Sezon na paprykę w pełni, więc i przy okazji papryczki chili też obrodziły. Znajdziemy je w sklepach w dobrej cenie. Nie pozostało mi nic innego, jak zrobić drobny zapas na zimę. Część zamroziłam, z części zrobiłam konserwowe papryczki chili, a z reszty postanowiłam zrobić piekielną harissę. Przełożoną do słoiczka i zalaną oliwą możemy przechowywać
Kulinarne przygody Gatityprzepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10..Pieczone ziemniaki Zupa-krem z cukinii Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Schabowy wg Magdy Gessler Chrupiące kukurydziane serniczki Szybki piernik Sok z aronii Najprostszy jabłecznik Jabłka na zimę
Moje domowe kucharzeniepietruszki 1 papryczka ostra sól, pieprz sezam do otoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej) Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu
Niezły MłynekPropozycja na imprezę i nie tylko- przystawka z serów. Rewelacujnie sprawdza się na spotkaniu w małym gronie, ale wzbogaci także szwedzki stół. Polecam sery z
Smaki Edytypołowa zdjęć ją zgubiła. Trzeba było cykać te fotki na auto! Potrzebujesz: kura wiejska do 1,5 kg kilka łyżek oliwy 2 czubate łyżki majeranku czubata łyżeczka słodkiej papryki kilka szczypt grubej soli pieprz 2 łyżki masła 2 kubki wody (a jeśli lubisz drób z dżemem /z owocami, to potrzebujesz jeszcze kilogram morelek i działaj tak jak to było
Matka Żywicielkasię! Potrzebujesz: kawałek ryby (łosoś lub dorsz - według mnie najsmaczniejsze) kilka ziemniaków koperek oliwa z oliwek gruba sól ulubione przyprawy do posypania ziemniaków (np. kolendra, kminek, papryka słodka / ostra pieprz, majeranek, koper, cząber) Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 180 C 2. Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, ugotować w osolonej wodzie ( młodych można nie obierać tylko
Matka Żywicielkareguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipiersi w orzechach, pyszne i soczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad. Składniki: 1 cała pierś pęczek pietruszki 100 g orzechów nerkowca 1 białko 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy na drobno, pietruszkę siekamy i łączymy
Niezły Młynekugotowane na twardo 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) kilka liści sałaty – u mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej 1/2 pomidora (50g) 1/3 średniej papryki (50g) 1 ząbek czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) Warzywa umyć, pokroić
Grunt to przepis!MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając
W kuchni Karmel-itkigustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Uff... Sporo kilogramów tego twarogu było do przerobienia. Ale był przepyszny więc podjadanie było jak najbardziej wskazane... Gotowe czekałyśmy na resztę zespołu, aż skończą przygotowywać
Symfonia Smakówpomidory100ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do bruschetty(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)PRZYGOTOWANIEBagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.Mieszamy. Każdą
Moje Kuchenne Rewelacjewszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej - łyżka suszonych płatków pomidorów - 10-15 truskawek - 1/4 awokado - 2 łyżki żurawiny suszonej - świeża melisa - łyżka posiekanych pistacji - 2 pomidorki koktajlowe - 1/5 słodkiej czerwonej papryki - 1/3 banana dresing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz Przepyszna! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIroszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3 łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety
Moniki Smakołyki