pączki - 10682 przepisów (strona:527/713)

Zupa cebulowa 158

nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu  Lokalny Rolnik  otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa cebulowa EKO ) - 3/4 szklanki białego wina - 0.5 l bulionu warzywnego - 1 świeża

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto filo z nadzieniem serowym 350

smaki (nie tylko te z dzieciństwa) kojarzą się z pewnymi sytuacjami czy osobami. Cytrynowy płyn do mycia naczyń kojarzy mi się nadal bardzo mocno z Anglią, zapach lukrecji z paczką z Niemiec w latach 80-tych...   Ciasto filo to oczywiście Grecja, Chorwacja, Turcja. Podawane na (bardzo!) słodko i słono. Do wytrawnego nadzienia oprócz fety, można dodać szpinak

bistro mama
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 209

Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO 230

Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu

RAROSSA
Pączuchy ziemniaczane 81

poprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki). Składniki: 1 kg ziemniaków 8 dag masła 4 jaja 16 dag śmietany 1 cebula 9 dag mąki Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, zmielić, wymieszać z żółtkami, startą cebulą

Tradycyjna Kuchnia
Andrut z masą czekoladową z petit beurre'ami i bakaliami 95

tradycyjny wafel. Tym razem z nadzieniem czekoladowo- bakaliowym, z rozkruszonymi petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka bakalii 4 paczki ciastek „petit beurre” 2 szt. płyt z andrutów Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Następnie odstawić z ognia, wlać letnią rozpuszczoną margarynę , kakao oraz bakalie. Ciastka pokruszyć

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z jabłek 105

Niecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag mąki cynamon konfitura olej do smażenia cukier waniliowy Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem i włożyć konfiturę (najlepiej domową). Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać

Tradycyjna Kuchnia
Andrut z masą mleczną i orzechową 144

Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z masą czekoladową z petit beurre'ami i bakaliami Andrut z kokosem i biszkoptami Składniki: 1 paczka andrutów Składniki na masę mleczną ¼ szklanki mleka ¼ szklanki cukru 17 dag masła 1 szklanka mleka w proszku Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem do zgęstnienia, następnie wystudzić i utrzeć z masłem

Tradycyjna Kuchnia
Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową 114

wiórkami. Margarynę utrzeć i połączyć z ostudzoną masą kokosową. Składniki na masę kakaową: ½ szklanki wody ( może być pół na pół z mlekiem) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej i zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek

Tradycyjna Kuchnia
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 108

jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką

Tradycyjna Kuchnia
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 124

uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany

Tradycyjna Kuchnia
Bułki drożdżowe z kapustą 133

ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku

Tradycyjna Kuchnia
Sernik na zimno ekspresowy 136

Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jaja, 2 galaretki agrestowe, 1 galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy, 1 paczka herbatników. Wykonanie: Ser utrzeć na krem- odstawić. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, połączyć z serem i wszystko razem dokładnie wy mieszać. Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ litrze wrzącej wody, ostudzić

Tradycyjna Kuchnia
Sernik kukurydziany 133

twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10 dag mąki kukurydzianej, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 1 paczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić z cukrem na parze . Ucierając ser dodawać po 1 łyżce utartych jaj. Kaszę wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak ze szpinakiem 154

Dziś odpoczywam, bo chyba jakieś choróbsko mnie bierze ;( Składniki (na dwie lub jedną wygłodniałą osobę;)): 1 pierś z kurczaka (moja była dość spora) 24 kostki szpinaku w brykiecie (niecała paczka) 0,5 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku, ewentualnie czosnek do szpinaku jak ktoś lubi Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w cienkie plastry posypujemy solą i pieprzem wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania