panierka do ryby - 500 przepisów (strona:5/34)

Dorsz z rzymskiego garnka 114

Postanowiłam dzisiaj odświeżyć mój garnek rzymski i na obiad zrobiłam dorsza z młodymi ziemniaczkami w sosie koperkowym. Bardzo lubię ryby z dodatkiem tego sosu, choć najczęściej robiłam do niego rybę w panierce, to danie jest bardziej fit. SKŁADNIKI: 2 średnie płaty dorsza bez skóry 1kg ugotowanych młodych ziemniaków jogurt naturalny 1 szkl rosołu pęczek koperku 1 łyżka mąki przyprawa

Kuchnia Beaty
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 161

tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone kotlety rybne - Tuńczyka w papirusie

mojewypiekiinietylko
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 139

fileta ryby (u mnie dorsz) * 1 cebula * 1 marchewka * garść posiekanego świeżego kopru * 2-3 łyżki ketchupu pikantnego * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * olej do smażenia ryby * mąka do panierki * sól * pieprz * przyprawa do ryby  (użyłam Skworcu) * odrobina wody Wykonanie: Filety z ryby rozmrozić, dobrze osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i przyprawą do ryby

Zrób to smacznie
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 159

panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Surimi 177

bułka +  mleko do namoczenia2 ząbki czosnkujajkook. 2 łyżeczki bułki tartejprzyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb)ponadto:panierka:jajko + ok. 2 łyżki mlekamąkabułka tartaolej do smażeniaKotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku - dokładnie odsączamy. Czosnek wraz z cebulą drobno siekamy - przekładamy

Słodka Strona
Jak nie przytyć na urlopie 159

innym uroczym miejscy udzielamy sobie swego rodzaju dyspensy na słodkości i wszelkiego gatunku smaczne przyjemności. A na wczasach kusi nas wiele pyszności – frytki, gofry, lody i smażone ryby prosto z morza – to tylko przedsmak poezji smaków, które grają na naszych kiszkach przy każdym stoisku w nadmorskich kurortach. W górach mijamy kramiki z oscypkami, pierogami i gospody z wybornym piwem(...)będzie jeden deser dziennie, a nie 4! Jeżeli chcesz zjeść chrupiącą rybę w panierce, to jak najbardziej warto, ale zamiast tłustych frytek możesz dobrać sobie bukiet surówek lub gotowane warzywa. Planujesz grilla w gronie znajomych? Nie musisz ograniczać się do tłustej kiełbasy. Grilluj warzywa, chude mięso, ryby, a nawet owoce. Ogranicz stosowanie tłustych sosów. Jeżeli już masz zamiar zjeść

Codogara
Karp pieczony w sosie – kuchnia podkarpacka 163

jest delikatna, kremowa i bardzo smaczna. Sok z cytryny pozbawia karpia tego szczególnego posmaku, którego wiele osób spodziewa się po karpiu. Namawiam do tej smacznej, miłej odmiany od ryby w panierce. Dzisiejszy przepis pochodzi z okolic Strzyżowa na Podkarpaciu (źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 karp (oczyszczony i wyfiletowany(...)smarujemy olejem. Układamy w nim porcje ryby i polewamy ją sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Posypujemy koperkiem. Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Zapraszam do wypróbowania innych przepisów kuchni podkarpackiej . Polecam też inne przepisy na karpia Karp pieczony Karp w kukurydzianej panierce Kotleciki z karpia Ziemniaczane krokieciki z karpia

Trzeci talerz
Ryba po grecku 1243

smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz, i tak dalej. Składniki: filety rybne 1 kg 5 marchewek cały seler(...)pietruszki 2 duże cebule słoik 360 g koncentratu pomidorowego szklanka passaty szklanka wody szczypta mielonego ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka do smaku panierka do ryby: bułka tarta lub mąka + jaja olej Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki

Zasmakuj Kuchni
Ryba w pomidorach 138

dodatków, tak po prostu znika łyżką Zawsze, w zależności od potrzeb możecie modyfikować proporcje, dodać więcej cebul niż marchewki, mniej passaty, inną rybę, więcej przypraw. Dziś u mnie ryba w pomidorach, delikatna a zarazem wyczuwalna w smaku. Danie idealne nie tylko w niedzielne popołudnie. Składniki: filety rybne z dorsza +/- 1 kg 3 marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule słoik(...)koncentratu pomidorowego szklanka passaty łyżeczka chrzanu szklanka bulionu warzywnego lub wody szczypta mielonego ziela angielskiego oraz kardamonu 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku panierka do ryby: bułka tarta/mąka + jaja olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 193

Kotlety rybne są świetną alternatywną dla zwykłych rybnych filetów, które to zazwyczaj goszczą, jak w ogóle goszczą na naszych stołach. Ryby jada się rzadko, zazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię(...)pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej strony lepsze to niż nic D Fajnie by było, gdyby po obróbce nie przypominała kotleta schabowego :D Wtedy wychodzi więcej panierki aniżeli ryby w środku :D Takie kotleciki są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby

Zdrowie na języku :P
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 218

racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można ich używać(...)przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama

Zasmakuj Kuchni
LEKSYKON BAKALII 172

sercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez(...)osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. Źródło: internet ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynowy mintaj duszony w pomidorach z bazylią 159

bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej i orzeźwiającej ryby zamarynowanej w soku z cytryny wraz ze skórką. Zamiast tradycyjnie smażonej ryby w panierce postawcie dziś na zdrową, lekką i dietetyczną wersję :) * pomidory- 700 g (krojone w kartoniku/puszce) * polędwica z mintaja- 6 szt. * wino białe- 50 ml  * ketchup- 3 łyżki * cebula(...)pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :)  Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie:  www.sklep.dajar.pl

Kraina Miodem Płynąca
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 162

stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia naszą odporność. " Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla smutnej ryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie.   Składniki(...)wody) nie mieszamy w czasie gotowania, kiedy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kasze pod przykryciem jakieś 10 minut 2. Na patelnię dodajemy kawałki ryby, dusimy pod przykryciem ok 6-10 minut,obracamy, ryba powinna pozostać wewnątrz wilgotna, ale nie surowa 3. Przekładamy wszystko do miski i rozdrabniamy rybę widelcem, dodajemy posiekane zioła i przyprawy

Słodki Kompromis
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 390

Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc, a na wadze nagle przybywa parę kilo(...)baaah, bomba! To niekorzystne zjawisko, gdyż wątroba musi wyprodukować dużą ilość żółci na raz po okresie "uśpienia" (nie bez powodu zaleca się regularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób

Katsuumi

Proponowane wyszukiwania