pożywny obiad, ale dobry pomysł na imprezowy poczęstunek. Klasyczny farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam! Składniki: 500 g czerwonej papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 3 łyżki ketchupu cebula sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 0,5 l bulionu 20 dag żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne(...)ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu
Świat Domowej Kuchnipasa tęczy. Ale na talerzu to co innego! Istna feeria energetyzujących kolorów :) Na dobrego kopa na początek tygodnia. Dzień dobry poniedziałku! :) Jak już nie raz pisałam, mój M uwielbia faszerowane papryki i w sezonie jesiennym czasami już nie mogę patrzeć na to warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone
My simple kitchenniewielką ilość tłuszczy. Jest lekkostrawna. Na blogu znajdziecie wiele propozycji przepisów z jej udziałem np Kasza bulgur z truskawkami , zapiekanka z kaszy bulgur , sałatka ze słonecznikiem i kaszą , papryka faszerowana kasza bulgur , pilaw z kasza bulgur , kasza bulgur dla dzieci , kasza z patelni , kasza z fasolką . PRZEPIS SAŁATKA Z BULGURU Składniki na sałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru(...)sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis pół szkl posiekanych świeżych ziół np. pietruszki, oregano, bazylii majonez Jak zrobić sałatkę z bulguru: Zaczynamy od kaszy. Zimny bulgur mieszamy widelcem
Dorota SmakujeKiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść(...)Imprezowe przekąski Niedawno robiłam urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim
Brzuszki Łakomczuszkimrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie(...)czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej
Moja smaczna kuchniabardzo różnorodne. Na śniadanie możemy zjeść musli z kiwi i borówką amerykańską, owsiankę, tortille, jajecznicę z kurkami, kanapkę na ciepło z awokado, frittatę lub sałatkę. Obiady to zupy,faszerowana papryka, różne makarony, sałatka z cieciorki z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami, dla bardziej wymagających są chińskie pierożki, schab pieczony, smażony łosoś z sałatką z kalafiora i kolorowych warzyw. Desery(...)mleka kokosowego z owocami, ciasto pistacjowe, powidła, dżemy, serniki, naleśniki. Kolacje zacznę od pizzy z łososiem i pomidorkami cheryy, omlet z pieczarkami, awokado i fetą, żółte pomidory faszerowane serem ricotta, jajka z pastą tuńczykową, sałatą i warzywami. W książce znajdziemy też soki i koktajle. Wszystkie przepisy opatrzone zdjęciami. Przepisy proste, dobrze opisane, nic tylko robić :-) Tytuł: "Pilnuj cukru. Zdrowa kuchnia
kruche babeczkiPapryka faszerowana to świetny przepis nie tylko na syty obiad, ale i fajną przekąskę kolacyjną, kiedy zapowiedzą nam się znajomi. Całe danie można przygotować wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, a potem tylko myk - naczynie do piekarnika 😎 Ponieważ danie jak wspomniałam jest bardzo syte, nie robię do niego już innych dodatków. Uważam, że są zbędne. Składniki: ok 500 g mięsa mielonego(...)cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek olej sól pieprz słodka i ostra papryka ryż koncentrat pomidorowy starta mozarella Wykonanie: Papryki myjemy. Z każdej odcinamy górę, która posłuży nam jako przykrycie i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat
Walijskie Pichceniepewnym kraju na półkach sklepowych można było zobaczyć tylko ocet, a sklepy mięsne z powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie Mama, a ją Babcia, która(...)przepis jest wielopokoleniowy. Oczywiście, każda z nas dodała przez ten czas jakieś swoje kulinarne trzy grosze, ja także. Ale nie powiem Wam co. ;) Składniki: 6-8 średnich papryk dowolnego koloru i kształtu 250 g mielonego mięsa mieszanego 250 ml ryżu typu paraboiled 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu
Kuchnia Prezydentowejciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa(...)pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa
Chilli Czosnek i Oliwa