papryka - 32566 przepisów (strona:1689/2172)

Kotleciki z kaszy jaglanej 184

mąkę)1/2 szklanki sezamu1 szklanka ziaren słonecznika1/2 szklanka pestek dyni1 marchew1 pietruszka1/2 selera2 cebule3 ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kozieradki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowegoDodatkowo:sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć)Przygotowanie:Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie

Food Square
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 147

przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować

Food Square
Spring rolls 137

przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować

Food Square
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 179

szklanka kaszy jaglanej1 mała cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, drobno posiekane6 suszonych pomidorów, drobno posiekanych3 łyżki drobno posiekanej pietruszki1 płaska łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszkuświeżo mielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekSkładniki na sos:2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę1 mała cebula, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2

Food Square
Sałatka wielowarzywna 207

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy      Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.   Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Barbecue 176

Nasza przyprawa barbecue:-papryka słodka-gorczyca-cebula mielona-czosnek mielony-pieprz ziołowy-bazylia-tymianek-oregano-goździki (ok. 7 szt.)-gałka muszkatołowa mielona-pieprz czarny mielony-imbir mielony-kminek mielony-kolendra-ziele angielskie-pieprz cytrynowy-sól morska (2 łyżki)-cukier (łyżka)-przyprawa warzywko (2 duże łyżki)   Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 196

ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu.   W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatkiz konserwowej papryki i konserwowych ogórków.   Kaszanka gotowa.   Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki.   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu

Maminek kulinarny
Galaretka drobiowa 148

rosołu. Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować.   Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia.   Bardzo dobrze smakuje z marynatami.Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet.Smacznego

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 130

   Noce teraz zimne. Nie jedziemy na grzyby. Sami je zrobimy.   Wykorzystamy oczywiście zebrane wcześniej grzyby, które czekały na nas w zamrażarce.Oczywiście

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 260

smaku.Mieszamy dokładnie składniki.   U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.   Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką.Tym samym posypujemy po wierzchu.   Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron.   Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków

Maminek kulinarny
Kopytka 185

   Kolejne danie z ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie.Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki.Do tego mąka ziemniaczana i pszenna

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 269

godzin.   W plastry kroimy 3 duże marchewki.Dużą cebulę kroimy w półplasterki.   Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemysłodką papryką.   Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.   Przykrywamy żeberka marchewką

Maminek kulinarny
Bagietka z mięsem i warzywami 230

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 159

czasie gotujemy makaron.Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z patelni.   Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 30 minut.Świetnie smakuje z ogórkiem lub papryką konserwową.Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 157

rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulęi czosnek.Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką.Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania