ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:2/267)

Przepyszne ogórki kiszone 124

własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek(...)Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy

Kolizje Smaków
Ogórki kiszone 132

Sezon na domowe przetwory uważam za otwarty;) Dzisiaj szykuję ogórki kiszone. Osobiście robię je po raz 3 jednak z domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper  ziele angielskie  liść laurowy woda  sól

Krakowskie smaki Ani
Kiszone ogórki puste w środku - co robić ? 249

Kiszone ogórki puste w środku - co robić ? Często nasze kiszone ogórki są puste w środku i znajduje się w nich woda. Jest to spowodowane tym że podczas kiszenia powstają gazy, a ogórek ma twardą skórkę i gazy te nie mogą wydostać(...)się na zewnątrz. Powoduje to powstawanie tak zwanych ''bomb ogórkowych''. Aby temu zapobiec należy podczas kiszenia przekłuć każdy ogórek cienkim patyczkiem, grubą igłą lub cienkim drucikiem. W ten sposób spowodujemy że gazy powstałe podczas kiszenia będą się ulatniać na zewnątrz, a ogórki będą pełne w środku. Duże ogórki można też np. poprzekrawać na pół i w taki sposób

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki kiszone 181

ogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :)Składniki:- ogórki- 1 l wody- 1 łyżka soli- czosnek- koper- chrzan- liście wiśni- ziarenka pieprzu- ziele angielskie- liście laurowePrzygotowanie:Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu

Zainspirowana w kuchni
Ogórki kiszone 193

Ogórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać(...)następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem i koprem. 3. Całość zalać WRZĄCĄ zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słojów i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 2 minuty. Źródło ,, przetwory Anastazji

Apetyczna babeczka
Ogórki kiszone 151

Moje pierwsze kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć(...)babci... I wielu innych, różnych ludzi, którzy pokazali mi smak dobrej kuchni.Do litrowego słoika wsypałam przyprawę, która zastępuje świeży zestaw do kiszenia (akurat nie miałam takiego zestawu pod ręką, a mama dała mi tę mieszankę). W słoju umieściłam ogórki, układałam je bardzo ciasno. W litrze wody rozpuściłam łyżkę soli i zalałam tym roztworem ogórki. Odstawiłam na kilka

Mango Papaja
Ogórki kiszone z rzodkiewką 171

Ogórki kiszone z rzodkiewką to dla mnie zupełna nowość. Nigdy wcześniej nie słyszałam o kiszeniu rzodkiewki. Przepis banalny. Można wykorzystać swój ulubiony przepis na kiszenie ogórków. Ja skorzystałam z tego, który podawałam tutaj. Ogórki układamy w litrowych słojach, a oprócz nich do każdego słoika wrzucamy 6-7 rzodkiewek. W czasie kiszenia rzodkiewki tracą kolor i wtedy

Praktyczna pl
Gulasz z wątróbką, boczkiem i ogórkami kiszonymi | Danie à la Strogonow 168

Danie to ze względu na obecność mięsa, ogórków i pieczarek przypomina Strogonowa (inaczej: Stroganow ). Jednakże fuzja wątróbki oraz boczku w towarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek , czyni z niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra(...)bulionu 1-2 ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w paski i smażymy na patelni po pieczarkach. Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy.  Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki

Zofiana
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 192

sporządzenia  intensywnie zielonej zupy krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty - czyli bardzo aromatyczny i orzeźwiający bukiet smakowy.  Do dzieła, kochani: Składniki: ok. 1l  wywaru warzywnego (przed rozdrabnianiem można trochę odlać żeby krem nie okazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe(...)przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody.  Wywar warzywny podgrzewamy, dodajemy półmiękkie składniki z patelni i gotujemy na małym ogniu aż do ich całkowitej miękkości. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sokiem i skórką z limonki, cukrem trzcinowym oraz listkami mięty do wywaru - wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy, a kolejno zdejmujemy z ognia

Symfonia Smaków
Ogórki kiszone 143

2 ząbki czosnku na każdy litrowy słoik korzeń chrzanu  jak mały palec na każdy litrowy słoik kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik na

Humanistka w kuchni
Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego 3060

Post Sałatka do grilla z pomidora i ogórka kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kiszonych ogórków, kukurydzy i prażonego słonecznika 455

pełne brzuszki objedzone smakołykami ;) Większość z nas ma chęć na coś lżejszego i dla tych właśnie mam dzisiaj lekką sałatkę, która składa się głównie z ogórków kiszonych i kukurydzy. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale także jako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :)  dla tych(...)najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo chrupiąca bułka lub kromka świeżego pachnącego chleba :)Składniki:6 średnich ogórków kiszonych,1 średnia czerwona cebula,puszka kukurydzy,pęczek szczypiorku,200 g łuskanego słonecznika,sól, pieprz do smaku,pół łyżeczki cukru,2 łyżki oleju.Ogórki pokroić w ćwierć-plasterki lub grubszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kukurydzę odsączyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki kiszone z Top Chef! ;) 303

Chef?;>  W jednym z odcinków Magda Perszke- jedna z uczestniczek przygotowała, według mnie bardzo niebanalny dodatek do obiadu. Co więcej, jurorzy byli zachwyceni smakiem :) Są to ogórki kiszone  smażone w miodzie ;) Moja pierwsza myśl, nieee niemożliwe, że to jest jadalne...  Z ciekawości musiałam koniecznie spróbować. Na patelni podczas smażenia wyglądało to niezbyt ciekawie, więc gotując(...)zdjęcia postanowiłam się podzielić wrażeniami bo bardzo pozytywnie się zaskoczyłam,smak jest świetny!  Jeśli macie ochotę zachęcam do spróbowania no i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 3 łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale rodzaj chyba nie jest istotny :) 2 ząbki czosnku szczypta rozmarynu suszonego Wykonanie: Ogórki kroimy w paski. Czosnek siekamy drobniutko. Miód podgrzewamy

Czerwona Porzeczka
Ogórki kiszone w kamionce 141

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania