pączki - 10682 przepisów (strona:516/713)

Ciasto z pianką jogurtową i wiśniami 1825

ciasto z pianką jogurtową i wiśniami.  A wisienki z mojej działki :) Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki płaska łyżeczka cukru waniliowego 80 g cukru 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 żółtka 0,5 czubatej łyżeczki kakao Składniki pianki jogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki cukru

Smak mojego domu
Kostka brzoskwiniowa 615

Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty.  Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 218

ciasta) układając je na górze  i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego  masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki

Malinowa Kawiarenka
CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO 157

delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających.  Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek. Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego (160 g) 3 jajka 220 g miękkiego masła  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru  1 cukier wanilinowy (16 g) 4 czubate łyżki wiórków kokosowych

Walijskie Pichcenie
Kandyzowana skórka pomarańczowa z dodatkiem kumkwatu. 138

Jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do ciast. Uwielbiam taką domową, swojską, wykonaną własnoręcznie w domowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku i obowiązkowo oczywiście na pączkach:-) Tym razem przygotowałam ją z jednej pomarańczy i garści owoców kumkwatu. Wyszła obłędna, pomarańcze oddały swój aromat, a kumkwat dodatkowo ją osłodził, co w rezultacie dało niebanalne połączenie. Można oczywiście zrobić

Rozpustne gotowanie
Buchty- drożdżowe bułeczki. 221

ciasto już nam ładnie wyrosło przekładamy je na stolnicę, gdzie dzielimy je na 18 części. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy w dłoniach tworząc placuszek, nakładamy około łyżeczki powideł, sklejamy jak pączki i odkładamy sklejeniem do dołu. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki blisko siebie, bo w trakcie pieczenia buchty posklejają się ze sobą. Teraz rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

Rozpustne gotowanie
Buchty z rabarbarem. 128

już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem formie (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) zlepieniem do dołu, mają być blisko siebie, by podczas pieczenia skleiły się. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Marmolada z płatków róży i truskawek. 138

idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze

Rozpustne gotowanie
Ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia. 140

godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia  na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów (na 300 ml mleka) i mleko do jego przygotowania kakao do posypania

Rozpustne gotowanie
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 339

następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Pączki ósemki (precle) 125

wyjmujemy pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i maczamy w niej paczki, odkładamy na kratkę, żeby polewa nieco zastygła. gotowe! Przepis dołączam do akcji na FB  Smakołyki na Tłusty Czwartek

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 145

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 145

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki). Następnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placuszek. Nożem robimy nacięcie od środka ku węższemu końcowi, to będą uszy. Uszy lekko naciągamy, uważając, żeby nie przerwać ciasta. Gdy już zająca bezkarnie wytarmosimy

Rozpustne gotowanie
Mazurek kajmakowy. 118

mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski  i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!! Składniki na mazurek kajmakowy: 1 paczka suchych wafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu  ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 144

przepis na indyka, lecz w nieco innej odsłonie. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, z której to przedstawiłam już  przepis na  Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania