namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajko2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka ostrej papryki w płatkachsól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcuprzygotowanieWątróbkę włożyć do gotującej wody, gaz wyłączyć a wątróbkę parzyć przez ok 15 minut. Cebulę obsmażyć na gęsim tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę
Stare Garykawałek postawić pionowo lekko rozgnieść ręką. Ostrym nożem zrobić w mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot. W kieszonkę włożyć suszony pomidor i kawałek ostrej, konserwowej papryki. Zawinąć płaty szynki dookoła mięsa. Zawiązać sznurkiem. Posypać mięso pieprzem i niewielką ilością soli. Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę
Stare Garywędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie.Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę
Kraina Miodem Płynącawyjątku- przepysznie i wybornie! :)Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest na ryneczku! * kasza gryczana- 1 szklanka* cebula- 1 duża* burak- 1 średni* papryka czerwona- 1 mała* marchewka- 1 szt.* fasolka szparagowa- garść* przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili* oliwa- 1/3 szklankiKaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie.W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić
Kraina Miodem Płynącazimno.SKŁADNIKI:2 filety z kurczakaCiasto:2-3 jajka1 łyżka majonezu2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej5 dag drobno startego sera żółtego1 łyżeczka vegetyszczypta czosnku granulowanego1/2 łyżeczki słodkiej papryki i odrobina ostrej 1. Filety pokroić na mniejsze kawałki lub w paski. Posolić i oprószyć pieprzem.2. Składniki ciasta wymieszać dokładnie, maczać kawałki kurczaka i smażyć na oleju.3. Podawać na ciepło
Kto ugości moich gości?smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości.SKŁADNIKI:ok. 0,5 kg fileta z kurczaka25 dag pieczarek1 puszka ananasa1/2 puszki kukurydzy50 g orzeszków ziemnych solonych1 łyżka mąki ziemniaczanejsól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Ananasa pokroić w kostkę.3. Do usmażonego mięsa dodać pieczarki, kukurydzę, ananasa i orzeszki. Wymieszać
Kto ugości moich gości?Leciutko będzie. Leciutko. Bardzo smacznie, kolorowo, słonecznie, pozytywnie!Składniki-pieczywo chrupkie razowe Sante-halibut niebieski wędzony-pomidorki koktajlowe-oliwki nadziewane czerwoną papryką-Glassa sojowa Ponti -świeży tymianek -świeża bazylia-grillowana cukinia-ser głęboko dojrzały Rycki CEZARPrzygotuj pieczywo Sante, połóż rybkę i pomidorki koktajlowe.Następnie porwany tymianek i bazylię.Dodaj glassy sojowej Ponti i oliwek.Następnie wystarczy jak zgrillujesz jeden plaster
Z Kuchni Do KuchniVegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 świeży kurczak - 2 kg,500 g mięsa mielonego,10 pieczarek,1 cebula,2 łyżki oliwy,1 jajko,2-3 łyżki kaszy manny,sól,pieprz,majeranek,słodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami
Aga w kuchniporcje:1 kurczak(najlepszy bio) 1,5-1,80 kgpol dyni Hokkaido2 spore korzenie pasternaku400 g malych pieczarek2 galazki rozmarynu2 galazki szalwiGlowka czosnku,lub kilka zabkow sol,pieprz slodka papryka w proszkuoliwa i 4 wiorki maslaUmytego wysuszonego kurczaka przekrawam na pol.Smaruje oliwa nacieram sola i czerwona slodka papryka.Na duzej blaszce z wyposazenia piekarnika,ukladam kurczaka skora do dolu,ukladam galazki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!diecie dzieci i osob starszych. Ogorki zawieraja askorbine-enzym,ktory utlenia witamine C.Dlatego surowych owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czesci ,przy pomocy lyzki usunac pestki.Pokroic w 6-cm pasy,a potem w 1-cm kawalki.Pociete kawalki dyni ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posypac,sola,slodka papryka,skropic oliwa.Mozna dodac ulubione ziola,nasze frytki beda bardzo aromatyczne.Resztki dyni pozostale z wycinania frytek tez upiec i zuzyc do innego dania.Piec 25 minut.W miedzyczasie na rozgrzanym masle upiec przygotowane wczesniej sznycle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli jestescie fanami sosow pomidorowych,wielbicielami spagetti ta mieszanka przypraw jest dla was.Wystarczy wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!