papryka - 32566 przepisów (strona:1693/2172)

Bigos Świąteczny i nie tylko 454

Święta zbliżają się bardzo szybko. Lubię mieć wszystko przygotowane do Świąt szybciej, by móc cieszyć się tym czasem z rodziną, by być wypoczęta i radosna. Od

Smaki Edyty
Domowa szynka o intensywnym aromacie czombru 244

Składniki:ok. 1 kg szynki wieprzowejsólUmyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą.Zalewa:3 łyżki oliwy z oliwek3 ziela angielskie1 liść laurowyłyżeczka chilliłyżeczka papryki słodkiejłyżka czombru2 ząbki czosnkuRozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h.Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku

kuchcikownia
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 308

Dziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;)Porcja dla 2 osób:100 g makaronu

kuchcikownia
Sos pomidorowy - przepis podstawowy. 184

śmietany 3 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego ciemnego łyżka oliwy sól, pieprz, 1/3 małej papryczki chilli szczypta papryki słodkiej Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z oliwą, koncentratem i przyprawami. Śmietanę, mąkę, sos sojowy dokładnie wymieszać. Dolać odrobiną wywaru, żeby zahartować, to się

pieprzny smaczek
Schab w sosie musztardowym 253

warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabumusztarda (dowolna)2 cebule2 ząbki czosnku1,5 łyżki sosu sojowegokostka rosołowamąka, olejprzyprawy: pieprz, papryka: ostra i słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego1. Plastry schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy

Szefowa kuchni
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 182

250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tarta małe jajkosól, pieprz, olejNa szybki sos pomidorowy:puszka pomidorów (całe lub krojone)2 szklanki bulionu 1 duża cebulakoncentrat pomidorowyodrobina śmietanki 12% sól, pieprz, papryka: słodka i ostra 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda

Szefowa kuchni
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 398

tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE 1. OBSMAŻANIE MIĘSA (5 min)Mięso kroimy w kostkę (dodatkowo można obić je lekko tłuczkiem, wtedy mięso będzie delikatniejsze), oprószamy pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem i na mocnym ogniu obsmażamy ok. 3 min, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy mięso do miski i przeskakujemy do następnego kroku.2. MARCHEWKA

Nerds Kitchen
Kotleciki z kaszy jaglanej 434

prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.Porcja na 12 kotlecikówSkładniki:0,5 szklanki kaszy jaglanej pęczek pietruszki1 cebula 1 ząbek czosnku3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj w osolonej wodzie - gotuj

Niezły Młynek
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 194

porcje600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki olejusól (lub sos sojowy), pieprzsuszone oregano, cząber, tymianeksłodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą.Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki

W kuchni Karmel-itki
Ryż zapiekany z kurczakiem 71641

pałek z kury lub skrzydełek 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionułyżka koncentratu pomidorowego łyża oleju2 duże cebule białe łyżeczka kurkumyłyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sólSposób przyrządzenia : Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi

pieprzny smaczek
Krem z kalarepy z bobem 146

Za oknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów

pieprzny smaczek
Sałatka z tortellini 263

czosnku ale to opcjonalnie. Składniki:150 g tortellini z szynka250 g sera edamskiego 240 g czerwonej fasoli duża kiść jasnego winogrona sólpieprz szczypta słodkiej papryki mielonej 2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-) Sposób przyrządzenia : Tortellini gotować wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w dużą kostkę. Winogron opłukać, przekroić

pieprzny smaczek
Rosół z domowej kury 276

konsumowany po kościele:-)Składniki:1 kurczak o wadze ok. 2 - 2,5 kg 4 litry zimnej wody 1 cebula3 marchewki 1 pietruszka po kawałeczku: selera, papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 łodyga pora (biała część) sól, pieprz4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ( w moich stronach babkowy )ugotowany makaronposiekana natka pietruszki

pieprzny smaczek
Zraziki drobiowe nadziewane kuskusem 254

łyżeczka  ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka  curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego ogórka3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku zioła prowansalskie (według uznania co do ilości )odrobina cukru sól, pieprzSposób wykonania:Wszystkie składniki na marynatę

pieprzny smaczek
Kotlety mielone z kaparami 168

Ostatnio w ogóle nie jem  mięsa, ale dzisiaj przyszedł taki dzień, że miałam wielką pokusę na mielone. No i zrobiłam, wyszły przepyszne z  mięsa

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania