papryka - 32566 przepisów (strona:170/2172)

Zapiekanki z cukinii. 121

Składniki: 2 dość duże cukinie 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 średnia papryka 1 cebula papryka ostra mielona, pieprz, szczypta soli Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się(...)zarumieni dodajemy paprykę i cebulę - posypujemy papryką i solą. Kiedy kasza już się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do mięsa na patelnię - mieszamy, posypujemy pieprzem. Smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając. Tak przygotowany farsz wykładamy do łódeczek - po brzegi. Wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut. Na górę można dodać ser do smaku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Rolada drobiowa z papryką. 138

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około(...)Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego

Moje-pitraszenie
FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU, Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, TZATZIKAMI Z KISZONYCH OGÓRKÓW I SAŁATKĄ 382

piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D). Wracając do ziemniaków, muszę dodać, że przyrządzam je bardzo często w takim(...)ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki brązowego cukru pieprz SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: 8-10 większych listków sałaty masłowej 2 - 3 pomidory 2 małe cebule czerwone 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka świeżego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól i pieprz SKŁADNIKI NA FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU

Słodko-Słony Świat Ilony
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 162

капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku:  sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.  Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę, paprykę, pomidory wraz z zalewą, koncentrat i tabasco. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i resztę przypraw wedle uznania. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut

Gotuj z Rumcajsem
Kurczak z zieloną papryką w jogurtowym sosie curry 254

Składniki: 500g filetu z piersi kurczaka 200g jogurtu naturalnego 2 zielone papryki curry w proszku pieprz cayenne ostra mielona papryka kurkuma sól, pieprz czarny tabasco Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy kurczak(...)już nam się wstępnie obsmaży dosypujemy odrobinę pieprzu cayenne, pół łyżeczki kurkumy i ostrej papryki i łyżeczkę curry. Dorzucamy zieloną paprykę, mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. W jogurcie rozpuszczamy 2-3 łyżeczki przyprawy curry. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i z powrotem przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy z ryżem, kaszą

Gotuj z Rumcajsem
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 191

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka  kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie(...)oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu kiedy się ugotuje przekładamy na patelnie z odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego

Luźna Kuchnia
Leczo z kiełbasą 163

mamy teraz pod dostatkiem ale również za to, że szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Danie podałam w miseczce "Malta" od Porcelany Bogucice. 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 2 cebule 1 cukinia puszka pomidorów bez skórki 2 laski kiełbasy 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do leczo ostra papryka(...)proszku sól pieprz wg uznania 4 łyżki oleju Na oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć. Następnie wrzucić paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, drobno posiekany czosnek, pomidory i koncentrat. Przyprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości

Smakołyki Asi
Roladki z papryką otulone boczkiem 166

mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki.  Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Pokroić wzdłuż(...)kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Na każdym płacie układać paseczki kolorowej papryki i mozzarelli. Zwinąć w roladki. Każdą roladkę owinąć 3 plasterkami boczku, w razie konieczności spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Posypać rozmarynem i piec ok 40 minut, do zarumienienia

Smakołyki Asi
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 137

everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki(...)ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę

Martyna Cooks
Pieczarki zapiekane z mięsem 129

momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 7 dużych pieczarek 2 małe cebule 1 jajko 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 50 g startego żółtego sera ostra papryka sól pieprz Pieczarki oczyścić, usunąć korzonki.  Na patelni rozgrzać olej  i zeszklić(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać mięso mielone wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu

O kuchni z uczuciem
Poniedziałkowy "fit" - Strogonow z indykiem 151

nazwy smakuje zupełnie inaczej. Polecamy na jesienną kolację jak i obiad dla całej rodziny.  Strogonow z indykiem SKŁADNIKI : 400 g sznycli z indyka 1 cebula czerwona mała 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 250 g pieczarek  300 ml wody 1 puszka pomidorów krojonych  sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku szczypiorek do podania(...)opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE : Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, sznycle kroimy w podłużne paseczki. Teflonowy garnek nacieramy oliwą (niekoniecznie) wrzucamy sznycle z cebula i podduszamy całość 5 minut mieszając.  Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. wrzucamy do mięsa i podduszamy 5 minut, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.  Całość zalewamy około 300 ml wody i dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 262

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej 15 g drożdży Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta papryki ostrej Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli (najlepiej light) Kilka plastrów szynki 10 małych pieczarek 1/2 papryki czerwonej 10 zielonych oliwek 1 łyżka kukurydzy Przygotowanie(...)ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką.  Składniki na sos mieszamy. Dolewamy odrobinę wody aby struktura była lekko lejąca.  Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki, paprykę i szynkę kroimy według uznania. Oliwki przekrawamy na pół. Po upływie czasu ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy aż będzie cieńkie. Brzegi zawijamy. Podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Czarnawisienka
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 73

Składniki : 80 dkg wieprzowiny ( np. łopatki ) 2 średnie czerwone papryki slodkie 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 5 dkg masła 1 łyżka mąki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   M ięso opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Oprósz mąką , przesmaż(...)połowie masła. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebul ę i czos nek . Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1261

Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek  2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem(...)odstawiamy na dwie godziny.  Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a na nim układamy pokrojone cebule, pieczarki i paprykę. Następnie układamy udka. Całość zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu 156

domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku, choć z mięsem nie ma nic wspólnego. Składniki: 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone(...)domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania