odsączone pół czerwonej papryki – drobno posiekanej w kostkę pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie) ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę sok z całej limonki łyżeczka oleju (u mnie lnianego) pół łyżeczki ostrej pasty chili pół pęczka szczypiorku lub dymki – drobno posiekane Przepis na tatara ze śledzia z papryką, ogórkiem i chilli Filety śledziowe
Ugotowane pozamiatanemakrela 3-4 ogórki kiszone 1 cebula 2-3 jajka 1 mała papryka czerwona 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Sól, pieprz Sposób wykonania: Makrele dobrze oczyścić ze skóry i ości. Włożyć do dużej miski. Ogórki, paprykę, jajka oraz cebule pokroić w kostkę i dodać do ryby. Doprawić majonezem, musztardą oraz solą i pieprzem
Smaki Nataliiłososiem lub udkami z kurczaka . Składniki dla 2-3 osób: 4 placki tortilli 1 duża pierś z kurczaka 2-3 pomidory podłużne sałata lodowa ogórki kiszone ewentualnie sos duński sos czosnkowy sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia panierka, czyli ciasto naleśnikowe: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej 1 szklanka wody 1 jajko 50 g sezamu Pierś z kurczaka(...)ostrą papryką. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, sezam, wbić jajko oraz wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Każdy kawałek piersi z kurczaka namoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor. W międzyczasie sałatę i pomidory umyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórki
Ugotowaćkoperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy listki sałaty 2. Awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę 3. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i pieczemy w 200 ⁰ C przez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ") Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego(...)wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto: 4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 1 ogórek konserwowy pokrojony na plasterki 4 plastry krążków czerwonej cebuli Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: obraną cebulę oraz ogórka konserwowego zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać majonez, musztardę
Simply Foodprzyjęcia z przyjaciółmi :-) polecam :-) SKŁADNIKI 1 opakowanie śledzi Mr Śledź z musztardą francuską SEKO 200g 60 - 70 g ryżu pełnoziarnistego 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 nieduża cebula 1 jabłko 1 - 2 łyżki ostrej musztardy pieprz Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i studzimy. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, ogórki
Czary - gary w kuchniporcji: 250 g makaronu Tortellini (u mnie z serem) 25 dag żółtego sera - twardego 1 czerwona cebula 2 duże ogórki konserwowe 25 dag szynki konserwowej 5 szt. papryki pepperoni czereśniowej (jak ktoś lubi na ostro ;) sól, pieprz 3 łyżki majonezu szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Tortellini ugotuj wg wskazówek na opakowaniu - odcedzamy i studzimy. Ser, ogórki i cebulę pokrój
Alutka-Gotujepodawać mocno schłodzony - polecam. składniki 4 porcje 150 g młodego świeżego szpinaku 1000 g kefiru pęczek pietruszki 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka, bez pestek sól, pieprz ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych pęczek szczypiorku oliwa z oliwek kolendra, płatki papryki do podania - opcjonalnie przygotowanie Szpinak umyć, osuszyć.Zielone ogórki obrać, przekroić
Stare GarySkładniki:Mata bambusowa do rolowaniaNori – prasowane wodorosty (algi)250 g Ryżu do sushi4 łyżeczki Octu ryżowego1,5 łyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli1 Ogórek zielony albo 1 awokado1 Twarożek typu philadelphia100 Wędzony łosośWasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzanMarynowany imbirSos sojowyjasny i czarny sezam do ozdobyPałeczki i ostry nóżRyż:Ryż moczymy około pół godziny w wodzie. Następnie ryż płuczemy(...)kładziemy pasek ryżu, pasek wędzonego łososia oraz paseczek ogórka albo awokado. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem albo awokado. Nori wtedy lepiej się sklei. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Sushi jemy maczając w sosie sojowym z dodatkiem wasabi i imbirem.dekorujemy sezamem.sushi
Bon Appetit MałgorzatyOrzeźwiająca sałatka z ravioli i ogórkiem Lubie sałatki , w zasadzie praktycznie wszystkie , niestety moi mali domownicy nie zawsze są tego samego zdania . Warzywa, a co gorzej natki , koperku , szczypiorku nie napawają ich ochotą ,żeby podbiegać do stołu . To przecież zdrowe , kto w ogóle je zdrowe rzeczy , przecież normalne dzieci jedzą chipsy i pizzę , a nie kozie jedzenie " class="wp-smiley(...)opakowanie ravioli z serem 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka -czubata musztardy angielskiej ( ostra ) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 średni ogórek szklarniowy -sałatkowy lub pół dużego 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Ravioli gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , bo każdy producent ma swoje zalecenia
Ogrodnik w podróżyOgórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – to coś dla fanów ostrych smaków :) W przepisie napisałam, by użyć 1-2 płaskich łyżeczek chilli, przy czym osobiście użyłam 1 płaskiej łyżeczki, bo nie jestem wielką pasjonatką mega pikantnych potraw :) Wolę jak ogóreczki są słodko-pikantne w umiarkowanym stopniu. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli – Składniki: Podstawowe składniki: 2 kg ogórków 3 płaskie łyżki soli (ok. 60g) 1-2 płaskie łyżeczki chilli (w zależności
Kulinarne PrzebojeSkładniki: ok. 250-300 g żółtego sera o ostrzejszym smaku 1 duży por 1 średnia czerwona papryka 1 puszka kukurydzy ok. 8-9 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, pieprz ziołowy Ser pokroić w kostkę. Por umyć, odciąć zieloną część i pokroić w nieduże piórka. Paprykę oczyścić
Simply Foodmięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek szklanka mleka czerstwa bułka kilka plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle(...)małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone mięso wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro lub łagodnie. Masa nie powinna być ani zbyt „zbita” ani za „luźna”. W razie potrzeby możecie dodać wody lub bułki tartej
Kulinarna Patilogiapłynu (możecie w tym celu użyć ściereczki lub ręcznika kuchennego). W misce umieszczamy jogurt, dodajemy sól, pieprz, szczyptę curry (nada ona naszym tzatzikom lekko ostry smak) i wyciskamy 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy, dodajemy startego ogórka i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Smacznego
Szybko Tanio SmaczniePyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką! Składniki: (2 porcje) 3 łyżki słonecznika garść rukoli 8 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 1/2 ogórka zielonego 1/2 papryczki chili lub przyprawa chilli
Moja Delicjagarnka z mięsem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, ząbek czosnku (jeśli tolerujemy) i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z bagietką
Walijskie Pichcenie