suszonych pomidorówSkładniki:1 puszka ciecierzycy1 ząbek czosnku4-5 suszonych pomidorównatka pietruszki (lub kolendry)1 łyżeczka soku z limonki/ cytrynypo pół łyżeczki: soli, mielonego pieprzu, mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka papryki słodkiej2-3 łyżki oleju rzepakowego /lub zalewy od pomidorówCiecierzycę odcedzić. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć, odciąć grubsze łodyżki.Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować. Najlepiej zacząć miksować z dodatkiem
UgotujmyTo.plJak człowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji
UgotujmyTo.plsolą, pieprzem. 5. Wypełnić wydrążone dynie, pospać resztą fety. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Farszu nie nakładałam dużo i zostało mi jeszcze wystarczająco do napełnienia 4 połówek papryki Smacznego Post Dynia faszerowana pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPo przygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo
UgotujmyTo.plugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki drobiowej1 cebula1-2 garści suszonych grzybów1 ugotowana marchewka3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)2 łyżki majeranku1 łyżka papryki słodkiej1 łyżka pieprzu mielonego1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejolej do smażenia1. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Zostawić na noc, najlepiej
UgotujmyTo.plSkładniki: 250ml bulionu 1 duży por 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 średnie ziemniaki 1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wody sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. W innym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy: pokrojoną
Kitchens AlphabetDziś pomysł na smaczny, choć nietypowy obiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z owocami zalegał mi dorodny melon:) Postanowiłam połączyć go z mięsem
Słodko-Słony Świat IlonyMoja Córka nie dawała mi żyć od dłuższego czasu, każdego dnia prosząc o zrobienie sushi:) Do tego dobre dwa miesiące temu obiecałam moje przyjaciółce Ani, że
Słodko-Słony Świat Ilonytorebki kaszy pęczak (2 x 100 g)300 - 400 g filetów z piersi kurczaka250 g pieczarek2 czerwone lub białe cebule5 łyżek oliwy z oliweksólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć)pół pęczka natki pietruszkiWYKONANIE:Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek
Słodko-Słony Świat IlonyJesienią podaję mojej Rodzinie dynię na tysiąc sposobów:) Uwielbiamy ją w każdej postaci. To mój kolejny przepis z wykorzystaniem pięknej, pomarańczowej i słodkiej dyni Hokkaido. Pokrojoną
Słodko-Słony Świat Ilonysolonych filetów śledziowych a'la Matjas1 cebula100 g marynowanych grzybków1 jabłko1 ogórek konserwowy1 mały strąk papryki marynowanejDodatkowo:3 łyżki olejusok wyciśnięty z 1 cytrynysólpieprzKiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się - zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa
Świat Domowej Kuchni700 g polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1
Świat Domowej Kuchnicesarskasurówka z kapustymizeriasurówka z marchwii i pietruszkiburaczki z paprykąsurówka z czerwonej kapusty
prawdziwe jedzeniePlacki ziemniaczane(delikatne i kruche)Składniki: (porcja z 10 ziemniaków)- 10 średniej wielkości ziemniaków - 2 duże cebule - 2 duże jajka- sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz - 3-4 czubate łyżki mąki pszennej - olej/masło do smażeniaSposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych
Gotuj Z Muzykąduże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)- 5/6 średnich pomidorów - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, majeranek, oregano, papryka ostraSposób przygotowania:1.Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.2.Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę minut. W tym czasie obieramy cebulę
Gotuj Z Muzyką