Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję
Smaczne Zdroweostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem,marchewką,porem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał
UgotujmyTo.plrukoli200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego)1 papryka czerwonaolej do smażeniaDzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.Paprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry, oczyścić
Świat Domowej Kuchnidomowe czekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą. ...i w dodatku to nadzienie z Nutelli... Gorzka czekolada, której serce stanowi czekoladowo orzechowe nadzienie z jednego z popularniejszych kremów - połączenie idealne.Domowe Czekoladki z Nutellą - Składniki:100 g gorzkiej czekoladyok. 1/3 szklanki Nutelligarść orzechów laskowych (opcjonalnie)ponadto: silikonowa forma do czekoladekDomowe Czekoladki z Nutellą
Słodka StronaSkładniki:szklanka mleka4 łyzki mannygarść żurawiny odrobina wafelka orzechowego połamana w drobne kawałki (u mnie był to Góralek)Wykonanie:Mleko zagotować, zestawić z palnika wymieszać dokładnie z kaszą. Ogień zmniejszyć i jeszcze chwilę gotować. Przełożyć do miseczki. Dać żurawinę i wafelka. Smacznego
Moje pyszne gotowaniewymieszać i uformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.Wskazówki:Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka
upichcicMiałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników nie zajęły mi więcej niż pół godziny. No to do pracy.Na biszkopt potrzebowałam:6 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od żółtek i ubić dodając(...)lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka masła3/4 szklanki cukru pudrualkohol według gustu - 2-3 łyżki wódki na przykładMleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy. Odstawić do wystudzenia.Nie przejmować
Codzienna kuchnia niecodziennakratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie Przysmaki.Skład Czeko'li Blond jest bardzo podobny do składu Orzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y, czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko
Codzienna kuchnia niecodziennaPolworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z kakao). A piekę je, bo święta powoli się zbliżają, a polworony obecnie należą do tradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie.Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie
Grahamka, weka i kajzerkaPrzyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :)Kruche ciasto:220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej)110 g zimnego masła1/4 łyżeczki
Food Squaretypowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna
Food Squarebutelek z ciemnego szkła. Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.Potem dodać do herbatki i zachwycać się smakiem ( idealna na zimowe przeziębienia).NALEWKA ORZECHOWA-7 zielonych włoskich orzechów-2 szklanki czystej wódki-1 szklanka spirytusu-2 szklanki wody-20 dkg cukru Orzechy muszą być narośnięte, ale zielone. Należy je posiekać
Maminek kulinarnykonfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył
Smakowity Blog Kulinarny