Składniki: brokuły mrożone całe opakowanie kuskus 100g tofu (zwykłe lub wędzone) ok. 120g olej do smażenia sól i curry do smaku ketchup 40g woda 1 łyżka papryka słodka i pieprz do smaku sos chili wg uznania Wykonanie: Brokuły gotujemy we wrzątku ok. 10 minut. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzany olej wykładamy kawałki tofu i przyprawiamy. Tofu
rabarbarowoulubioną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka mąka pszenna do obtoczenia cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 180 ml śmietany 30% ok. pół szklanki wody sól, pieprz, papryka ostra lub słodka Przygotowanie Piersi dzielimy na porcje, leciutko rozbijamy, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące. Smażymy je chwilkę na oleju z obu stron, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek
e-PrzepisyKulinarnepokrojone w kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 szalotka drobno posiekana 2-3 łyżki startego parmezanu kilka łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta natur, ostra papryka, szczypta lubczyku i imbiru świeża rukola do posypania dania Przygotowanie naszego dania: Na oliwie z oliwek przesmaż szalotkę z czosnkiem, dodaj pomidor, cukinię, groszek, suszone pomidory. Makaron ugotuj w osolonej
Zasmakuj Kuchnikaszy manny 2 łyżki oliwy 1 szkl zsiadłego mleka + (jeśli ciasto będzie wymagało to jeszcze 2-3 łyżki ) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki lnu pół łyżeczki papryki słodkiej (niekonieczne) 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej pasty ajwar sól, pieprz słodka papryka curry Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę i posypać … Czytaj dalej Kurczak na ostro z ajwarem
czarrna od kuchniciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 40 g masła 100 ml wody nadzienie: 400 g mięsa mielonego duża cebulę 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego ponadto: 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło. Wyrobić elastyczne
6niebokurczaka pół szklanki mrożonego groszku pół szklanki fety (szklanki od herbaty) 1 średnia cebula suszony czosnek do smaku, majeranek, szczypta vegety natur, przyprawa do kurczaka, oregano, słodka papryka, świeżo zmielony pieprz cytrynowy 3 suszone pomidory z zalewy w oleju pokrojone w kostkę garść świeżego grubszego szczypioru masło klarowane Przygotowanie: na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę, dodaj suszone
Zasmakuj Kuchnijest jakieś małe co nieco, z którego można stworzyć coś bardzo smacznego. Połączenie kilku składników i dodatek do porannego pieczywa gotowy. Do tego szczypior, kilka plasterków świeżych warzyw, np. papryki, pomidora czy zielonego ogórka i (znów;) jest nie tylko kolorowo, zdrowo i smacznie, ale i na bogato (!;-) Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji - na pewno Wam zasmakuje
Zasmakuj KuchniHiszpańska kiełbaska Chorizo. Chorizo charakteryzuje się przede wszystkim mocnym i charakterystycznym zapachem. Jest mnóstwo rodzajów Chorizo, ale ich wspólną cechą jest jest rodzaj mięsa czyli wieprzowina oraz słodka wędzona papryka i pimienton czyli mała hiszpańska papryczki chili. Będziesz potrzebować 4 porcję Chorizo - 250 gr Czosnek - 3 ząbki Spaghetti - 70 gr/ os Cebula - 1 mała Świeży rozmaryn lub/i bazylia
Wylizany Rondelłyżki oliwy z oliwek Przyprawy Garam masala - 1 łyżeczka pieprz cayenna - pół łyżeczki kardamon -1 łyżeczka mielony kmin rzymski - pół łyżeczki cukier trzcinowy - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki słodka papryka - 1 łyżeczka miód - 1 łyżeczka Do namoczenia strączków 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kminku Do podania świeża kolendra cytryna/ limonka Etap I - Strączki Moczymy w osobnych miskach ciecierzyce
Wylizany Rondelłyżki płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół małej cebuli 0,30 zł - ogórek kiszony 0,50 zł - jakaś mieszanka przypraw z papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną
Kryzysowa Książka Kucharskabędąc prawdopodobnie najstarszą użytkowniczką forum. Z czasem trochę je przerobiła i wydała w formie książki. Z tej okazji danie, które pojawiło się w książce: Na śniadanie znów była papryka, rodzaj kleiku z kukurydzianej mąki, który nazywają tu „mamałygą” Z tej okazji mocno przyprawione warzywem, " którego zapach wodę Lety przypomina, a jeszcze i tę z fontanny młodości
Kryzysowa Książka Kucharskalangosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :) Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji
Kryzysowa Książka Kucharskanagrodę Nobla :) Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - czerwona soczewica - cebula - 4 części chilli - 1 część kardamonu - 1 część imbiru - 1 część kolendry - 1 część czerwonej papryki - 1 część pieprzu - 1 część gałki muszkatołowej - opcjonalnie trochę cynamonu Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny
Kryzysowa Książka Kucharskanazwa ratatouille odnosiła się początkowo do potrawki przyrządzanej z resztek. Istnieje wiele sposobów przyrządzania ratatouille, wśród nich niektóre są naprawdę skomplikowane. Zawsze jednak do sporządzenia tej potrawy niezbędne są papryki, pomidory, bakłażany i cukinie . Ja sobie trochę zmodyfikowałem ten przepis, no bo w końcu z resztek, ale cukinię mam :) Składniki: - cukinie - już są w dobrej cenie :) - ziemniaki - we Francji
Kryzysowa Książka Kucharska