kiedyś Dip do czipsów z przepisu mojej siostry Anyi z Chicago i wzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: ? 2 paczki naczosów paprykowych ? 150 g sera żółtego ? 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa ? 2 puszki fasoli ? 2 łyżki pikantnego keczupu ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Guacamole
To co kochammasą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: ? 1 opakowanie okrągłego wafla ? 2 puszki mleka słodzonego ? 200 g masła ? płatki migdałowe do dekoracji ? 2 paczki migdałów w czekoladzie ? 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: ? Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. ? Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. ? Przełożyć wafle, zawinąć w papier śniadaniowy
To co kochamduże lub kilkanaście koktajlowych ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 5-6 ogórków konserwowych ? 1 duży jogurt grecki ? 3 czubate łyżki majonezu ? sól, pieprz ? 3 łyżki keczupu ? przyprawa do burritos ? 1 paczka czipsów – tortilla kukurydziana Wykonanie: ? Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do burritos, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. ? Usmażyć na oleju na złoty kolor. ? Jogurt wymieszać
To co kochamjesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g ? 2 pomarańcze ? 2 cytryny ? mała paczka rodzynek 100 g ? laska kory cynamonu ? kilka goździków ? 1 litr wódki ? 1 litr spirytusu ? 1 kg cukru Wykonanie: ? W dużym słoju szklanym lub gąsiorze układać owoce sezonowe. Wsypujemy umyte
To co kochamZieleń uzyskałam używając dojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda! Składniki: ? 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy ? 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże ? 1 paczka mrożonego groszku zielonego ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? kilka listków bazylii ? 5 jajek ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ryż brązowy wypłukać i gotować w osolonej wodzie na wolnym
To co kochammąki pszennej ? 80 g mąki ziemniaczanej ? 3 łyżki cukru pudru ? 3 żółtka ? szczypta soli Nadzienie ? 2 gorzkie czekolady ? 1 szklanka śmietanki 30-36% ? 1/2 szklanki cukru ? 1 paczka blanszowanych migdałów ? kilka sztuk pianek marshmallows ? kolorowe cukierki Wykonanie: Ciasto kruche ? Wymieszać obie mąki, cukier i sól. ? Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. ? Ciasto wstawić na kilka godzin
To co kochamsłonecznika, które nadają jej chrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: ? 4 filety z kurczaka ? 1 puszka kukurydzy ? 2 małe paczki pestek słonecznika ? 1 mała kapusta pekińska ? 4-5 łyżek majonezu ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
To co kochamhalloweenowy wieczór. Pokruszone paluszki z masą czekoladowo-orzechową to szybki sposób na coś słodkiego, smacznego, pomysłowego i „strasznego”. Treat or trick? Składniki na 10 ciastek: ? 1 mała paczka paluszków Junior bez soli ? 1 czekolada karmelowa ? 1/2 gorzkiej czekolady ? 1/3 szklanki śmietanki 30% ? 2 czubate łyżki masła orzechowego Crunchy ? cukierki „oczy” Wykonanie: ? Podgrzać śmietankę, wrzucić do niej
To co kochamtylko zobaczyłam masło orzechowe w paczce z Ameryki od siostry Anyi, od razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem
To co kochamPolecam na kolację! Składniki: ? 2 duże piersi z kurczaka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 puszka cieciorki ? 1 słoiczek marynowanego selera ? 1 sałata lodowa ? 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy ? 1 mały jogurt ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać
To co kochamTłusty Czwartek to jedzenie pączków, oponek, faworków. Myślę, że w każdym domu można dzisiaj znaleźć coś z tych słodkości. Jedni smażą, pieką, inni kupują gotowe. Tak też można. Ja przygotowałam zdrowe oponki, takie pode mnie czyli bez glutenu i jajek. Z pewną dozą nieśmiałości je smażyłam ale… wyszły niesamowite, pachnące bananem i cytryną. Mogę jeść je bez ograniczeń
To co kochamZbliża się Tłusty Czwartek, a więc pora pomyśleć o pączkach czy faworkach. Ja dzisiaj proponuję faworki dla zapracowanych czyli lany chrust. Przygotowuje się je błyskawicznie, nie wymagają zagniatania, wałkowania i wycinania, a smakują równie dobrze jak tradycyjne i są bardzo chrupiące. Podczas smażenia można wykazać niebywałą kreatywność rysując ciastem wzorki na gorącym oleju. Składniki: ? 3 jajka ? 2 cukry wanilinowe
To co kochamSzybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kochamSmakuje jesienią, pachnie świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: ? 2,5 kg dyni bez skóry ? 2 szklanki cukru ? 3 pomarańcze ? 3 cytryny ? 1,5 szklanki
To co kochamOdkąd pamiętam, róże karnawałowe zawsze gościły w moim rodzinnym domu w okresie karnawału. Tak samo zresztą jak faworki, pączki czy oponki. Babcia i mama były mistrzyniami w tej dziedzinie. Teraz pałeczkę przejęła moja siostra Ula. Dzisiaj kończy się czas karnawału, nie może więc zabraknąć tego tradycyjnego akcentu. Tym razem róże karnawałowe wycinane są z foremek w kształcie kwiatków, co daje
To co kocham