papryka - 32566 przepisów (strona:1549/2172)

Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z pieczarkami 128

już TUTAJ . ROLADA SCHABOWA NADZIEWANA MIELONĄ WOŁOWINĄ Z PIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 210

GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn, gorczyca Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg łososiowy z chermoulą 185

całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Składniki do chermouli: - 2 łyżeczki nasion kminku - 2 łyżeczki kolendry - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryka - skórka i sok z 1/2 cytryny - 50 mililitrów oliwy - duża garść liści świeżej kolendry Przygotowanie chermouli: Na patelni prażymy nasiona kminku i kolendry. Następnie umieszczamy je w moździerzu z pozostałymi

Życie zamknięte w smaku
" Risotto " z kaczką i bobem 153

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z KACZKĄ I BOBEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie kaczka) - pół świeżej czerwonej papryki - ugotowany wcześniej bób lub bób z puszki - pęczek szczypiorku - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią kurczaka 227

auto'); ga('send', 'pageview'); SAŁATKA Z MAKARONEM GRYCZANYM I GOTOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA Składniki: - ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 opakowania makaronu gryczanego - 2-3 marynowane papryczki chilli - 2-3 papryki konserwowe - 1 cebula czerwona - 1 puszka białej fasoli - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy - pieprz - sól Przygotowanie: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i nieco rozdrabniamy za pomocą noża. Cebulę obieramy

Życie zamknięte w smaku
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 141

KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Składniki na farsz mięsny: - 500 gram mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka) - przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski (odrobinę) - olej Przygotowanie farszu mięsnego: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy. Zasypujemy przyprawami i marynujemy przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie smażymy na niewielkiej

Życie zamknięte w smaku
Tatar ze śledzia 162

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę

Smaki Ewy
Spaghetti pomidorowe 124

gram świeżych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli Po jednej łyżeczce : oregano, tymianku, bazylii ¼ łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Szklimy przez ok 3 minut. Następnie dodajemy obrane ze skóry ( pomidory parzymy i wówczas łatwo zdjąć skórkę

Smaki Ewy
Kotlety z piersi z kurczaka w maślankowym cieście 151

Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka maślanki mąka ½ do 1 łyżeczki soli  ½ łyżeczki vegety 1 łyżeczka suszonej pietruszki ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego olej Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy na cienkie kotlety ( nie rozbijamy, kładziemy kotleta i kroimy poziomo ) bardzo lekko solimy. Do miseczki dodajemy po kolei : maślankę, jajko, przyprawy

Smaki Ewy
Zapiekanka cukiniowa z kuskusem a la lazania 137

cienką warstwą zobaczymy nasiona. Paski posypujemy vegetą i odstawiamy. Pomidory parzymy i usuwamy skórkę. Kaszę kuskus na chwilę zalewamy osolonym wrzątkiem i odcedzamy. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno warstwę cukinii, pomidory które lekko solimy i przyprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem. W dalszej kolejności układamy kaszę kuskus, mięso mielone i cebulę

Smaki Ewy
Miecznik po meksykańsku 180

czerwona ostra papryczka lub 2 chili Listki z jednej gałązki oregano 3 łyżki tequili ½ szklanki soku ananasowego 1 plaska łyżeczka soli olej Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę drobno kroimy razem z pestkami. Siekamy listki oregano. Wszystko razem łączymy i dodajemy ½ szklanki soku ananasowego, tequilę oraz sól. Mieszamy. W przygotowanej marynacie moczymy miecznika przez co najmniej 1 godzinę

Smaki Ewy
Pieczona karkówka – na zimno do kanapek i nie tylko 168

lubią karkówkę w takiej formie. Składniki: 1 cała karkówka ( nie ma co robić mniej ) OK. 50 ml oleju 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 – 3 łyżki majeranku 3 -4 ząbki czosnku ( przepuszczone przez praskę ) Wykonanie: Do naczynia wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy z obu stron karkówkę. Pozostawiamy

Smaki Ewy
Twarogowa pasta kanapkowa z wędzonym łososiem i papryką 157

pumpernikla  przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje  twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pokrojonymi dość drobno pozostałymi składnikami. Przyprawiamy pieprzem i mieloną papryczką chili. Majonez pozwala na uzyskanie odpowiadającej

Smaki Ewy
Filet z kurczaka z piklami i pieczarkami 144

gdyby nie fakt, że makaron ugotowałam oddzielnie. Ugotowanie makaronu z potrawą nie stanowi problemu. Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 500 gram pieczarek Pikle ze słoika ( warzywne jesienne: cebulka, papryka, marchew ) Pomidory z puszki krojone Vegeta Sól Pieprz Olej do smażenia Ser do posypania Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania

Smaki Ewy
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 154

właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi dodatkami ( cebula, papryka ). Było całkiem inne niż to, które próbowaliśmy kiedyś w Polsce z kartonika. Spróbuję niedługo skopiować ten chłodnik, pewnie z własnymi modyfikacjami, ale poszukując sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania