szczypiorem smakuje na zarówno na grzance, toście lub razowym pieczywie. Można wzbogacić go posiekanym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem ugotowanym na twardo, świeżymi ziołami. Polecam także przepisy na: twarożek z jajkiem ; dla tych co lubią słodkości – twarożek na słodko ; twarożek z grillowaną cukinią . SKŁADNIKI: 2 x 200 g twarogu półtłustego 150 g serka naturalnego, u mnie Bieluch lub jogurtu naturlanego
Zasmakuj Kuchnidostępnych w sklepie. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – kotlety z cukinii – kotlety mielone – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta ROLADKI Z INDYKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDRAMI
nietylkopasta.plwymieszaj z sosem salsa verde. Pomidorki przekrój na pół, marchewkę pokrój we wstążki przy pomocy obieraczki. Ogórek i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do makaronu, dorzuć jeszcze oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj i przełóż do lunchboxów. Środa - Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową Uwielbiam warzywne placuszki, dlatego na blogu znajdziecie kilka propozycji
Chilli Czosnek i Oliwakuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z kaszy kuskus z papryką, ogórkiem i czerwoną cebulą Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniaBotwinka - od maja do września Bób - od maja do lipca Cebula dymka - od marca do września Cukinia - od lipca do października Dynia - od sierpnia do listopada Fasolka szparagowa - od lipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października Rabarbar - od maja
Zasmakuj Kuchnipyszne. składniki: 1 kg filetów rybnych 3 czerwone papryki 1 niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml) 3 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz 3-4 jajka mąka do panierowania olej do smażenia zalewa: 1 szklanka wody 8 łyżek keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek octu 10 % 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę. Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie miska) układać na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników
Monia miesza i gotujepotrawy wegetariańskie , takie jak np placuszki ziemniaczane , czy z cukinii . Warto spróbować , tym bardziej , że nie wiem jak Wam ale mi tzatzyki już się przejadło ..ok, od czasu do czasu może być , ale chcę już czegoś nowego Składniki : 2-3 łyżki gęstego jogurtu w typie greckim 3 ogórki kiszone 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka cukru pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyczerwona papryka 1 duża żółta papryka 2 małe cebule Szaszłyki drobiowe z cukinią: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 małe cukinie niewielka ilość świeżej kolendry Oczyszczone mięso kroimy w większą kostkę. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki, lub w ósemki. Cukinię (po odkrojeniu końcówek) kroimy na cienkie, szerokie paseczki (można za pomocą szerokiej obieraczki(...)cebulę. Do drugiego rodzaju szaszłyków paski cukinii rolujemy i nabijamy na patyczki naprzemiennie z mięskiem. Szaszłyki grillujemy, smarując je marynatą w trakcie obracania (obracamy po kilka razy). Gotowe szaszłyki drobiowo-cukiniowe posypujemy posiekaną drobno kolendrą. Zielona sałatka z fetą : 50-80 g rukoli około 100 g świeżego szpinaku 1 zielony ogórek kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem
Smaki Na Talerzupłatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną(...)natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana
Moja smaczna kuchniawybieramy 3-4 składniki pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki) świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy) papryka oliwki (10 sztuk) awokado (1 sztuka) kukurydza z puszki (małe opakowanie) pół małej cukinii grillowanej pieczarki grillowane lub smażone (około 8 sztuk) mięso - wybieramy tylko jeden rodzaj: pół fileta z kurczaka
dobra gospodyni dom wesołym czynitartą (nie jest to pozycja obowiązkowa). Naczynie żaroodporne (bo łatwo się myje), skropić oliwą, ułożyć cukinie i "czapeczki" osobno. Włożyć do piekarnika na ok 20-25 min, w temp.200-220 stopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek Przygotowanie Ogórki
Karczma Honoriettynormalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię
pyszne zdrowościdressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka
Moja smaczna kuchniawersji wege. Kotleciki z fasoli i cukinii podałam na paście z pomidorów suszonych z tortillą. Polecam samemu zrobić placki. tortille: przepis na 5 sztuk 1 szklanka mąki pszennej typ 450/ szklanka 250 ml/ 1/2 łyżeczki soli 100 ml wrzątku 1 łyżka masła około 20 g mielone z fasoli: 1 cukinia mała 1 łyżka natki pietruszki posiekanej(...)się. Mielone: Można wykorzystać fasolę z puszki, albo ugotować samemu. Fasolę odsączam z wody, przekładam do miski,miksuję blenderem. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Posypuję solą i zostawiam na sitku na 30 minut aż zmięknie. Następnie odciskam mocno z wody. Cukinię dodaję do fasoli. Cebulę i czosnke drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję do fasoli, natkę pietruszki też. Wsypuje
wesoła kuchnia