Bananowe muffinki z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybkie do wykonania. Porcja na około 12 sztuk. 280 g mąki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru trzcinowego 1 jajko 70 ml mleka 70 g masła Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem(...)cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą ciągle mieszając
BullioAksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone
BullioDorwałam kasze owsianą na "zdrowym tygodniu" w Biedronce :) I bardzo mi posmakowała :) Muffinki wychodzą lekko "lepiące", bardzo miękkie, słodko-kwaśne - dla mnie pycha! :) Składniki: 100 g kaszy owsianej 250 ml mleka 250 ml wody 2 łyżeczki stewii (bądź inny dowolny słodzik) 1 łyżka proszku malinowego LYO FOOD Przygotowanie: Zagotuj mleko z wodą. Wsyp kaszę, dodaj słodzik i gotuj do momentu(...)kaszę do malaksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż pół masy a drugie pół wymieszaj z proszkiem malinowym. Do muffinek nakładaj na zmianę: raz naturalny krem owsiany, raz malinowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160*C i piecz 20 minut
Zdrowie na języku :Puzyskać mąkę jaglaną lub owsianą wystarczy zmielić kaszę jaglaną lub płatki owsiane w młynku do kawy. Najlepiej podać je z czymś słodkim lub kwaśno-słodkim. Nam smakowały z brzoskwiniami, borówkami, płatkami migdałowymi, dżemem truskawkowym i syropem klonowym. Inspiracja od anappleeveryday . Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Qlinarnie i Qlinarniewiórki -papryka czerwona w krótkie paski pokrojona -duża garść suszonych podgrzybków, zalane wrzątkiem (około szklanki) -olej rzepakowy -suszona papryka słodka czerwona -sól, pieprz -czosnek ząbek -czosnek staropolski suszony -mąka owsiana Duży rondel smarujemy olejem. Mięso kroimy na spore kawałki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę papryki suszonej, i podsypujemy kilkoma dużymi szczyptami mąki owsianej. Mieszamy smażąc do zrumienienia(...)sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Cedzimy. Dodajemy soli, pieprzu do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Dorzucamy ok 70ml śmietany 12% i mieszamy intensywnie. Smacznego
BaRepasDodałam do niego suszone pomidory, aczkolwiek można je spokojnie pominąć, nasiona słonecznika i siemienia lnianego można również zastąpić innymi, takimi które lubicie. Otręby mogą być tak jak w przepisie owsiane albo takie, które macie pod ręką, owsiane to moje ulubione. :) Najważniejsze, aby drożdże, wodę i maślankę mieć w temperaturze pokojowej, nawet pokusiłabym się o podgrzanie mixtury do 37 stopni, wtedy(...)stopni, jeśli nie macie termometru to wstawcie taką mieszankę na 10 minut do rozgrzanego do 30 stopni piekarnika. Następnie do zaczynu wsypujemy: 500 g mąki 80 g otrębów owsianych 25 g pestek słonecznika 25 g suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałeczki 30 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli Sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami!! Zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli
MamaOskarkazgrało się połączenie śliwek oraz migdałów. Syci na bardzo długo i zmniejsza ochotę na słodkie w ciągu dnia. Zawiera zdrowe węglodowany, białko oraz tłuszcze. Składniki: 30g płatków owsianych 15g otrąb owsianych 2 białka 20g płatków migdałowych 180g śliwek 2 łyżeczki stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych mieszamy razem. Masę przelewamy do żaroodpornego/ceramicznego naczynia. Posypujemy migdałami. Pieczemy
Czarnawisienkacałej listy użytych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej jest wykonać taki zakwas samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani trudne. Poniżej podaje przepis na zakwas oparty na płatkach owsianych. Jeśli wykorzystujemy zakwas częściej niż raz w roku, warto zostawić odrobinę w słoiku w lodówce, wtedy następny zakwas szybciej się ukisi i będzie jeszcze lepszy niż jego poprzednik. UWAGA zakwas(...)według tego przepisu wychodzi bardzo gęsty.Jeśli lubimy żur żadki należy dodać do kiszenia wiecej wody. Składniki: 200 g płatków owsianych 1 łyżka mąki 600 ml przegotowanej ciepłej wody 3-4 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy. Płatki przełożyć
Mama GotujeDzisiaj pomysł na : - pyszne zdrowe lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane ! :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 2 jajka garść orzechów włoskich pół jabłka kilka truskawek ( około 4/5) garść rodzynek Przygotowanie: 1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce
Zdrowo kolorowo lifestylowoWstajesz rano i nachodzi Cię myśl...Co można zjeść na śniadanie? Otwierasz szafkę, widzisz płatki owsiane i pierwsze co myślisz! " Ohhh nie... znów owsianka... :/ Ileż można?!" Otóż poniższa inspiracja jest wspaniała alternatywą, która urozmaici Twoje poranne posiłki! Jedyne czego potrzebujesz to: 200g serka białego -> około szklanka płatków owsianych -> 2 jajka -> łyżka cukru/ miód(...)temperatury około 180C. Gdy piec nabiera ciepła zajmujemy się przygotowaniem farszu, w tym celu do miski dodajemy ser, jajka, cukier. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce, które lekko wbijamy w masę owsiano-serową. Dla zdrowotności można górę posypać uprażonym słonecznikiem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Otwierasz lodówkę... Wyjmujesz: -> 1 mango -> 1/3 jogurtu naturalnego -> sok z limonki Kolejno sięgasz do szafeczki znajdującej się tuż obok i uzupełniasz: -> 4 łyżki płatków owsianych -> 2 łyżeczki mielonych migdałów -> 1 łyżeczka miodu I teraz pozostaje już tylko kilka prostych czynności! Zaczynamy od uprażenia płatów owsianych na suchej patelni. Aby wyrobić się(...)mango i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski. Miksujemy przy użyciu blendera z dodatkiem 1 łyżeczki soku z limonki i miodu. Układamy warstwowo na dno spora ilość płatków owsianych na to 2 łyżki jogurtu kolejno warstwa mango i niewielka ilość owsianki, znów jogurt i reszta mango a na wierzch mielone migdały. Schłodzić w lodówce. I przy takim kąsku można
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Składniki jakie potrzebujemy : -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste! :D Marchewkę kroimy na drobną kostkę i przekładamy do rondelka. Otwieramy kokos*. Wodą z środka zalewamy marchewkę. Gotujemy do czasu aż zmięknie. W tym czasie zagotowujemy(...)wodę i zalewamy nią płatki owsiane, pozostawiamy na kilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy miodem. Do kielicha blendera dajemy otrzymaną masę oraz niemalże całość kokosa. Miksujemy na gładką masę. W naczynku oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę**. Dodajemy ją do masy marchewkowej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Zdrowy i niskokaloryczny deser na bazie malin z dodatkiem jagód goji i pełnoziarnistej kruszonki z płatkami owsianymi. Idealna propozycja na coś słodkiego dla osób dbających o wagę. Składniki: (na 4 porcje) maliny (świeże lub mrożone) 4 łyżki jagód goji ½ szklanki płatków owsianych górskich ¼ szklanki mąki razowej typ 2000 ¼ szklanki maki pszennej typ 500 30 g masła fruktoza/cukier trzcinowy do smaku(...)Sposób przygotowania: W kokilkach układamy maliny. Do każdej z miseczek dodajemy łyżkę jagód goji i mieszamy. Z płatków owsianych, mąki, masła i fruktozy/cukru trzcinowego zagniatamy kruszonkę tak aby miała konsystencje mokrego piasku. Jeśli jest zbyt sucha dodajmy trochę masła. Kruszonką przykrywamy owoce i zapiekamy 15-18 minut w 180 stopniach C. Najlepsze jeszcze ciepłe
Pyry na Gazuważać no i inne atrakcje w postaci syropu glukozowo fruktozowego, czy tajemniczych E. Po drugie - fajnie zrobić je samemu, a po trzecie - to takie proste! Podstawą są płatki owsiane górskie, a do smaku dodałam moje ulubione pestki słonecznika, rodzynki i suszoną żurawinę. Chciałam, aby cała słodycz mojego musli pochodziła z suszonych owoców. Poza tym w moim musli znalazły(...)uniknąć dodawania dużej ilości cukru i soku dlatego zdecydowałam, że nie zrobię typowych crunchy, a zwykłe sypkie musli. Zadbałam jednak by było rumiane i chrupiące. Składniki: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny 1 szklanka pestek słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie
Kulinarne Inspiracjejakiegoś czasu jestem wielbicielką płatków owsianych. Na śniadanie - w musli, albo jako owsianka gotowana na soku jabłkowym, a ostatnio także w ciasteczkach. To kolejna z propozycji pt. "Tak, oczywiście, opycham się słodkościami, ale to ZDROWE słodkości" Samousprawiedliwianie swoich łasuchowych występków opanowałam do perfekcji:) Moje ciasteczka owsiane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, z dużą ilością żurawiny, dobrym, prawdziwym(...)masłem i brązowym cukrem. Obłędnie pachną cynamonem! Skł adniki 100g masła 200g suszonej żurawiny garść płatków migdałowych 0,5 szklanki brązowego cukru 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Przygotowanie Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić i wymieszać z jajkami. W sporej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier
Kulinarne Inspiracje