papryka - 32566 przepisów (strona:1351/2172)

Zupa bagienna 178

cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka oregano • 1 łyżeczka bazylii • 1 łyżeczka tymianku • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 100 g masła Wykonanie: • Chleb tostowy pokroić w kostkę 1 cm/1 cm i wymieszać z przyprawami. • Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć

To co kocham
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 110

żółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 115

ciepło jak i na zimno. Danie to powstało na ostatnich warsztatach Polska Gotuje jako Danie Fit. Składniki: • 1 polędwiczka wieprzowa • garść roszponki Marynata: • 1 cebula • papryka wędzona w proszku • sól, pieprz • 5 łyżek oleju do smażenia Sos • 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 100 ml wina czerwonego

To co kocham
Pasta z wędzonej makreli 126

ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: • 1 duża wędzona makrela • 100 g sera żółtego • 4 łyżki majonezu • 4 łyżki keczupu pikantnego • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, pieprz

To co kocham
Pieczone żeberka 115

zapewniam, że smak to wynagrodzi. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki musztardy • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu czarnego • 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem. • Wrzucić do marynaty pokrojone żeberka tak, aby powstały porcyjki z jedną kością. • Całość przełożyć

To co kocham
Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym 117

kruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso • 4 plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz

To co kocham
Sałatka warzywna zimowa 99

spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu

To co kocham
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 131

łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki słodkie papryki • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić. • Mięso zmielić przez maszynkę. • Bułkę

To co kocham
Lekka zupa cebulowa 121

wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki pleśniowe okrągłe Grzanki • 4 kromki chleba tostowego • 2 łyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora

To co kocham
Zupa krem szczawiowo-serowy 129

minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. • Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. • Opcjonalnie jajko posypać zmieloną papryką

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 122

jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory, paprykę, pomarańcze, kiwi i brzoskwinie. Czyli wszystko, co lubię i co jadłam najczęściej. Jak żyć, panie premierze? Składniki: • 3 woreczki kaszy gryczanej • 500 g pieczarek • kilka suszonych pomidorów

To co kocham
Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku 163

Jest lekka i orzeźwiająca, pachnąca mietą. Idealna na upały lub jako dodatek do dań na grillu. Do tej sałatki można również dodać drobno pokrojoną paprykę i pomidora. Składniki: • 3/4 szklanki kaszy jaglanej • 2 średnie ogórki zielone • pęczek szczypiorku i natki pietruszki • kilka liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy

To co kocham
Szaszłyki z ziemniaków i boczku 123

domowy grillboy, ucieka na wakacje. Składniki: • 6 młodych ziemniaków ok. 7 cm długości • 200 g chudego boczku wędzonego • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Nie mogą być całkiem ugotowane, bo rozpadną się podczas grillowania. • Odcedzić, wystudzić i pokroić każdy

To co kocham
Gulasz z żołądków indyczych 128

gulasz z żołądków. Składniki: • 6 sztuk żołądków indyczych • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • 4 marchewki • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku, papryka słodka, majeranek • 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki śmietany 30% Wykonanie: • Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, po czym pokroić w plastry i obsmażyć

To co kocham
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 123

warzywami, doprawić solą i pieprzem. • Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. • Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut. • Na każdą pieczarkę położyć łyżeczkę gęstej śmietany

To co kocham

Proponowane wyszukiwania