Słodkawa z nutą chilli sałatka z ogórków i cebuli. Rewelacyjna na kanapki lub jako dodatek do obiadu. 3 kg ogórków 5 dużych cebul 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli Zalewa: 3/4 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 250 g koncentratu pomidorowego 30% 1 łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne Kilka ziaren ziela angielskiego
VioletoweKucharzeniektoś. I nie zawsze to musi być Matka. Wystarczy, że ja owsiankę wylizuję do dna ;) bułka pełnoziarnista serek kremowy smakowy (rukola&zioła) jajko sadzone parówka plaster zielonego ogórka plaster papryczki chilli garść rukoli Wystarczy wszystko złożyć. I zajadać się ze smakiem... zwierzakiem
bastalenaprzyzdobienia sól pieprz mielone chilli Sposób przygotowania: Jeden z ogórków obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry - na nich ułożymy pozostałe składniki. Awokado i drugi ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Dodać drobno posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli, przyzdobić posiekaną pietruszką
W SMAKSkładniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku
Bajeczna Kuchniapodgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund.Na środku tortilli rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone w słupki, kawałki kurczaka. Polewamy sosem chilli i zwijamy
Smakowity Blog Kulinarnyplaster świeżego imbiru syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry Do podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem. Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam
Cytryna&Co.Składniki: 200 g makaronu ( u mnie mini kolanka ) 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku 1 ogórek szklarniowy 4 ogórki konserwowe 1,5 stronka papryki (czerwone lub 1 czerwona i pół żółtej) 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w dużej ilości wody. Odcedzić(...)przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić chilli i przyprawą do kurczaka. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Kukurydzę odcedzić. Przełożyć do dużej miski. 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę. 5. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać
A Ty Smakuj MniePikle w zalewie musztardowo – miodowej to doskonały dodatek do każdego obiadu. Jeżeli znudziły Ci się już ogórki konserwowe lub z chilli to myślę że warto spróbować czegoś nowego. Są troszkę bardziej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy obrać wszystkie ogórki, jednak uważam że dla samego smaku warto je zrobić do zimowych zapasów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona, 4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz grubomielony, cytryna, kilka pieczarek marynowanych ( ja miałam 14), garść natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. 2. Suszone pomidory pokroić na kawałki. 3. Cebule pokroić w paseczki. 4. Ogórki(...)pół. 6. Natkę pietruszki nie siekać, oddzielić tylko listki od gałązek. 7. Wszystkie wyżej wymienione składniki razem wymieszać i włożyć do dwóch słoików. Do środka pomiędzy składniki włożyć papryczki chilli - w całości. 8. Cytrynę sparzyć i ukroić cztery plasterki. Włożyć po dwa plasterki do słoika. 9. Dodać po jednym listku laurowym i po dwa ziarenka ziela angielskiego na słoik
W kuchni u Monikicebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, gdy zacznie się rumienić dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, plasterki papryczki chilli (bez pestek) i drobno poszatkowaną botwinkę. Mieszamy i dusimy chwilę, solimy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy botwinka trochę zmięknie zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy
Quinoa Raz!ogniste ogórki Ogniste ogórki to połączenie dwóch rodzajów papryk i pieprzu Cayenne oraz czosnku w zalewie octowej składniki 2.5 kg ogórków gruntowych 4
4stronykuchni.plmedium carrot 2 łyżki sosu sojowego | 2 tablespoons soy sauce Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli | Bonduelle Corn Gold with chilli 1/4 średniej kapusty pekińskiej | 1/4 medium celery cabbage 4 liście sałaty masłowej | 4 butterhead lettuce leaves 2 ogórki kiszone | 2 cucumbers in brine 1 pomidor | 1 tomatoe pół małego jogurtu naturalnego | half the small plain yogurt 1 ząbek czosnku(...)łamiąc jej (tworząc łódeczkę). Jedną stronę tortilli posmaruj sosem jogurtowym, przyłóż liściem sałaty (tak aby delikatnie wystawała z tortilli), nałóż kapusty pekińskiej, odrobinę Kukurydzy Złocistej z chilli Bonduelle, kurczaka z marchewką, kilka plasterków ogórka i pomidora. Polej niewielką ilością sosu jogurtowego i posyp kukurydzą z chilli. Całość zepnij wykałaczką ok 3 cm od krawędzi tortilli. PREPARATION Whisk the flour
Better Life By Auntie Jumocnym akcentem ostrej papryczki i chrupiącą nutą prażonego sezamu doskonale pasuje do każdego rodzaju mięsa, idealnie sprawdzi się również podczas sezonu grillowego. Składniki: 3 zielone ogórki 1 czerwona papryka 1 mała papryczkę chilli 50g sezamu 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej kolendry 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól Wykonanie: 1. Ogórki(...)półplasterki, posypać solą i pozostawić do momentu aż puszczą sok, a następnie go odlać. 2. Paprykę pokroić w drobne słupki, papryczkę chilli oraz czosnek drobno posiekać. 3. Sezam uprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a kolendrę posiekać. 4. Ogórki, papryki, czosnek, kolendrę i sezam wymieszać, dodać miód wymieszany z octem oraz oliwą, całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyMój synuś je uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony. Na 4 słoiczki zużyłam: 1 kg malutkich ogórków 2 łyżki soli 1 czubata łyżka
MojaQchnia.ploleju 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól do smaku 2 większe liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz woda lub rosół lub bulion Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę(...)dente. Razem z wodą przelać go do garnka z ogórkami. Gotować razem do miękkości ryżu i ogórków. Na koniec wlać wodę z ogórków małosolnych, zagotować, przyprawić solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzu). Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać płynu. Zupę podawać z dobrą kwaśną śmietaną. Spróbuj także pysznej, lekkiej, kremowej zupy ogórkowej
Codzienna kuchnia niecodzienna