kluchy na łachu”, „kluchy z łacha”, na Górnym Śląsku buchty. 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 300 g mleka, 30 g masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, paczka suszonych drożdży* Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać letnie mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć
królestwo garówkulka mozzarelli (lub tofu mała kostka) - 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie) - 1 mały brokuł - 7 łyżek otrąb owsianych Dodatki : - pomidory krojone 1 karton - 8-9 pieczarek - paczka oliwek - ser żółty - kilka listków bazylii - przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma) - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie
zdrowa vege kuchniasmaczna i możecie ją potraktować jako fit alternatywę do dość kalorycznej tradycyjnej pizzy! SKŁADNIKI: - 200 g mąki z cieciorki (www.skworcu.com.pl) - 60 g mąki z ryżu - 180 ml wody - 1/4 paczki drożdży świeżych - sól Zaczynamy od zaczynu drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i mąką ryżową, odstaw na 15 minut, następnie zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 35 minut. Formujemy
SMYKWKUCHNICałkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homgeniozowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy
zjem to blog kulinarnyNiedawno pisałam o pysznym paprykarzu z kaszą jaglaną . Dziś kilka słow o drugim produkcie z paczki od firmy Primavika - maśle sezamowym:) Masło sezamowe słodzone syropem z agawy , bo o nim mowa, producent opisuje jako wyborne w smaku, słodkie i wartościowe, a do tego bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku
Kto ugości moich gości?dietetyczna), ale można jeszcze bardziej. Nie ma na pewno kukurydzy i majonezu. SKŁADNIKI: 4 łodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny 3 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka oleju, Na sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku szczypta soli, pieprzu pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Seler
W kuchennym oknie Ewywiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach. Na przykład ten na zdjęciach powstał na imieniny Babci
Kuchnia po mojemuKolejna pyszna i eksperymentalna sałatka. Sałatka kolorowa i bardzo aromatyczna. Składniki paczka ulubionych warzyw np. mieszanka warzyw z działu mrożonki duży por świeży ogórek czerwona papryka puszka ananasa w kawałeczkach kukurydza w puszce 3 ząbki , małe, czosnku majonez+musztarda,pieprz+sól natka pietruszki Pora umyj i przekrój wzdłuż. Następnie poszatkujna paseczki. Zalej wrzątkiem, zostaw na minutę następnie odsącz z wody
Z Kuchni Do Kuchnikuchni zalać ją tylko wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już będzie gotowa. Składniki -kasza bulgur, na 4 osoby spokojnie wystarczy 250 gram -mieszanka meksykańska- paczka mrożonek -por -cebula dymka -ulubione zioła -oliwa z oliwek, pieprz, sól Na dno szerokiego naczynia z grubym dnem wysypałam kaszę bulgur. Zalałam ją wodą i posypałam ziołami. Posoliłam, dosmaczyłam
Z Kuchni Do Kuchniznudzi (polecam np. granolę tropikalną z kokosem i ananasem ). Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Ziarenkowo , producentem wspaniałych mieszanek różnych ziaren. Gdy dotarła do mnie paczka od nich, od razu wiedziałam, że część ziarenek wykorzystam do zrobienia mojego ulubionego śniadania. W końcu nic tak nie dodaje energii jak ziarna słonecznika, sezam, migdały i orzechy :) Składniki na duży słój
Zawsze głodna!Zawsze chciałam spróbować najdziwniejsze danie na świecie i chyba mi się to udało. Nie przychodzi mi do głowy żadne dziwniejsze danie. Gdy otworzyłam paczkę od Justyny zobaczyłam pudełeczko z karteczką “serek z rekina”. Serek z rekina?… hmm… ale jak? Nie pozostało nic innego jak otworzyć i sprawdzić co to takiego. Bez sprawdzania w sieci z czym mam do czynienia postanowiłam
Mama Gotujeostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki
Mama Gotujepożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz wódka lub rum do ponczu (opcjonalnie) sok z cytryny wykałaczki Wykonanie: - Dzień wcześniej upiec 3 biszkopty
Mama Gotujedrożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 9 żółtek ½ łyżeczki soli 1 kieliszek spirytusu dżem np wiśniowy 2 paczki smalcu ½ l oleju Wykonanie: Zrobić rozczyn drożdży: Mleko podgrzać (max 35 stopni C), rozpuścić w nim cukier (1 łyżka) i drożdże, dodać mąkę około 15 - 20 dkg i odstawić w ciepłe
Mama Gotujeszklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża
MarciochaKucharzy