wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam. I przywołałam kolejny raz wspomnienia. Domu. Rodziny. Najbliższych. Składniki: 800g żeberek mięsnych 3 cebule olej sól pieprz majeranek czosnek ostra papryka tymianek ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju
Walijskie Pichceniepyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana 18% Wykonanie: Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość
Walijskie Pichcenienasz układ trawienny. Jest niskokaloryczna , soczysta i pyszna w smaku. Przepis na surówkę jest bardzo prosty: rzodkiew starłam na dużych oczkach, podobnie jak marchew, kawałek czerwonej papryki pokroiłam w kostkę. Ponadto dodałam kawałek pora (białą część), sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku, koperek oraz łyżkę jogurtu greckiego. Pychota
Walijskie Pichceniedyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu lub wody 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa do smażenia garść ziaren słonecznika lub pestek dyni 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Marchewki, dynię
Mania Gotowaniaszklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć
Kitchens Alphabetudało się. Powstały kotlety idealne dla mnie. Spróbuj, może są też idealne dla Ciebie :)Składniki na ok. 7 kotletów:1 szklanka soi1 jajko4 łyżki bułki tartejSól, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostraPrzygotowanie:Soję namaczamy przez noc, na drugi dzień gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy i blenderujemy
Czarnawisienkapracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe. SKŁADNIKI 1,5 kg karkówki 2 łyżeczki soli 1 łyżka kolendry 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki ) pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki sosu sojowego WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewyodstawiamy do lodówki na ok. 15 min. Roladę z naleśnika kroimy na krążki. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy krążki rolady, pomidorki przekrojone na połowę, ziarenka kapary, plasterki papryki słodkiej i chili. Całość delikatnie polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem czarnym i dodajemy listki bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykipstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół łyżki ostrej musztardy sól pieprz paseczki kwaskowatego jabłka
ladykitchentwierdzi, że z niej lepiej smakuje :) Składniki: 5 jajek 2 cebule białe 1 cebula czerwona pęczek pietruszki 2 łyżki masła 6 łyżek serka topionego ze szczypiorkiem 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki, każdy krążek smarujemy serkiem topionym. Patelnię rozgrzewamy i krążki smażymy na maśle ok 10 minut
Niezły MłynekNacinamy w ósemki lub więcej nie przecinając jej do końca. Delikatnie oddzielamy każdą warstwę, uważając aby nie nie połamać cebuli. 3 łyżki mąki łączymy z przyprawami np. odrobiną pieprzu, papryki... Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Naszą przygotowaną cebulę zanurzamy w jajku i obsypujemy dokładnie mąką z przyprawami. Starając się zasypać każdy listek i znów zanurzamy w jajku. Panierujemy w bułce
Malinowe Pocałunkiząbków czosnku.- 2 łyżki pieprzu ziołowego (ja używam Kamisa, ponieważ jego smak jest jak dla mnie najbardziej optymalny)- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego Kamis- 2 łyżki majeranku Kamis- ostra papryka według gustu Kamis ;) - gaza - sznurek bawełnianyPolędwicę (schab) płuczemy pod wodą. Dokładnie osuszamy. Nacieramy ja solą. Dokładnie zasypujemy. Najlepiej zrobić to w misce lub garnku. Przykrywamy i odstawiamy
Malinowe Pocałunkiplasterka salami. Zwijamy dość ciasno w ruloniki. Jajko roztrzepujemy, moczymy w tym nasze roladki i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy papryką i np. innymi ulubionymi przyprawami. Możemy podać je w całości lub pokrojone na kawałki.Kolejny fajny przepis na Smakowite tosty francuskie
Malinowe Pocałunkiśmietany 36 % (rzadkiej) sól biały pieprz puszka kukurydzy czosnek (do smaku) ok 1 łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa 1 mała papryka chili Imbir (kawałek świeżego) miód (ok 2-3 łyżek) cytryna (sok +otarta skórka z 1/2) limonka (odrobina soku i otartej skórki) olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny
Malinowe PocałunkiNocy. Danie robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę i tego co najbardziej lubimy. Z czystym sumieniem gorąco polecam. Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie:Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli
Malinowe Pocałunki