potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie już tak ostry w smaku. My lubimy surówki, bo można je bardzo wdzięcznie komponować w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj nawet sałata lodowa, rzodkiewki czy ogórek świeży. Gotowanie to zabawa i masa eksperymentów, więc zachęcam do szukania swoich smaków, choćby(...)cytryny lub zastępując jogurt np oliwą. Drukuj surówka z pora, marchewki i jabłka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średni por 1 duża marchewka 2 średnie ogórki kiszone 1 jabłko 1/3 kubka jogurtu sól, pieprz do smaku Wykonanie Warzywa myjemy. Pora kroimy. Marchewkę, jabłko i ogórka ścieramy. Jogurtu i przypraw robimy sosik, którym polewamy surówkę. Dodatkowe informacje Jeśli lubicie
Mieszam w Garnkupotrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie już tak ostry w smaku. My lubimy surówki, bo można je bardzo wdzięcznie komponować w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj nawet sałata lodowa, rzodkiewki czy ogórek świeży. Gotowanie to zabawa i masa eksperymentów, więc zachęcam do szukania swoich smaków, choćby(...)cytryny lub zastępując jogurt np oliwą. Drukuj surówka z pora, marchewki i jabłka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średni por 1 duża marchewka 2 średnie ogórki kiszone 1 jabłko 1/3 kubka jogurtu sól, pieprz do smaku Wykonanie Warzywa myjemy. Pora kroimy. Marchewkę, jabłko i ogórka ścieramy. Jogurtu i przypraw robimy sosik, którym polewamy surówkę. Dodatkowe informacje Jeśli lubicie
Mieszam w Garnkudoskonale :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą(...)pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie w nim obtaczamy nasze kotlety. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry
My Culinary Artcebula * duży ogórek *pęk szczypiorku *garść natki pietruszki * 20 dag bekonu * 2 jajka *sól, pieprz do smaku (osobiście zawsze dodaje jeszcze czosnek i ostrą papryke) *2 łyżeczki cukru * 5 łyczek mąki Przygotowanie: 1. Ziemniaki i ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. 2. Dodać jajka, pokrojony szczypiorek i przyprawy do smaku (nie zapomnij posłodzić ciasta). 3. Między czasie na patelni
FITBUuKgustu. Zazwyczaj to jest majonez, musztarda, ogórek konserwowy, kiszony, papryka lub jaja na twardo. Moja pasta jest nieco ostra, ale nie przesadnie. Składniki: tuńczyk w wodzie z puszki ( lub w oleju ) 2 puszki jaja ugotowane na twardo 3 szt. ogórek kiszony 2 szt. koperek świeży siekany 2 łyżki majonez 3 łyżki tabasco 6 kropel ketchup pikantny(...)łyżki sól, pieprz do smaku Metoda: Tuńczyka odsączyć z wody (oleju), umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka. Majonez, tabasco, ketchup wymieszać razem ze sobą, aż powstanie jednolity sos. Wlać do tuńczyka. Wymieszać. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać
Kuchnia Paulettesświeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi (można pominąć, to ostra pasta) marynowany imbir (można pominąć, ja za nim nie przepadam)'; document.write(" "); Ryż do sushi można przyrządzić zgodnie(...)cienką warstwę ryżu na całej aldze zostawiając marginesy na sklejenie. Na dole ryżu układamy wzdłuż składniki: sałatę, łososia, ogórka, awokado. Smarujemy delikatnie majonezem lub serkiem Philadelphia – wg preferencji. Zaczynamy zwijać tak jak roladę za pomocą maty lub ścierki. Bardzo ostrym nożem tniemy na 8-9 kawałków. Postępujemy tak samo, aż do wykończenia składników. Sushi bardzo delikatnie skrapiamy sosem teriyaki
Poezja smakusera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, majeranek Przygotowanie: Brokuły gotujemy 10 minut, aby trochę zmiękły, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy każdą pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo filety z kurczaka, szynkę, pokrojone na plasterki ogórki kiszone, posiekaną cebulę, posypujemy
Symfonia smakowakupiłam. Otworzyłam paczkę bezglutenowego chrupkiego pieczywa z quinoą i zajrzałam do lodówki. Znalazłam tam kiszone ogórki i postanowiłam zrobić pastę kanapkową, którą mogłabym chrupiące kromeczki posmarować, a później przybrać plasterkami ogórka. Pasta powstała z białej quinoy, czerwonej soczewicy, została przyprawiona czosnkiem i mieloną, ostrą, wędzoną papryką, którą produkuje się od kilkuset lat, według tej samej receptury w regionie Extremadura(...)quinoy szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku łyżeczka mielonej wędzonej papryki (wersja ostra) sól Wykonanie: Quinoę i soczewicę mieszamy, dodajemy do nich paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą według uznania. Smarujemy kromeczki, układamy na wierzchu plasterki kiszonego ogórka, lub inny ulubiony dodatek i gotowe
Quinoa Raz!letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół (do smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą, pieprzem
Kulinarna (nie)codziennośćpieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli *szklanka = 250ml Najlepsze ogórki kanapkowe – wykonanie: Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut
Kulinarne PrzebojeChociaż już późno, zapraszam jeszcze na pastę z łososia :) w sam raz na jutrzejsze śniadanie :) Składniki :Kawałek wędzonego łososia1 cebulka1 ogórek korniszonokoło 2
Sama słodycz i szczypta chiliIdealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe zwróćcie uwagę na to aby wołowina była w jednym kawałku(...)sosu czy jest wystarczająco dużo soli i pieprzu, dodajcie papryki słodkiej i ostrej. Kiedy roladki są już gotowe, sos powinien zmiejszyć swoja objetość mniej więcej o połowę. Roladki wyciagamy a sos blendujemy na gładko. Roladki możecie podać np z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone, buraczki lub czerwona kapusta. Życzę smacznego ! The post Tradycyjne rolady
Kulinarna PatilogiaZachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku . Składniki na 1 średni omlet: 3 jaja 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pomidor 1/2 długiego ogórka sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra - do smaku 1 łyżka oliwy Poniżej fotorelacja z przygotowywania krok po kroku: Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć
Grunt to przepis!konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w skórkach. Po lekkim przestudzeniu obrać ziemniaki ze skórek, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ziemniaki
Codziennik Kuchennyprzykład kotletów mielonych. No cóż, lubię majonez i nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności. Składniki - proporcje na dwie osoby 3-4 ogórki kiszone lub kwaszone 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki ostrej musztardy pieprz do smaku Dodatki - opcjonalnie do sałatki można dodać 1 czubatą łyżkę posiekanego szczypiorku lub drobno pokrojonej cebuli (świeżej lub marynowanej) Przygotowanie Odsączone z zalewy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKlęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy popularności pod względem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można(...)użyć cukinii, efekt będzie ten sam. 2,5 kg młodych kabaczków lub cukinii 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Kabaczka pokroić w paski, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały
Jadło i czytadło