świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz
Smaki Przyprawy i Kolorygotujemy do miękkości tak ok.8 minut. Następnie miksujemy zupkę I dodajemy serki topione. Jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa! Można przed podaniem oprószyć papryką I skórką z cytryny. Kto powiedział, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu? Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryboczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi
Smaki Przyprawy i Kolorystandardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa) spora garść natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego
Smaki Przyprawy i Kolorykaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką czerwoną paprykę. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej ok. 300 g ugotowanego kalafiora jalapeno lub inna papryczka chili pieprz suszony czosnek olej do smażenia Kaszę wypłukać dobrze w kilku wodach i ugotować
Weekendy w domu i ogrodziezostała ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda
Miód i pieprzniezwykle smaczny. Do kanapek i nie tylko. Będę powtarzać na pewno. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory 1 cebula sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu odrobina ostrej papryki olej Wykonanie: Bakłażana nakłuć widelcem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół i wyjąć miąższ. Pomidory sparzyć
Sto kolorów kuchnijest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatki: co się nawinie! niech was wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić
fitolarun.blogspot.comkukurydzianą) - jeśli macie ochotę to dodajcie posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam, suszone owoce itp lub jeśli na wytrawnie, to dodajcie ulubione składniki np. szynkę z piersi indyka/kurczaka, cebulkę, paprykę itd + przyprawy
fitolarun.blogspot.comfont:minor-latin;} SKŁADNIKI NA CIASTO: - 3 żółtka jaj -150g mąki pełnoziarnistej - 25g mleka (ważyłam :D) - łyżka jogurtu naturalnego - soda oczyszczona (ok łyżeczkę) - przyprawa curry (ok łyżkę- półtora) - papryka ostra (łyżka/pół) FARSZ: -ketchup (ok 50g, wg uznania) - pierś z kurczaka (ok 200g) - ser żółty (3 plastry) -pomidor, ogórek, cebula Normal 0 21 false false false
fitolarun.blogspot.comsałatka do pracy. Zawsze do pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNISkładniki: gotowa mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, słoik suszonych pomidorów, oliwki z fetą, oliwki z czosnkiem, czerwona papryka z fetą. Wszystkie składniki należy pokroić i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych przypraw, jedynie polewam olejem ze słoika po pomidorach. U mnie w domu do tej sałatki obowiązkowo muszą być bagietki czosnkowe. Prosta do wykonania, prawda? Smacznego
W kuchni u Monikipiekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa z oliwek lub olej. Przygotowanie: Składniki pokroić i wymieszać z przyprawą oraz odrobiną
W kuchni u Monikimuszę przyznać, że naprawdę fajnie się ten makaron komponuje z warzywami i równie dobrze smakuje. Będę do niej często powracać. Składniki: 1 świeży ogórek, 1 duża świeża czerwona papryka, 200g rzodkiewek, szczypiorek, puszka kukurydzy, 250g makaronu w kształcie ryżu, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odczekać aż woda ocieknie. Wszystkie warzywa pokroić w mniejszą kostkę
W kuchni u Monikiczęsto podawane u mnie w domu. Wielka szkoda, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Składniki: 660g schabowych ( 6 sztuk), 2 ogórki kiszone, 250g boczku ( 6 plastrów), cebula, sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra,ewentualnie musztarda. olej, mąka. Przygotowanie: Schab podzielić na 6 części, rozbić. Posolić i popieprzyć, można również posmarować musztardą ( ja dziś tego nie zrobiłam i również wyszły
W kuchni u Moniki