Sezon ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki
Codziennik Kuchennymajeranku pół łyżeczki suszonej bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 1 średnia cebula – ok. 130 g 2 ząbki czosnku – ok. 8 g 1 duża marchew – ok. 150 g 1 średnia czerwona papryka – ok. 230 g 1 średnia żółta papryka – ok. 230 g 150 g pieczarek 3 średnie ogórki kiszone(...)solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, pieprzem chilli cayenne i majerankiem. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Czosnek obrać, drobno posiekać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, posiekać w nie za dużą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę o boku
Kulinarne PrzebojeAzjatycka sałatka z łososia i ogórka: 180 g świeżego łososia Mowi (użyłam steków minutowych Mowi) 2 długie ogórki szklarniowe 1 torebka ryżu jaśminowego (100 g) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka miodu ¼ łyżeczki chilli w proszku 1 łyżka ziaren sezamu (użyłam czarnego) 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia kolendra(...)tradycyjne filety łososia Mowi smażymy 3-4 minuty na stronę). Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne (nie będą potrzebne). Połówki ogórka kroimy w grube plasterki. Przygotowujemy sos. W małej miseczce lub słoiczku mieszamy ze sobą: ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, miód oraz chilli w proszku. Dokładnie mieszamy do połączenia. Z połowy łososia zdejmujemy
Poezja smakuZrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę.Makaron ryżowy włożyć
Kulinarny karnet Christopheracytryny, ½ limony, 1 pomarańczy. Dodać miód, świeżo siekane zioła, siekane chilli i przyprawy. Wszystko w misce wymieszać i odstawić na kilka minut. Do marynaty dodać łososia, zanurzyć rybę w pełni w marynacie. Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa: Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka(...)chili i szyfonadę z kolendry. Tak przygotowane puree powinno być dość gęste o orzeźwiającym lekko kwaśnym smaku limonki z delikatną nutą ostrego chilli. Doprawić solą i cukrem. Prezentacja: Na talerzu rozłożyć puree, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler, a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać grubo mielonym pieprzem i czarną solą. Puder z pumpernikla: Namoczyć
Plate of Joyminut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe z karkówki lub szynki 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla PRZYGOTOWANIE(...)oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju - doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Moja Książka Kucharskaprosty i szybki makaron ze szparagami, a na śniadanie zrobiłam sałatkę z tego co miałam w lodówce. Śniadanie : Sałatka z fasolki z pomidorami, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem konserwowym, kaparami i odrobiną marynowanej papryczki chilli (opcjonalnie majonez z sosem sriracha). Lunch : Makaron pełnoziarnisty z bekonem, szparagami i pomidorkami. Smacznego
Codzienne Gotowanieporcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną(...)oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju - doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Moja Książka Kucharskastopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka). Smacznego
Codzienne GotowanieHiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa
wyzwania kuchennecebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 posiekane papryczki jalapenos 6 ogórków konserwowych 1 szklanka wody przyprawa do chilli con carne Kamis Do smaku: sól, pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Dodatki: jogurt i nachos PRZYGOTOWANIE: Cebulę, czosnek drobno siekamy. Przekładamy do misy multicookera wraz
ClauditteMissCookingpostaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Szalona Kuchnia Ewelinymyśli kilka paczuszek z tureckimi przyprawami. Dostałam i jestem wdzięczna. Nawet bardzo! I o ile nazwy czasami pokrywają się z tymi polskimi... to smak jest o niebo lepszy. Chilli jest naprawdę ostre, grubo zmielone i intensywne. Dodając oregano, mam wrażenie, że zamiast suszonych ziół użyłam tych świeżych. A curry ma tyle smaków, że aż trudno mi je opisać. Liczę(...)wiarę w moje słowa. Myślę, że zaczynacie rozumieć trochę moją radość i moją sałatkę... Składniki: 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 ogórek 1 połówka piersi z kurczaka ser feta chilli oregano curry sól pieprz oliwa z oliwek sos: 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek curry świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Warzywa
Kuchnia Pani Wiosnyśredni świeży ogórek 5-7 średnich rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanego koperku gruby świeżo mielony pieprz lub mielone płatki chilli sól do smaku 1 jajko Jajko ugotować na twardo. Wystudzić. Ogórek obrać ze skórki - gruntowych nie trzeba. Pokroić dowolnie, np. w plasterki lub grubszą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub w kostkę. Twarożek przełożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaTajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania Tajska(...)mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam różnokolorowych), pokrojone w paseczki zielone części dymki
Poezja smaku