ogorki na ostro - 1508 przepisów (strona:16/101)

Tajska sałatka z wołowiną 312

swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki na przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka(...)mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam różnokolorowych), pokrojone w paseczki zielone części dymki

Poezja smaku
#8 Sałatka z kurczakiem i awokado 245

właśnie tak powstała moja kolacja. Składniki na 2-3 porcje: 1 filet pojedynczy z kurczaka sałata (w moim przypadku mix sałat) dojrzałe awokado ogórek cebula marchewka  słonecznik  sól, pieprz, papryka słodka i ostra Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja ugotowałem kurczaka na parze, ale można go równie dobrze usmażyć na niewielkiej ilości(...)ogórka również obieramy (ogórka wystarczy dobrze umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek.  Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka

Taste of imagination
Ogórki kanapkowe 484

jeśli zależy nam na w miarę równych plastrach i nie dysponujemy jakąś ostrą szatkownicą. Ja swoje mogłabym spokojnie przepuścić przez Tefal Companion, ale chciałam podłużne plastry, więc jakikolwiek sprzęt odpadał. Trzeba było przytulić się do noża i działać :D Cała reszta, to już naprawdę chwila.  Ogórki już teraz, po ponad tygodniu są smaczne, ale z czasem będą jeszcze(...)Śmiało możecie użyć ich jako przystawki, przekąski lub pokroić w kostkę do sałatki. Dzięki curry i kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;)  Składniki:   3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść laurowy- po jednym na słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik

Kuchnia w czekoladzie
Bogracz domowy 205

lepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę, ogórki i paprykę

Mix smaku
Ogórki konserwowe z oregano 237

godz. Zalewa : 20 łyżek oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 2 szklanki cukru 1 łyżka ostrej, mielonej papryki Przygotowanie: Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno) Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko

Proste Potrawy
Sałatka z piersią z indyka, kukurydzą i ryżem basmati 204

ryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej 2 duże ogórki konserwowe sól, pieprz 2 łyżki majonezu  ewentualnie 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy Ryż basmati ugotować zgodnie z przepisem - czyli tak jak makaron.  Odcedzić i wystudzić.  Przełożyć do miski.  Dodać odsączoną kukurydzę(...)indyka pokrojonego w kostkę - ok 1/2 cm.  Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Lekko oprószyć pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą.  Można dodać płaską łyżeczkę ostrej musztardy, jeśli chcielibyśmy uzyskać ostrzejszy smak. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z mięsem mielonym. 132

Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1/2 ogórka zielonego 1/2 cebuli 1/2 małego jogurtu naturalnego papryka ostra mielona, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli 125 g mięsa mielonego (można dać więcej - według uznania) Sałatę szatkujemy, ogórka i cebulę kroimy w malutką kostkę. Mięso podsmażamy na małej ilości oliwy lub jeśli mamy dobrą patelnię w ogóle bez tłuszczu.Wszystko mieszamy z jogurtem

Moje-pitraszenie
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne 639

jeszcze w tym roku dorobię kilka słoiczków, bo na próbę zrobiłam tylko 7 - za mało :) Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Składniki: ogórki marchewka czosnek ziele angielskie liście laurowe gorczyca natka pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki soli kamiennej 1 gałązka świeżej bazylii Zalewa: 6 szkl. wody 2,5 szkl. octu 3 szkl. cukru(...)ciut cieńsze niż z szatkownicy. Zalewamy je wodą z rozpuszczoną solą, dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej oraz listki bazylii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (można na noc). Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy, przykrywki również. Ogórki z zalewy przekładamy do słoików, niezbyt ciasno, bo przy tak pokrojonych i długich plastrach może być potem problem

Kolorowy Przepisownik
sałatka chrzanowa z mortadelą 194

Składniki: 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek papryki 3 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Leczo 144

 Uwielbiam leczo  i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza

Ostra na Słodko
Sałatka makaronowa z marchewką i majonezem 833

pączek szczypiorku 1 średnia cebula Sos 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz papryka słodka  papryka ostra Makaron ugotować odcedzić i wystudzić. Marchewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać.  Wszystkie składniki sosu połączyć i wlać

O kuchni z uczuciem
Naleśniki po meksykańsku 8953

meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko(...)wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy

paapilotkaa
Schab w sosie ogórkowym 186

pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków(...)oleju, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, 4 krople tabasco, sól i pieprz do smaku. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy przyprawione mięso. Smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Wlewamy 500ml wody, kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy

Szefowa kuchni
129. Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę 160

przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku. 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 1 - 2 główki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku zalewa:  8 łyżek oleju rzepakowego 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż

Jadło i czytadło
Ogórki w musztardzie 244

Teraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe  ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania