papryka - 32566 przepisów (strona:174/2172)

Fasolka po diabelsku. 203

FASOLKA PO DIABELSKU.           Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie(...)Sposób przyrządzania:             Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 144

sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka(...)naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube paski papryki.  Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto

Kulinarne Inspiracje
Pikantne gofry 198

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - mąka 1 szklanka - mielona papryka chili ostra 1 łyżeczka -  mleko lub   jogurt 1 szklanka - masła lub margaryny   20 g - cukier 1/2 łyżeczki - jajka 2 szt - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli(...)twarożek 250 g - jogurt typu greckiego 200g - papryka chili 1 szt - sól szczypta Wykonanie - Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na jednolita masę . Białka ubić na      sztywną piane. - Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mielona paprykę. - Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę. - Do masy dodac

Eli Gotowanie
,,Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem” 89

macie pomysłu na dzisiejszy obiad? W ten ponury i szary dzień mam dla Was coś kolorowego a zarazem bardzo smacznego! Papryka nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w cukinię i słonec znik. Kto chętny wypróbować? Składniki: 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa(...)ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem

Podróż w kulinaria
Węgierska zupa gulaszowa 118

chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3 cebule, 2 - 3 ząbki czosnku, 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki, 1 duża czerwona słodka papryka, 1 duża żółta słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, kilka kropli przyprawy maggi, olej(...)czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować.  Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut. Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką.  Gdy ziemniaki będą prawie miękkie

Nie tylko w kuchni
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 132

Charakterystyczny smak tego jednogarnkowego dania to zasługa kompozycji podsmażonych warzyw, oliwek oraz ziół prowansalskich. Składniki: 700 g wołowiny gulaszowej, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, szklanka czarnych oliwek, sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kostki mięsne, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i solidnie oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na rumiano na patelni. Przełożyć do garnka, zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy.  Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut. Warzywa

Nie tylko w kuchni
Zupa z papryk 167

Pyszna i prosta zupa z papryk z dodatkiem kaszy jaglanej. Składniki: - 3 duże papryki czerwone, - 1 papryka żółta, - 1 mała ostra papryka, - 1 cebula, - 1 mała marchewka, - 1 ząbek czosnku, - szczypiorek, - kilka łyżek kaszy jaglanej, - 1 łyżka oleju kokosowego, - sól, pieprz. Wykonanie: Warzywa umyć, marchewkę obrać, papryki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać. Pokroić wszystko (oprócz szczypiorku

Co na wege obiad?
Kociołek bałkański 130

zaprzyjaźnionej restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki. Składniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy

R'n'G Kitchen
Pierś kurczaka z ziemniakiem truflowym 189

sałacie batawia. Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  1 ziemniak truflowy  1 łyżka oliwy z oliwek garść sałaty batawia  1/2 marchewki fioletowej  1/2 papryki czerwonej  1/2 białej rzodkwi  1/2 marchewki żółtej  sok z 1/2 cytryny  Przyprawy :  papryka słodka pieprz czarny  imbir  tymianek kardamon kminek rzymski mielony  Filet(...)piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Polewamy mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron papryką słodką, pieprzem czarnym, imbirem i tymiankiem. Wszystkie warzywa myjemy. Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy kardamonem. Paprykę oczyszczamy w środku i kroimy w większą kostkę. Białą rzodkiew kroimy na paski, a następnie na frytki. Marchewkę żółtą tniemy na podłużne

Parowar Faceta
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 141

Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie :  Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka(...)jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lecho a może Leczo 128

kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy do niej pokrojone w kawałki parówki i wyłączamy gaz.  Paprykę grillujemy(...)parówki. Przykrywamy i gotujemy całość około 10-20 min. Delikatnie mieszając, musicie uważać żeby nie porozwalać warzyw.  Najwyższa pora doprawić wszystko, solimy z sercem, pieprzymy i oddajemy paprykę.  Na samą górę wsypujemy blanszowane, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Teraz czas na naszą grillowaną paprykę, więc uważając żeby się nie poparzyć obieramy ją ze skórki, kroimy

Kuba Gotuje
Szybki makaron z woka 177

znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki(...)dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę w proszku, curry i dokładnie mieszamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy imbir, pieprz, ocet ryżowy. 5. Makaron mieszamy razem ze schabem, cebulką i papryką. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kurczak po meksykańsku 142

Nasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy(...)łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka płatów papryki konserwowej (przepis  tutaj ) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki kolendry 2 łyżki oleju ser żółty (opcjonalnie) Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Izmir Kofte 158

danie, które nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Wielka szkoda, bo jest bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw, zupełnie inne. Tradycyjne Kofty występują tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego(...)dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody

Fabryka pomysłów
Spring rolls z nasionami chia 172

Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls z nasionami chia przygotowałam w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej.   Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam(...)Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską i płatkami papryki chili. Upieczone filety drobiowe kroimy na kawałki (w wersji wegetariańskiej – pomijamy oczywiście mięso). Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, brukiew kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania