swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki na przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka(...)mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam różnokolorowych), pokrojone w paseczki zielone części dymki
Poezja smakuwłaśnie tak powstała moja kolacja. Składniki na 2-3 porcje: 1 filet pojedynczy z kurczaka sałata (w moim przypadku mix sałat) dojrzałe awokado ogórek cebula marchewka słonecznik sól, pieprz, papryka słodka i ostra Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja ugotowałem kurczaka na parze, ale można go równie dobrze usmażyć na niewielkiej ilości(...)ogórka również obieramy (ogórka wystarczy dobrze umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek. Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka
Taste of imaginationjeśli zależy nam na w miarę równych plastrach i nie dysponujemy jakąś ostrą szatkownicą. Ja swoje mogłabym spokojnie przepuścić przez Tefal Companion, ale chciałam podłużne plastry, więc jakikolwiek sprzęt odpadał. Trzeba było przytulić się do noża i działać :D Cała reszta, to już naprawdę chwila. Ogórki już teraz, po ponad tygodniu są smaczne, ale z czasem będą jeszcze(...)Śmiało możecie użyć ich jako przystawki, przekąski lub pokroić w kostkę do sałatki. Dzięki curry i kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;) Składniki: 3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść laurowy- po jednym na słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik
Kuchnia w czekoladzielepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę, ogórki i paprykę
Mix smakugodz. Zalewa : 20 łyżek oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 2 szklanki cukru 1 łyżka ostrej, mielonej papryki Przygotowanie: Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno) Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko
Proste Potrawyryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej 2 duże ogórki konserwowe sól, pieprz 2 łyżki majonezu ewentualnie 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy Ryż basmati ugotować zgodnie z przepisem - czyli tak jak makaron. Odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę(...)indyka pokrojonego w kostkę - ok 1/2 cm. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Lekko oprószyć pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą. Można dodać płaską łyżeczkę ostrej musztardy, jeśli chcielibyśmy uzyskać ostrzejszy smak. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: 1/2 sałaty lodowej 1/2 ogórka zielonego 1/2 cebuli 1/2 małego jogurtu naturalnego papryka ostra mielona, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli 125 g mięsa mielonego (można dać więcej - według uznania) Sałatę szatkujemy, ogórka i cebulę kroimy w malutką kostkę. Mięso podsmażamy na małej ilości oliwy lub jeśli mamy dobrą patelnię w ogóle bez tłuszczu.Wszystko mieszamy z jogurtem
Moje-pitraszeniejeszcze w tym roku dorobię kilka słoiczków, bo na próbę zrobiłam tylko 7 - za mało :) Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Składniki: ogórki marchewka czosnek ziele angielskie liście laurowe gorczyca natka pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki soli kamiennej 1 gałązka świeżej bazylii Zalewa: 6 szkl. wody 2,5 szkl. octu 3 szkl. cukru(...)ciut cieńsze niż z szatkownicy. Zalewamy je wodą z rozpuszczoną solą, dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej oraz listki bazylii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (można na noc). Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy, przykrywki również. Ogórki z zalewy przekładamy do słoików, niezbyt ciasno, bo przy tak pokrojonych i długich plastrach może być potem problem
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek papryki 3 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam leczo i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza
Ostra na Słodkopączek szczypiorku 1 średnia cebula Sos 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz papryka słodka papryka ostra Makaron ugotować odcedzić i wystudzić. Marchewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Wszystkie składniki sosu połączyć i wlać
O kuchni z uczuciemmeksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko(...)wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy
paapilotkaapokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków(...)oleju, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, 4 krople tabasco, sól i pieprz do smaku. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy przyprawione mięso. Smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Wlewamy 500ml wody, kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy
Szefowa kuchniprzepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku. 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa: 8 łyżek oleju rzepakowego 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż
Jadło i czytadłoTeraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe
Zainspiruj się kuchnią