papryka - 32566 przepisów (strona:218/2172)

Zapiekanka makaronowa z warzywami 161

Szansa. Podróż w nieznane. Co to będzie, co to będzie... Składniki: 1 opakowanie makaronu (400 g) 1 cukinia 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 dag pieczarek 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę(...)czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajmy pieczarki i doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy

My simple kitchen
Koperty drobiowe z kremowym serkiem i papryką 215

pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek papryki 4 łyżeczki serka kremowego (takiego do kanapek np. Almette czy Piątnica) sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do mięsa Filety z kurczaka delikatnie rozklepujemy. Przyprawiamy solą pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa(...)każdy filet kładziemy po dwie łyżeczki kremowego serka i kawałeczki papryki. Zwijamy na pół i dociskamy. Jeśli zajdzie potrzeba można końce spiąć wykałaczkami. Drugą stronę mięsa również przyprawiamy solą, pieprze itd. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż kotleciki mocno się zrumienią. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mięso podajemy

My simple kitchen
Roladki z karkówki z powidłami 141

sprawdziła. Jak już zapewne zauważyliście, lubię łączyć to mięso ze słodkimi dodatkami. Tym razem wybrałam dla niej towarzystwo powideł. Wyszło pysznie. Może sami spróbujecie? :) Składniki: 3 plastry karkówki 1 papryka czerwona 1 cebula keczup powidła sól, pieprz, przyprawa do mięsa 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki śmietany  Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą(...)mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki i spinamy za pomocą wykałaczek lub związujemy nitką. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Dorzucamy pozostałą cebulę i paprykę

My simple kitchen
Tortilla ze szparagami 171

ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam! składniki 200 g zielonych szparagów 200 g ziemniaków 1 cebula 1/2 czerwonej długiej papryki  drobno pokrojona 80 g  ciecierzycy 5 jajek 125 ml śmietany  40 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypiorek  drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno(...)pokrojona papryka w płatkach sól, pieprz przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  , Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Nie obieramy.   Zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i  osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm.  W misce wymieszać jajka, śmietanę

Stare Gary
Pstrąg łososiowy w maśle estragonowym z grillowanymi warzywami 215

Pyszny, lekki i obiad: grillowany pstrąg łososiowy ze szparagami, cukinią i papryką. Masło estragonowe dodaje mu delikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby(...)usuwamy skórę i ewentualnie ości. Kroimy na cztery kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy, dodajemy estragon, szczyptę soli i sok z cytryny. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości. Papryki kroimy w paski. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paski (solimy). Grillujemy rybę (polewając z każdej strony masłem estragonowym) i warzywa, przewracając kilkukrotnie  przez kilkanaście minut. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety drobiowe z warzywami 167

klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g) 2 nieduże pomidory (250g) biała część średniego pora (150g) 1 duże (L) jajko 2 łyżki mąki pszennej 6 czubatych łyżek bułki tartej 1 czubata łyżka ziół prowansalskich 2 płaskie(...)obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki (zależnie od ich rozmiaru) o grubości ok. 1,5 cm. Pomidory kroimy w „ósemki”. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych części. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm i długości połowy wysokości papryki. Pora kroimy w ukośne talarki o grubości

Kulinarna Pokusa
Gulasz z serc z indyka 298

użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad(...)sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego

Kulinarna Pokusa
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 151

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 2 cm kawałek świeżego imbiru , obranego i startego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi

karmelowy
Serowe łódeczki w mundurkach 303

domu? Polecam to danie - jest ono syte i pożywne a jednocześnie dzięki ciekawej formie podania może zachęcić naszego milusińskiego do konsumpcji :) Składniki - 4 ziemniaki - 4 łyżki twarogu półtłustego - połowa papryki czerwonej - 10 dag wędliny - 5 łyżek śmietany 18% - pęczek koperku - mielona słodka papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Nieobrane ziemniaki starannie umyć. Gotować ok. 40 minut w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Twaróg wymieszać z śmietaną. Paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko dodać do twarogu, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przekroić wzdłuż, delikatnie wydrążyć środek aby powstały łódeczki

Świat Smaku
Zupa z soczewicy 193

węglowodanów oraz 16,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g nasion zielonej soczewicy 3 łyżki oleju roślinnego 3 - 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 kolorowe papryki 3 - 4 pomidory (lub 400 g pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki sól(...)pęczek drobno posiekanego szczypiorku (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nasiona soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny, aby wchłonęły wodę i napęczniały. 2. Czosnek, cebulę, paprykę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (lub pomidory z puszki) kroimy w niedużą kostkę. 3. Na patelni na oleju smażymy pokrojone warzywa, do czasu, aż się zarumienią. 4. Przekładamy przesmażone

W kuchni Katie
Dieta dla serca - Spring rollsy z łososiem 219

sosem do maczania! Niebo w gębie! Wszystko zdrowe, smaczne i takie kolorowe! Składniki: (porcja dla 4 osób) 1 filet z łososia (450 g), pieprz do smaku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka margaryny Optima Cardio, 3 marchewki,  3 ogórki gruntowe,  1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego(...)pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką. Rybę przyrumień na rozgrzanej margarynie z dwóch stron. Marchewkę, ogórka oraz paprykę należy pokroić na cienkie, podłużne paseczki.  Liście jarmużu należy umyć i osuszyć, a duże przekroić na pół. W miseczce wymieszać ze sobą jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek

Plate of Joy
Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką 157

poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie 200g papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g cebula czerwona (jest delikatniejsza niż zwykła) 25g czosnek 1 ząbek przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Jaja i czosnek(...)Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy!   Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ 100g pasty = 80kcal KALORYCZNOŚĆ 1 porcji 10g = 8kcal Dla porównania 10g masła extra = 73,5kcal

IzaGotuje
Sałatka dla nielubiących selera naciowego 377

właściwości jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i robi się ją w kilka minut. Świetnie łączy w sobie smak słodkiej żurawiny i cierpki smak selera i papryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej(...)opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo) (ewentualnie sól jeśli ktoś lubi bardzo słone) Fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą.  Jeśli chcemy zamiast kurczaka wędzonego dodać piersi z kurczaka, to najpierw je nacieramy dokładnie ulubionymi przyprawami, kroimy na bardzo drobno i smażymy (można pokroić również po usmażeniu

Jedzeniomania
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 158

mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane(...)Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor z każdej strony, odrzucamy do innego naczynia.  sos na tłuszczyku, który pozostał na patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym

Niezły Młynek
Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną 143

powstało z moich kuchennych wariacji ;)  P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos- Pol  ;)  Polecam bardzo;)  Składniki: papryka żółtka papryka czerwona  papryka zielona 4  duże cebule  3 łyżki oliwy z oliwek 400 g pieczarek  800 g mięsa drobiowego    puszka pomidorów w sosie własnym(...)ziela angielskie sól do smaku  pieprz do smaku  Kasza:  250 g kaszy gryczanej prażonej ( Kłos- Pol ) 4 cebule sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek i podsmażyć

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania