Składniki: 250 g roszponki 1 gruszka 200 g carpacio z ośmiornicy w oleju roślinnym 50 g ziaren słonecznika 1 pomidor śliwkowy pół papryki czerwonej sos balsamiczny 150 g sera mozzarella Przygotowanie: Jeśli roszponka jest nieumyta, to należy to zmienić. Następnie włożyć ją do sałacianej michy i dodawać kolejno wszystkie składniki. Jeśli wymagają pokrojenia na mniejsze kawałki, to proszę to uczynić
Karczma Honoriettymielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić w kostkę i przyprawić: skórką i sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić na jakieś
Karczma Honoriettysklepie znajdziemy miłe portfelowi promocje np. na taką oto kaczkę. I co teraz?! Składniki: 1 kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko 1 pomarańcza tymianek,majeranek papryka słodka sos balsamiczny 2 gałązki rozmarynu ocet jabłkowy 50 g margaryny/oleju sól, pieprz 3-4 buraki czerwone 3-4 łyżki miodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić
Karczma Honoriettypiec, smażyć ani gotować. Idealne na lato! Czego potrzebujemy? (porcja dla jednej osoby - 6 rollsów) (to tylko propozycja, można włożyć zupełnie inne warzywa) - makaron ryżowy - 2 marchewki - ćwierć papryki - połowa awokado - kilka liści sałaty - natka pietruszki - natka selera - ser feta - papier ryżowy - jeśli go nie masz lub nie lubisz, zawijaj rollsy w sałatę, też będzie super! - sos sojowy Przygotowanie
two broke sisterssię w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy
NA MOIM TALERZUrazem grill dla osób lubiących dania lekko pikantne. Pałki z kurczaka z grilla w lekko pikantnej marynacie, z nutką czosnku i cebuli. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1,5 czubatej łyżeczki chili czubata łyżeczka majeranku pół czubatej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli pół płaskiej łyżeczki curry 1 bulionowa kostka warzywna
Smak mojego domubyło dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować to danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem
Weekendy w domu i ogrodzierumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy, obieramy
Ostra na Słodkowkładamy ziemniaki i gotujemy ok 5 minut. Studzimy. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami (fajnie sprawdza się tu rozmaryn, tymianek, czosnek, papryka), polewamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na około 20-30 minut
Walijskie Pichceniecoś a'la hummus - ponieważ dodałam do niej olej sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki i papryki pokrojonych w słupki - tak lubie najbardziej jeść hummus :) Na chlebie czy waflach ryżowych smakuje równie wybornie :) Bób i sezam bardzo do siebie pasują, spróbujcie :) HUMMUS Z BOBU przepis autorski // ok. 400g
chili & sugarłyżki masła klarowanego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki startego kardamonu 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 średnie marchewki 3 szklanki wody 2 łyżki octu winnego 3 jajka ugotowane na twardo sól Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W dużym rondlu rozgrzać masło i obrumienić
O kuchni z uczuciemogórki (nie mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki zalać gorącą zalewą*. Na drugi dzień pasteryzować około 15 minut. Zalewa* Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, Całość ze sobą wymieszać. Zalewa powinna
Ugotowaćcrostini z kurkami sprawdzą się na każdym przyjęciu Składniki: 2 małe bagietki oliwa z oliwek 200 g świeżych kurek 2 łyżki masła 1/2 średniej cebuli 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli 1 łyżka śmietanki 10% około 3-4 łyżki startego na grubych oczkach sera typu Gouda idealnie smakują z czeskim pilsnerem Przygotowanie: Bagietki
Słodkie okruszkiŚWIEŻYM KOPERKIEM Z PIECA Składniki: - Dorada (ilość w zależności od osób siadających do posiłku ;)) - pęczek świeżego młodego kopru - pieprz cytrynowy - suszone i zmielone: natka pietruszki, cebula, czosnek, słodka papryka, kolendra, bazylia, korzeń lubczyka, tymianek, nasiona kopru, pieprz czarny, kozieradka lub , jeżeli nie mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy, gotowa przyprawa do ryb - sól Przygotowanie: Z ryby usuwamy łuski, skrzela i oczy
Życie zamknięte w smakupapryczki pepperoni - 1 łyżka kaparów - 6 jajek - majonez - pieprz - sól Przygotowanie: Rybę obieramy ze skóry, usuwamy z niej ości i rozdrabniamy ją na kawałki. Płuczemy fasolę. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy. Wszystko dodajemy do ryby. Na koniec dorzucamy pokrojone jajka i kapary. Dodajemy majonez i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku