Dzisiaj złapało mnie "słodkie szaleństwo", a ponieważ dzięki paczce od alfa-koszyka , moja szafka jest wypełniona różnymi smakołykami, nie mogłam przepuścić takiej okazji. Więc w przypływie weny, tradycyjnie chwyciłam za blender (mam wrażenie, że stał się moim niezbędnikiem) i sięgnęłam do "szafki istnej rozkoszy" (wiem co mówię, tutaj możecie przeczytać, jakie produkty otrzymałam). Dzisiaj w roli głównej krem z prażonych
Smiling ShrimpKopernik Toruń i przedstawić swój #przepisnapiernik! Dla kogo: dla chcących zrobić komuś słodką niespodziankę dla lubiących robić własnoręczne prezenty dla kochających pierniki Składniki: 2 duże serca piernikowe w czekoladzie paczka Katarzynek 100g (w czekoladzie lub bez) czekolada 100g (gorzka lub mleczna) łyżka masła 1 sztuka orzecha laskowego w czekoladzie lub inna kuleczka (draże) słodkości do wypełnienia pudełka (czekoladki, pierniki, ciasteczka
Mania Wypiekaniaokresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały w niej długo, ale czasami po prostu o czymś zapomnę. Wczoraj właśnie taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora Poltino , o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy
Smaczna Pyzazapewniam nie pożałujecie a i na pewno się przy niej nie napracujecie ;) Składniki na około 10 słoiczków 160 gr: 2,5 kg dojrzałych śliwek około 1/2 kg cukru 2 paczki cukrów waniliowych 4 łyżki kakao około 100 gr czekolady deserowej 4 łyżki soku z cytryny 1. Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. 2. Na dno garnka, dajemy większą część cukru
Gotowanie...to proste !kocykiem z kubkiem kakao w ręku. Pierniki toruńskie są jedyny w swoim rodzaju, każdy kto chociaż raz był w tym mieście, przywiózł ze sobą na sto procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka
SMYKWKUCHNIrękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy
Kuchnia MagdaLenyłyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego do kokosowej masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 i 1/2 łyżki mąki kokosowej około pół paczki herbatników okrągłych lub prostokątnych do dekoracji wiórki kokosa i czekolady 1. Śmietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i partiami serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części
Gotowanie...to proste !korzystając z naturalnego tłuszczu, który jest w orzechach. Te sklepowe, prażone i solone, to mają taki skład, że proszę podziwiać i zawartość tłuszczu wyższą niż najbardziej tłuste sny o pączkach i frytkach. Jeśli możecie, wybierajcie surową postać orzeszków. Jest zdrowiej i smaczniej. Na najlepsze masło orzechowe na świecie potrzebujemy: 1 kg surowych orzeszków ziemnych (możecie użyć dowolnej ilości, tylko wtedy
ladykitchenkrojenie. Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki. galaretka: dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej 2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Pozostawiam do wystudzenia. Gdy lekko stężeje, ale nadal będzie płynna, wylewam na sernik z malinami
W kuchni Karmel-itkiciekawą i naprawdę bardzo smaczną przekąskę. Przekąskę sporządzoną z bardzo prostych i dostępnych pod ręką składników. Właściwie - jaką przekąskę? Taka jedna paróweczka, to całe śniadanie lub kolacja! :) Składniki: 1 paczka ciasta francuskiego 6 serdelków (grubych parówek) 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów boczku sos pomidorowy lub keczup 1 jajko Wykonanie: Ciasto podzielić na 6 prostokątów i każdy posmarować sosem pomidorowym
zadanie-gotowaniesię z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako źródła roślinnego białka. Jest dostępna w sklepach włoskich, zwłaszcza tych, które
mojewypiekiinietylkomój przepis na sos z suszonych grzybów znajdziecie tutaj . Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, patelnię, blender, łyżkę. Przygotuj składniki: 1 paczkę makaronu świderki, garść suszonych grzybów, 2 laski wędzonej kiełbasy, 200 ml słodkiej śmietanki 18%, 2 łyżki masła klarowanego, 1 małą cebulę, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, wrzątek do namoczenia grzybów. Grzyby
blog.moje-pasje.infochcesz zrobić sobię na początek 1 porcję, żeby wiedzieć czy nam posmakuje możemy poprosić o dodatkową słomkę w barze z bubble tea, żeby nie zostać potem z wielką ich paczką. Składniki na każdą porcję: 2 łyżki tapioki w dużych perłach pół łyżeczki ulubionego syropu (u mnie z czarnego bzu), ale może być też kupny do kawy łyżeczka ulubionej herbaty
Ugotowane pozamiatanepierniczki z Kopernika, zerwać maliny i do dzieła Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika – czy jest godzien publikacji w książce kucharskiej? Oceńcie to, próbując tego deseru // Składniki: 1 paczka pierniczków bez nadzienia (Uszatki z firmy Kopernik – 170g) 200 g malin 200 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Wcześniej schłodzoną
Via GustoBardzo treściwa i konkretna potrawa dla całej rodziny z kawałkami piersi kurczaka. 1 duży paczka makaronu tagliatelle 1 op.sera feta 1/2 kg.piersi kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól 1 łyżeczka bazylii 1 posiekana cebula 2 łyżki sosu chili pieprz pieprz CAJUN sok z 1/2 cytryny Olej ***************************** Mięso kroimy w cienkie kawałki , popieprzyć i posolić.Usmażyć na oleju
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki