przyprawie po węgiersku'' + ryż z przyprawami oraz przecierem pomidorowym podany w pomidorku. Szaszłyki (było 5 :D): pierś z kurczaka w curry, papryka, cebula i cukinia + 4 wafle ryżowe posmarowane przecierem pomidorowym podane z sałatką i pomidorem. Sałatka: sałata rzymska, ogórek, cebula, pomidor, papryka, kurczak + wafle ryżowe z masłem orzechowym
fitolarun.blogspot.comklik fanem ich jest mój syn, są pyszne, polecam i w zalewie curry - klik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper chrzan liść chrzanu pieprz ziarnisty liście laurowe gorczyca biała
kruche babeczkikurczaka pokrój w grubsze paski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (u mnie curry, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażaj przez chwilę kurczaka z dwóch stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut. W tym czasie pokrój ogórka oraz paprykę. Przygotuj dressing mieszając wymienione powyżej składniki. Na talerz wyłóż liście sałaty
Zdrowie na języku :Ptofu gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw IV sałata zielona lub mix sałat pomarańczowy dressing z pastą miso krakersy owsiane podane z humusem i pokrojonymi suszonymi pomidorami Bezglutenowe babeczki wytrawne z warzywami i tofu Zestaw V tarta wytrawna z tofu i warzywami gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta(...)VIII bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami tofucznica , czyli „jajecznica” z tofu świeży ogórek lub papryka Zestaw IX sałatka z kaszy bulgur oliwki pomidorki koktajlowe domowy chleb lub chrupiąca bułka humus kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska wegańskie kabanosy Zestaw X frytki po chińsku curry z czerwonej soczewicy gotowany ryż bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami lub domowy chleb sałatka azjatycka
Lamarida.plNatomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego ogórek świeży 15 listków mięty sól kumin chili Wykonanie: Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką pestki
zadanie-gotowaniedosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też
wegujemypuszka ciecierzycy (200 g) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Warzywa: 1 papryka 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe 1 średni ogórek zielony garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli) garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji sos miodowo
kuron.com.plZapraszam na pyszne danie obiadowe. Mięciutki schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam Składniki: 3 plastry schabu bez kości 1 łyżeczka curry sól, pieprz 1 marchewka 1 cebulka 1 łyżka oleju sos:1,5 szkl wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na zrazy drobiowe nadziewane kuskusem. Doskonale smakują na gorąco, na zimno jako przekąska i zawsze jest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie
pieprzny smaczekgrilla np. do kurczaka tandoori , ale także do wszelkiego rodzaju dań curry. Sałatka jest świeża, lekka i orzeźwiająca, a dodatek chili sprawia, że jest wyrazista w smaku, co sprawia, że nie jest nudna. Polecam! Indyjska sałatka kachumber Składniki: 3 garście pomidorów koktajlowych 1 zielony ogórek 0,5 czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chili sok z cytryny (do smaku
Codzienne Gotowaniepuszka kukurydzy 1 podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe 1 duża cebula 3 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz czarny 3 plastry ananasa Marynata do mięsa 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pierzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka gałki(...)obieram cebulę i kroję w kostkę , przesmażam na tej patelni co było smażone nasze mięso . Następnie kapustę pekińską kroję cieniutko i przekładam do miski , dodaję wystudzone mięso , cebulę , kukurydzę , ogórka pokrojonego w kostkę ,oraz ananasa , majonez , musztardę i bardzo dokładnie mieszam , tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły , a na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym
Mój SmakSałatka ziemniaczana z curry i kukurydzą Sałatka ziemniaczana z curry i kukurydzą to fantastyczna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka grillowa lub piknikowa. Sprawdzi się również na kolację - jest pożywna i bardzo smaczna. Sałatka ziemniaczana z curry to bardzo ciekawa wersja sałatki z ziemniakami. Curry wspaniale łączy się tu ze słodyczą jabłka i ostrością pora. Smaki są wyważone(...)pokrojoną w kostkę szynkę. Dobrze sprawdziłyby się tutaj również ogórki konserwowe lub kiszone, ale nie dodawajcie ich za dużo, by nie dominowały w smaku. W przygotowaniu sałatki ważne jest, by użyć ziemniaków sałatkowych, takich które ładnie trzymają kształt i nie rozpadną się podczas mieszania. Sałatka ziemniaczana z curry i kukurydzą świetnie wspaniale smakuje nie tylko w sezonie
Lekcje w kuchnizalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkowszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu, aby dokładnie oblepiły warzywa. Polać sosem, od razu podawać. Pasuje idealnie do wszelkich curry
Kuchnia Prezydentowej