chudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie mielona czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku odrobina masła Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. 2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła. 3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy jajko
Kuchnia domowa Animisce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym
Stare GaryDzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami
Salonik smakówekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę węgierską, paprykę, rzodkiewki
Weekendy w domu i ogrodzieKerali ( południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od regionu mają tez inne dodatki (np. ostra papryka, posiekane liście kolendry, gwiazdki anyżu itd.) Składniki (porcaja do 2-3 osób) 1 szklanka ryżu Kaima lub Jeerakasala - w polskich warunkach można zastąpić ryżem basmati 1 mała c ebula drobno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRelacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej Składniki 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka i 3-4 łyżki wody 4 szalotki 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli 5 łyżek wytrawnego białego wina 1 łyżka stołowa miodu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego czosnku sól i pieprz do smaku woda - gdyby sos był zbyt gęsty Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoli 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6% 1 szklanka cukru 3 łyżki curry (można nieco mniej) 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski Przygotowanie Ogórków nie obieramy. Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin Żeberka pokroić na porcje i wrzucić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz i ostra papryka do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Mięso (z wyjatkiem wątróbek) umyć i pokroić w kostkę odkrawając tłuste kawałki. Na dno garnka włożyć najtłustsze skrawki mięsa i wytopić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrobno posiekane sól i pieprz do smaku woda olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu 300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajogurtu) sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy , posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszczypiorek się przegryzł :) Moje modyfikacje polegały na dorzuceniu: 3 porwanych na kawałki liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, ale pominąłem majonez, awokado i ziemniaka. Też smacznie wyszło, mimo że doprawiłem tylko solą i pieprzem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziaren czarnego pieprzu 3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy 1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata