Tęskno mi do świeżych warzyw i owoców, które będą już niedługo na wyciągnięcie ręki, dlatego póki co staram się posiłkować tym co jest w sklepach, ewentualnie wykorzystać moje ostatni paczki mrożonek, ale niestety nie jest już ich tak dużo, więc tym razem musiałam skorzystać z opcji pierwszej. Do dzisiejszego przepisu chciałam koniecznie wykorzystać bakłażana, resztę składników dobrałam do niego dość
Fabryka pomysłówsprawdzi się jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw… 250 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka kakao 100 ml mleka 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego) 1 paczka herbatników 50 g mieszanki studenckiej 50 g suszonych bananów Kolorowe jajeczka do dekoracji W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła
VioletoweKucharzenieprzełożenia i dekoracji 5-6 bananów sok z 1 cytryny Banany obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 150 ml śmietanki 30% Złożenie tortu Na paterze ułożyć pierwszy z przekrojonych blatów. Nasączyć połową herbaty i posmarować
Pełny talerzroku na Tłusty Czwartek (obok tradycyjnych pączków) miałam ochotę na coś nowego. Gniazdka znalazłam w ostatnim numerze czasopisma Moje Gotowanie i bardzo spodobał mi się ten pomysł. Wymagają co prawda trochę więcej pracy niż faworki, ale trzeba przyznać, że są smaczne (choć niekoniecznie smaczniejsze ;) )Do tego na tyle ciekawe, żebym zdążyła je zrobić dwukrotnie. Za pierwszym razem wstążki porozwijały się
Pełny talerzJeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody niż świeżo zmielone. Warto też sprawdzić jego skład. Paczki oznaczone jako garmażeryjne zawsze zawierają jakieś dodatki
Pełny talerzChurros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele
Pełny talerzzamówienie dostarczyć kurierem pod same drzwi mogą zrobić to mailowo! Wystarczy swoje zamówienie wysłać na adres : biuro@swiezeziola.pl , poczekać na odpowiedź, a potem już tylko wypatrywać kurierem ze smakowitą paczką! Warszawa i Częstochowa również może dokonać zakupów – przedstawiciele firmy pędzą tam co kilka dni! Zerknijcie, bo naprawdę warto! Zostawiam Was ze smakowitymi zdjęciami , a ja pędzę popijać drinka z kokosa
Ostra na Słodkopewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak się zmniejszy, dodajemy
zdrowa vege kuchniaproszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy
Kuchnia domowa Anigodziny - w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po dwóch godzinach wodę wylewamy, a puszkę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną masą możemy dekorować mazurki, przekładać wafle tortowe lub nadziewać pączki :) UWAGA! Puszkę należy otwierać dopiero po całkowitym ostygnięciu
My Culinary Artminut. Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne , - ciasteczka Enrike , - pączki
Smakowy Rajszklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16g 1 kostka miękkiego masła lub margaryny Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru 1 polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasto jasne : białka ubić na sztywno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana. Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym - 100 g gorzkiej
SMYKWKUCHNIbabki wielkanocne: cytrynową oraz waniliowo-kakaową . 5 jaj 1 żółtko 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 kostka masła 3 łyżki oliwy 1 cukier wanilinowy 1/2 paczki proszku 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao (nie dodawać do babki waniliowej) Masło, cukier i jajka utrzeć. Pozostałe składniki dodać do masy. Na koniec wmieszać mąkę. Piec
Humanistka w kuchniprzekąskę - wyglądem przypominają śnieżne kulki. Najlepiej smakują, gdy są podane schłodzone. Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g wiórek kokosowych 50 g orzechów laskowych 100 g herbatników (2 małe paczki) 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Herbatniki umieścić w woreczku i za pomocą tłuczka rozbić na gładką, sypką masę.Jajko sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Orzechy zalać wrzącą wodą
Ugotować