ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:19/101)

Zrazy wołowe 192

Składniki: 600g wołowiny ( 12 małych plastrów ), 105g boczku ( wędzony lub surowy), 2 kawałki papryki czerwonej, konserwowej, 2 ogórki kiszone, 3 cebule, mąka pszenna, olej, sól, pieprz, papryka czerwona ( ostra i słodka ), musztarda. Przygotowanie: Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić(...)tłuszczem. Zalać 0,9l wody, przykryć i pozostawić na niewielkim ogniu. Po 30 minutach sprawdziś smak sosu i w razie konieczność dosolić i popieprzyć. Dodać czerwoną paprykę ( słodką i ostrą). Przykryć i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Sos powinien wyjść gęsty, bez potrzeby późniejszego zagęszczenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 343

łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 4 gramy świeżych drożdży Farsz: 200 gram kabanosów pieczonych 1 czerwona papryka 10 malutkich ogórków konserwowych 1 mała puszka czerwonej fasoli 150 gram sera żółtego Ostra papryka Dodatkowo: Papier do pieczenia 1 jako Czarny sezam do posypania Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy wodę, cukier(...)odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta

Bajeczna Kuchnia
Gulasz z wołowiną i papryką 149

łyżeczki oleju (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmażamy kilka minut. 3. Doprawiamy(...)smaku czosnkiem, papryką słodką i ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z papryczką habanero 168

papryczką habanero. Uwielbiam ostre jedzenie,śmieje sie że jestem uzależniona od kapsaicyny. Papryczki habanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka

Państwo Wojtczuk gotują
Przepisy na przetwory 138

tylko!! Z każdym dniem będzie przybywać przepisów więc odwiedzaj mnie co jakiś czas :) tym czasem zapraszam do zapoznania się z poniższymi przepisami :)  PIKLE W OSTREJ ZALEWIE KETCHUPOWEJ   NAJPROSTSZY PRZEPIS NA KISZONE OGÓRKI

W Moim Magicznym Domu
Dorsz na parze. 115

części z sitkiem do gotowania na parze razem z cytryną i gotujemy 15 - 20 minut na wywarze z przypraw. Podajemy z sałatką z pomidorów i ogórka zielonego z jogurtem naturalnym doprawioną papryką ostrą mieloną i czosnkiem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Moja wersja sałatki GYROS 367

porcja na co najmniej 2 osoby): 1 podwójna pierś z kurczaka  przyprawa GYROS lub nasze ulubione przyprawy (ja dałam paprykę słodka, ostrą, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz) słoik ogórków z octu/kiszonych (ja użyłam domowych ogórków kiszonych bo jakoś ogórki z octu odstraszają mnie ilością cukru) 1-2 pomidory 1 cebula puszka kukurydzy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta rybna (z makreli) 138

porcja na 1-2 osoby): 1 ugotowane jajko 100g sera chudego białego (taki w kostce) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę sól, pieprz, ostra papryka wg. smaku koperek wg. smaku 1/4 wędzonej makreli (lub innej wędzonej ryby) Sposób przygotowania: Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozduszamy widelcem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową 308

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i aromatyczne roladki schabowe nadziane żółtym serem, ogórkiem kiszonym i papryką. Środek wysmarowany dodatkowo ostrą musztardą dla wyostrzenia ich smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny

Marta Gotuje
SAŁATKA JARZYNOWA 117

lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy 2 kopiaste łyżki majonezu  sól pieprz A jak to zrobić: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach, po ugotowaniu i przestygnięciu obrać. Jajka

Kuchnia w opałach
Ogórki z chili 175

Coś dla miłośników ostrych smaków. Pyszne ogóreczki z chili i czosnkiem. Chili dodajemy wedle uznania, ja raczej jestem miłośniczką łagodnych smaków tylko męzuś woli ostrzejsze ale i tak dodaje raczej tą minimalną ilość. składniki: 2 kg dużych ogórków (duże(...)długie ale bez dużych pestek) 2 łyżki soli kamiennej 8 łyżek oleju rzepakowego 2 duże ząbki czosnku 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne) 1 szklanka octu 10 % 0,5 kg cukru Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Następnie pokrojone

Monia miesza i gotuje
Szybkie Danie A'la Gulaszowe 79

Składniki: 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 duże cebule 4 papryki konserwowe 6 ogórków konserwowych 2 łyżki suszonej mielonej papryki (1 ostra i 1 słodka) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody doprawić: oregano, bazylią i majerankiem wegeta i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Obsypać lekko papryką mieloną i posiekanymi ząbkami czosnku. Razem wymieszać

ClauditteMissCooking
ogórki w zalewie paprykowej 124

składniki: 3500 g ogórków gruntowych, świeżych 500 g cukru 1 i 1/4 szkl octu 250 ml oleju 2 łyżki papryki ostrej, w proszku 2 małe główki czosnku 4 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą i pozostawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki. Przygotowujemy zalewę. Ocet

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka "Grzybowa polana" 11534

fileta z kurczaka 1  litrowy słoik marynowanych pieczarek 1  słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Pęczek szczypiorku Jak wykonać ?  Ziemniaki ugotować(...)Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej,  mieszankę warzywną  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać

Wanilia i Kardamon
Beauf strogonow 267

dlatego taki obiad można podać dzieciom, które ukończyły rok. 600-700 g wołowiny 500 g pieczarek 5-6 ogórków kiszonych 2 duże cebule 0,5 litra wywaru warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz do smaku W dużym garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy zaczyna się rumienić dodajemy(...)włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był mało słony. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Nim wyłączymy

Dieta bez mleka