konserwowa groszek (ja nie dodałam) ogórek kiszony ugotowane jajka jabłko majonez/jogurt musztarda dijon sól pieprz Ilość składników zależy od ilości sałatki. Dodawałam kolejno,drobno pokrojone: pietruszkę i seler marchewkę pora kukurydzę konserwową ogórek kiszony (obrany ze skórki) jajka jabłko Składniki wymieszałam. Dodałam sól,pieprz,łyżkę musztardy dijon, łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu bałkańskiego. Sałatka gotowa, idealnie pasująca do kanapek
potrawyregionalnezaskoczy Was pozytywnie, a goście poproszą o dokładkę! Składniki -cieciorka SKWORCU -pieczarki marynowane całe ORZECH -kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki -sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką(...)pokrój w kosteczkę. Do cieciorki dodaj kukurydzę mini i czosnek włoski. Pokrój korzeń selera naciowego drobno i dodaj do całości. Lekko przemiszaj. Pokrój pieczarki marynowane Orzech. Dodaj do sałatki. Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku
Z Kuchni Do Kuchnilubią lżejsze sałatki, polecam TĄ sałatkę. Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy
magiczna kuchnia KasiMoja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy
prawdziwe jedzeniepożywny napój, który dodatkowo można jeszcze modyfikować w smaku o to, co jest w lodówce (np. liść sałaty, świeży ogórek). Do swojego wrzuciłam też pietruszkę i seler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy) 2 ugotowane(...)pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka świeżej rzeżuchy Sposób przygotowania: Mięso i warzywa z zupy rozdrabniamy i wrzucamy do kielicha blendera. Rzodkiewkę i jabłko myjemy, rzodkiewki pozbawiamy ogonków, a jabłko nasion. Kroimy w mniejsze kawałki
Kolorowy Przepisownikgarnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach. Składniki: pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki(...)nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem
Czerwień i błękitróżne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się(...)dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Szykujemy dużą miskę. Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ziemniaki kroimy w plasterki i przeciskamy przez metalowe sitko lub wszystko kroimy w kostkę. Pocięte ogórki, groszek i kukurydzę dodajemy
Gotowanie i blogowanieSałatka jarzynowaSkładniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki korzeń selera 2 puszki groszku konserwowego 4 duże kiszone ogórki sól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew, seler pokrojony na ćwiartki i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa się gotują obieramy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3 listki laurowe sok z kiszonych ogórków do smaku 20 dag śmietany 18% natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy. marchewki, pietruszki(...)seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gdy woda się zagotuje zdejmujemy szarą pianę i wrzucamy do niej startą włoszczyznę razem z ziemniakami. Dodajemy całą cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól i listki laurowe. Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach tarki (ze skórką), a następnie podduszamy je na patelni z dodatkiem masła
Qchnia po prostuogórkową za jej kwaskowaty smak. SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany do zup 12% można dodać(...)pszennej WYKONANIE Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli
Passions hobbies lifewiększości ludzi, a oni stosowali to: talerz ciepłej, lekkiej zupy na śniadanie...😄 Najlepiej ogórkowej... 😋 Składniki: 2 - 2,5l rosołu lub bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora 5 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 6 - 7 ziemniaków (może być więcej) 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki śmietany koperek sól pieprz Przygotowanie: Wlewamy rosół do garnka(...)niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, drobno poszatkowany por. Dokładamy listek laurowy, ziele angielskie i stawiamy na kuchni. Gotujemy ok. 15 min. a później dokładamy ziemniaki. Gdy ziemniaki są na wpół miękkie wkładamy potarte ogórki (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy do smaku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć szyję indyczą, skrzydełka z kurczaka(...)zalać 3 litrami wody. Gotować około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę dodaję już na talerzach
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną(...)czerwoną cebule 1 puszka tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu pół łyżeczki oregano posiekaną pietruszkę Wykonanie: W kosteczkę kroimy: seler naciowy, pomidory suszone, obraną cebulę, ogórki. Paprykę myjemy nasiona osuwamy, jabłko obieramy kroimy na cztery usuwamy nasiona, również kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z oleju, oraz kukurydzę z zalewy. Do miski wkładamy
kgwjanczewoSzast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć(...)kość i zalać 3 litrami wody. Gotować około 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut
O kuchni z uczuciemGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek(...)łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę
Tradycyjna Kuchnia