cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały
e-PrzepisyKulinarneprzeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich. Do tej pory mogliście skosztować Somersby o smaku jabłkowym oraz jeżynowym. Lada dzień szukajcie w sklepach nowości o smaku kwiatu bzu i limonki. W paczce czekało na mnie piwo zarówno w butelce jak i puszce, list od Lorda oraz saszetka niespodzianka z nazwą mojego bloga:) Nowy smak zawiera 4,5 % alkoholu. Butelki są identyczne
Z miłości do słodkościBombay Bazaar otrzymaliśmy niedawno paczkę z indyjskimi specjałami. Gdy przeglądałam jej zawartość znalazłam 2 słoiczki pasty imbirowej. Od razu wiedziałam, że powstanie pyszny kolejny #koktajl. Koktajl przygotowałam w blenderze kielichowym z mieszanki kefiru i mleka0,5 % (po ok. 150 ml) z dodatkiem 1/4 mango, 1 jabłka ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych, 1 łyżeczki pasty imbirowej, szczypty cynamonu. Koktajl jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 6 sztuk, ramekiny o średnicy 9 cm) 1 paczka ciasta francuskiego 3 duże gruszki cukier puder, cynamon, kardamon masło do wysmarowania ramekinów Ramekiny delikatnie posmarować masłem. Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy z kwadratów delikatnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szaleć, to szaleć: buła czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem buraków cukrowych. Składniki: (na 2 blachy 26x20 cm) 1 średni burak cukrowy 1,5 paczki suchych drożdży około 1 kg mąki szczypta soli 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1 jajko W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Buraka cukrowego obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: galaretka czerwona (u mnie poziomkowa), gruboziarnisty cukier, różnokolorowe posypki cukrowe Paczkę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wyboru pączka z nadzieniem i małego pączuszka na 1 raz - wybieram to drugie. Idealne na 1 kęs, przepyszne i do zrobienia bardzo szybko. Zatem - do roboty :) Składniki (na ok. 20 sztuk) : 1 duże jajk o 125g serka homogenizowanego, naturalnego 1 łyżka drobnego cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 i 1/4 szklanki mąki Dodatkowo: Tłuszcz do smażenia - u mnie smalec Cukier
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :) Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach) 1 szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pizzę. :) Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 paczka drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki zimnego mleka wymieszanego z 1/4 szklanki gorącej wody Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce - latem polecam po prostu 4 dojrzałe
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!podwójna :) Idealny pomysł gdy po zrobieniu tortilli na obiad zostaje parę placków, które otwarte szybko wysychają i twardnieją; lub gdy mają wpaść niezapowiedziani goście. Składniki: Nachosy: 1 paczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tu odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka, zioła - wedle uznania* Dip: Około 10-12 pomidorków cherry 1 duża szalotka 3-4 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :) Składniki: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać
Moja DelicjaDziała osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania
Moja Delicjaskrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki
Moja DelicjaDrodzy, kilka dni temu zawitała do mnie taka paczka...leciuśka jak piórko, niskokaloryczna, i mega kukurydziana i mega ryżowa.Moim zadaniem było, "przyjrzeć się jej z bliska..." Zawierała wafle ryżowe naturalne extra cienkie i wafle solone kukurydziane extra cienkie! Przyzwyczjona do grubych wafli ryżowych postanowiłam najpierw przyjrzeć się waflom kukurydzianym. Spodobało mi się opakowanie. Trzy porcje łatwo rozrywalnych paczuszek
Z Kuchni Do Kuchni