dwie rzeczy poszły w odstawkę. Frytek w czystej postaci, czyli smażonych w głębokim tłuszczu do dziś nie tknę (po pewnej przygodzie z młodości) zresztą tak samo nie lubię specjalnie pączków, tj. nie że nie lubię w sensie nienawidzę, ale nie jestem ich szczególną fanką. Odnośnie majonezu to mam zakodowane w głowie, że jedna łyżka ma 100 kcal i oczyma wyobraźni
greenscarfmałymi modyfikacjami. Zamiast dwóch warstw krakersów wyłożę trzy warstwy, na pewno użyję większej formy no i nadzienia zrobię tyle ile podaje przepis. Zapiekanka z szynką oraz krakersami Składniki paczka krakersów średnia cukinia 2 pomidory 1/4 kalafiora 4 plastry szynki ( dałam więcej ) kilka oliwek 2 jajka 15 dag startego żółtego sera ( użyłam mozzarelli ) sól, pieprz, olej do formy Żaroodporną formę natłuścić
Pieguskowa KuchniaSłodki chleb cynamonowy ciasto 170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl mleka filiżanka rodzynek (dałam całą paczkę) Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie się rozłożyły w cieście. Przykryć i odstawić w temp. pokojowej
Pieguskowa KuchniaGniazdka z ciasta parzonego, pączki wiedeńskie czy hiszpańskie to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam cukiernię Rumcajs w Darłowie, którą przy każdej okazji pobytu w tym mieście odwiedzałam właśnie ze względu na obłędne gniazdka. W żadnym innym miejscu nie udało mi się skosztować tak smacznego ciasta parzonego, jak właśnie tam. Swoja drogą, to ciekawa jestem czy nadal istnieje ta cukiernia? Tymczasem
Pieguskowa KuchniaWśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko filmowe. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten króciutki filmik. Przygotowanie potrawy zajmuje chwilkę, a skrzydełka są przepyszne. Chrupiąca skórka i miękkie mięso posmakuje przede wszystkim młodszym członkom rodziny. Zapraszam-) Artykuł PIECZONE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA pochodzi
Pieguskowa Kuchniazrobiłam. Jeśli tylko ma się świeży szpinak. Inaczej w czas przygotowania należy wliczyć rozmrażanie. Swój mrożony szpinak wyjęłam wieczorem z zamrażarki do lodówki. W momencie przygotowywania był już rozmrożony. paczka rozmrożonego szpinaku (lub świeży) 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 1 łyżka litr bulionu sól i pieprz gałka muszkatołowa dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki - do wyboru jakie macie, grzanki
AZgotuj!tylko, że nie mogę się oderwać od miski i muszę jeść, jeść, jeść… Boże, jakie to jest dobre! Szczerze. Było tak dobre, że zjadłam sama na jedno kuchenne posiedzenie paczkę prosciutto, trzy brzoskwinie i kulę burraty. I zjadłam jeszcze pół tej porcji, jak dorabiałam kolejną dla ‘pana pokrzywdzonego’, którego akurat nie było w domu. Ale ciii… przecież nikt
Karo in the KitchenBatoniki z płatków jaglanych Jakiś czas temu dostałem od Sonko paczkę m.in. z płatkami jaglanymi. Długo nie musiałem się zastanawiać co z nimi zrobić… Już od dawna chodziły za mną batoniki z płatków jaglanych i wreszcie nadarzyła się okazja, żeby je zrobić. Oczywiście zamiast płatków jaglanych (koniecznie opiekanych), możecie użyć płatków kukurydzianych lub orkiszowych. Nie ma to większego znaczenia
BlendmanMoje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta. Składniki: 1 opakowanie sera feta 270 g paczka mrożonego szpinaku 450 g sól, pieprz 1 ząbek czosnku Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g ciepłej wody około 1 mała łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski, dodajemy
W Moim Magicznym DomuBEZGLUTENOWO SKŁADNIKI Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka 100 g pokrojonego wędzonego boczku 1/3 paczki makaronu ryżowego 1 mała cukinia 1 cebula olej kokosowy do smażenia Do zamarynowania fileta: sól, pieprz, czosnek, kminek zmielony, cząber, kurkuma Fileta najlepiej zamarynować na noc, ale jeżeli nie mamy takiej możliwości to przynajmniej 1-2 godziny przed smażeniem. Do dużego rondla wrzucamy na rozgrzany
harrisazagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić
Dziś Ja gotujeugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Dziś Ja gotujeogrodowy knorr ( oliwa, woda ) Wykonanie: Paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Seler na kawałki ok. 1,2 cm a pieczarki na 4 części. Przygotowujemy sos ( dzisiaj na lenia – z paczki ). Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyPasta ze słonecznika Przeglądając regał z moimi jedzeniowymi zapasami, spostrzegłem wielką paczkę wypełnioną słonecznikiem. Przypomniałem sobie, że od dnia jej zakupu upłynęło sporo czasu, tak więc pasuje dobrać się do niej… Rozszarpałem opakowanie jednym pociągnięciem, dorwałem się do środka i zalałem… Dopiero po tym czynie, zacząłem myśleć co dalej z tym fantem zrobić… Pierwszy pomysł, jaki
Blendmanopakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju na masę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki) dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia