meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko(...)wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy
paapilotkaapokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków(...)oleju, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, 4 krople tabasco, sól i pieprz do smaku. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy przyprawione mięso. Smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Wlewamy 500ml wody, kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy
Szefowa kuchniprzepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku. 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju rzepakowego 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż
Jadło i czytadłoTeraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe
Zainspiruj się kuchniągorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli morskiej Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Ja kroiłam je ostrym nożem z piłką do pomidorów. Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku w 125 stopniach. Układamy ogórki ciasno w słoikach, aby potem nie wypłynęły
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana 200 g wędzonej piersi kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1-2 łyżki majonezu (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka ostrej musztardy 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz A jak to zrobić: Wędlinę, jajka i ogórek zmiksować w naczyniu blendera. Dodać posiekaną szalotkę, majonez, musztardę
Kuchnia w opałachpoza tym idealna na kolację lub drugie śniadanie :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, a następnie odcedzamy i studzimy (możecie też przelać go na sitku zimną wodą, wtedy szybciej
Czary - gary w kuchniprzykładowe proporcje: 0,5 małego słoiczka majonezu winiary (około 4 duże łyżki) - w zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie: Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia
W Moim Magicznym Domuprzykładowe proporcje: 0,5 małego słoiczka majonezu winiary (około 4 duże łyżki) - w zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie: Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia
W Moim Magicznym Domuporcje): 1 cebula 400 g pieczarek 2 łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż(...)warzywami. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem
Oka w rosole czyli KaFka gotujekarkówki Sól, Pieprz 70 g ryżu Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu 300 ml bulionu wołowego 4 ziela angielskie 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Cebulę kroimy w piórka, ogórki w paseczki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą(...)każdym plastrze układamy po łyżce ryżu, piórka cebuli i kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy ciasno w rulon, spinamy wykałaczkami. Mięso obtaczamy w macę, obsmażamy na rozgrzanej patelni. W garnku podgrzewamy bulion. Przekładamy do niego podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy
VioletoweKucharzeniesuszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu winnego2 duże cebule2 duże kiszone ogórki1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin(...)pieprzymy. Dodajemy do niej drobno posiekane śliwki i liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu
Poezja smakupapryką słodką i papryką ostrą, idealnie sprawdzają się na imprezkach. Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki 3 ziarna ziela angielskiego ogórki Składniki zalewy ( wystarczy
Smak mojego domukażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych(...)mundurkachwarzywa ugotowane w rosole:3 marchewki1/2 selera1 pietruszka korzeń + natka10 gotowanych paluszków surimi3 szt. ogórek kiszony3 łyżki majonezu delikatnego Winiary1 łyżka ostrej musztardysól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być sprężyste. Ugotowane warzywa z rosołu kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy, ale w drobną kostkę. Paluszki surimi wyjmujemy z folii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsta i szybka w wykonaniu sałatka z ryżem.. Spokojnie zaspokoi mniejszy głód. Ostrości dodaje czosnek i ostra musztarda :) Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)ugotowanego ryżu 1 czerwona papryka 3-4 ogórki małosolne 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Ugotowany ryż wkładamy do dłużej miski. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy kostkę i dodajemy do ryżu. W osobnej misce mieszamy majonez, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany szczypiorek. Tak przygotowany
Smaki Natalii