czas modlitwy, jałmużny i pokuty. Od tego dnia zaczynam wcielać w życie nowe postanowienia, które mam nadzieję, pomogą mi bardziej przylgnąć do Boga i stać się lepszym człowiekiem. Dzisiaj owsianka a'la szarlotka, pyszna i zdrowa :) ~ Szarlotkowa owsianka z serkiem wiejskim ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1/2 startego jabłka cynamon +serek wiejski(...)startego jabłka cynamon Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników i całość gotujemy aż do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko i serek wiejski
Kuchenny Skrawek Niebadzieciństwie owsiankę jadłem przynajmniej 2 razy w tygodniu na śniadanie. Uwielbiałem gdy mama robiła ją na gęsto i taką też lubię do dziś z tą tylko różnicą że jadam ją o wiele, wiele rzadziej za to mogę sobie ją sobie przyrządzić wedle własnych pomysłów. Składniki : 0,5 litra mleka 2 łyżeczki maku 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka(...)migdałowego Przygotowanie : Mleko zagotuję wraz z makiem, cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Po zagotowaniu dodaję płatki i zmniejszam ogień do minimum i co jakiś czas mieszam czekając aż owsianką zgęstnieje. W między czasie kroję gruszkę w kostkę i podsmażam na łyżce miodu do momentu aż kosteczki gruszki zaczną przypominać skwarki. Owsiankę podaję na ciepło z kandyzowaną gruszką na górze
Mechanik w kuchnipoczątek tego tygodnia owsianka kakaowa z awokado :) ~ Owsianka kakaowa z awokado i serkiem twarogowym ~ Składniki: 50g płatków owsianych 1 łyżka naturalnego kakaa 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 10g otrębów pszennych + pół obranego awokado serek twarogowy Wszystkie składniki prócz siemienia zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Stawiamy rondelek na palniku i gotujemy owsiankę aż do zgęstnienia, pod koniec
Kuchenny Skrawek Niebajednocześnie pożywne posiłki. Żeby je przygotować, potrzebna nam jest tylko zimna lub letnia woda. Posiłek jest gotowy do spożycia po 30 sekundach od zalania. Do wyboru mamy płatki lub owsiankę w czterech smakach i kategoriach w zależności od naszych potrzeb i trybu życia. Hello Day! ® ENERGY jest źródłem witaminy C i żelaza. Witamina C zwiększa(...)paznokcie . Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry , a witamina E pomaga w ochronie komórek przed starzeniem . Ja wypróbowałam owsiankę z bananem oraz płatki z jabłkiem i rodzynkami. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona szybkością przygotowanego posiłku oraz smakiem. Gdybym miała wybierać ja wybrałabym płatki, natomiast córka wybrała owsiankę. W sumie dla każdego coś
Ala piecze i gotujeziołowych i wody mineralnej, unikam pokarmów wysoko przetworzonych, stawiając na kasze, ryż, makaron, a przede wszystkim warzywa i owoce. A co najważniejsze, zaczynam dzień od w pełni pożywnego śniadania. "OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM /własny;/ dla 1-2 osób 100g amarantusa (nie poppingu) 250 ml wody 150-200ml mleka 2% łyżka masła 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)świeżo mielony pieprz Amarantus wsypuję do gorącej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję do momentu zgęstnienia, po czym dodaję mleko ( ilość w zależności od tego, jak bardzo gęstą chcemy owsiankę) i gotuję do względnej miękkości - amarantus nie będzie w 100% mięciutki jak na przykład płatki owsiane, o czym warto pamiętać. W trakcie gęstnienia masy, dodaję masło. Na końcu doprawiam
W kuchni Karmel-itkijedną upatrzoną i jeśli innej nie znajdę, to w poniedziałek ją kupię :) Śniadanie musiało być sycące, bo przecież 5 godzin łażenia po sklepach jest trochę wyczerpujące. A więc jogurtowa owsianka o smaku kakaowo-kokosowym :) ~ Jogurtowa owsianka z kakaem i wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka naturalnego kakao 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka wiórków kokosowych(...)150g jogurtu naturalnego Płatki, wiórki i otręby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy kakao, siemię i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Owsiankę przekładamy do miseczki, zalewamy jogurtem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wszystko razem mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebalodówki, pustka. I wtedy mój wzrok przyciąga świeżo otwarta paczuszka płatków owsianych. Na blacie leży jabłko. I już wiem, co zrobić. Jak mogłam nie pomyśleć o tym od razu??? Owsianka, zwłaszcza w te zimowe, ciemne poranki, to miód na zaspaną duszę łaknącą energii. Jeśli do tego wypełniona jest słodyczą jabłka i cynamonu, moje szczęście sięga zenitu. Dodajcie wiórki kokosowe(...)posypcie "zupę" kawałkami migdałów, a ODPŁYNIECIE! ŚNIADANIOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM Składniki: ok.2 szklanki płatków owsianych ok.0,75 l mleka 1 jabłko, obrane ze skórki 3 łyżeczki wiórków kokosowych 0,5 łyżki cynamonu płatki migdałów i kawałki jabłka do podania Przygotowanie: Płatki zalej odrobiną zimnego mleka i odstaw, by napęczniały. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku. Dodaj płatki do gorącego
Gotowanie to kochanieDzisiejsze śniadanie to jedno z moich ulubionych, było po prostu pyszne, tylko szkoda, że było jedzone w biegu. Kakaowa owsianka z orzechami laskowymi smakiem przypomina nutellę, tylko że nie jest taka słodka ;D ~ Kakaowa owsianka z orzechami laskowymi i jogurtem naturalnym ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 łyżka kakao posiekane orzechy laskowe + jogurt(...)naturalny Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Dodajemy siemię, kakao, orzechy i gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Owsiankę przekładamy do miseczki, zalewamy jogurtem i posypujemy orzechami
Kuchenny Skrawek NiebaOwsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :) ~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała szczypta soli Sos: 100g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) łyżeczka masła 1/2 łyżeczki soku z cytryny miód do smaku Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 10 minut(...)wrzucamy do drugiego rondelka, dodajemy sok z cytryny, masło i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Na końcu dodajemy miód, ilość wedle uznania. Rondelek z owsianką ponownie stawiamy na palnik i gotujemy ją, aż do zgęstnienia. Gotową przekładamy do miseczki i polewamy sosem wiśniowym
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiaj postawiłam na prostotę samą w sobie i wróciłam do "korzeni". Otóż na śniadanie przygotowałam owsiankę, taką, od której zaczęłam swoją owsiankową przygodę :) ~ Owsianka z babcinym dżemem ~ Składniki: 60g górskich płatków owsianych szczypta soli dżem Płatki wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, stawiamy rondelek na gazie i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji(...)Owsiankę przekładamy do miseczki i dodajemy dżem
Kuchenny Skrawek NiebaLubicie owsianki? Bo ja nieeee!!! Ale w tej wersji - UWIELBIAM! I to danie musi przynajmniej raz w tygodniu zagościć na naszym stole;-) Inspiracją stał się dla mnie przepis zaczerpnięty z książki "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" autorstwa...nikogo innego jak pani Chodakowskiej we własnej osobie;-) By the way, Ewkę kocham megaśnie i razem z nią w wolnych chwilach spalam tkankę(...)trenerka wszystkich Polek" woła do mnie z ekranu telewizora: "Świetnie Ci idzie!!! Suupeer! Tak trzymaj"... podczas gdy ja właśnie postanowiłam zrobić sobie krótką przerwę;-D No, ale wracajmy do owsianki. Gwarantuje Wam, że jest cudna, miódna i po prostu ACH!!! Koniecznie musicie ją zrobić w domu;-) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowych, ale dodajcie jakie
Restauracyjka LiterackaWitam Was! Dzisiaj przedstawiam Wam jaglaną owsiankę z masłem orzechowym i owocami! Pierwszy raz jadłam taką owsiankę, pierwszy raz wypróbowałam płatki jaglane. Przyznaję się - smakowały mi! Jest to szybki i zdrowy posiłek. Teraz z pewnością częściej będę takie śniadania jadła! Składniki(1 porcja): 200ml mleka 4 łyżki płatków jaglanych 2 płaskie łyżki płatków owsianych 1 łyżka(...)mieszanka - Cynamonowy raj !) Owoce Mleko zagotować z płatkami, mieszając . Kiedy konsystencja będzie już prawie taka jaką chcemy, dodać łyżkę masła orzechowego - mieszać,aż się połączy z naszą owsianką. Przełożyć do miski i udekorować według własnych upodobań. Gotowe! Co Wy dziś mieliście na śniadanie
Chocolate Stop Temptingbłąd w tytule :) Dawno temu, gdy spróbowałam owsianki po raz pierwszy powiedziałam sobie "nigdy więcej". Ale, że lata już nie te, trzeba się było za siebie wziąć, to i na owsiankę musiałam spojrzeć łaskawszym okiem ;) Wzięłam więc wszystko co akurat miałam w domu, wrzuciłam do miski z płatkami i doszłam do wniosku, że choć nie codziennie (bo na śniadania jednak(...)wolę sałatki), to owsiankę jednak można jeść :) Składniki: płatki owsiane zwykłe siemię lniane złoty len żurawina suszona wiórki kokosowe płatki migdałowe mleko sojowe miód lipowy lub gryczany ziarna słonecznika O właściwościach siemienia lnianego i złotego lnu pisałam tutaj . Płatki gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie. Przekładamy do miseczki, dolewamy mleko sojowe i dodajemy pozostałe składniki. Smacznego
chwile dla mnietygodniu czeka mnie sprawdzian z chemii i fizyki oraz kartkówka z biologii i j.polskiego więc czasu na odpoczynek raczej dzisiaj nie będzie :/ Niedzielne powolne śniadanko :) ~ Kremowa owsianka z serkiem twarogowym, cukinią, żurawiną i jajkiem ~ Składniki: 30g płatków owsianych pół małej cukinii jajko 150g serka twarogowego garść żurawiny ew. kawa rozpuszczalna do posypania Płatki zalewamy wrzątkiem i blendujemy(...)gładką masę, Cukinię trzemy na dużych oczkach i dodajemy do gotującej się owsianki. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z solą a żółtko dodajemy do owsianki energicznie mieszając aby nie powstała jajecznica ;) Gotujemy jeszcze chwilę a następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy ubite białko. Przekładamy do miseczki dodajemy serek i żurawinę. Ja posypałam jeszcze ziarenkami kawy rozpuszczalnej
Kuchenny Skrawek NiebaMoje owsianki ewoluują w zależności od pory roku i od ilości czasu z rana. Najpierw po prostu gotowałam je z samego rana. Potem, kiedy nadeszły cieplejsze dni jadałam te nocne, bez gotowania. Teraz, kiedy czasu z rana jakoś brakuje, a zimna owsianka nie wchodzi w rachubę, przygotowuję wszystko wieczorem, a rano stawiam tylko na chwilę na kuchenkę(...)kawę. Dosypuję płatki i nasiona i mieszam. Garnuszek wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuje go i stawiam na kuchence na 2 - 3 minuty, aby owsianka lekko się podgrzała, ale nie parzyła w język. Na wierzch kładę orzechy, winogrona lub inne owoce
Sto kolorów kuchni