Rewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki:Pół główki kapusty pekińskiej1 mała puszka kukurydzy6 ogórków kiszonychSkładniki na sos:4 łyżki majonezu lub jogurtu1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie
Smaki Edytyśredniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko Usmażyć naleśniki według własnego przepisu Pieczarki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paski Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i podsmażyć pieczarki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło (najlepiej klarowane),cebula,odrobina mąki.Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek(...)równomiernie się rozbija, nie klei się do tłuczka, ani nie pryska po kuchni.Marchew obrać i pokroić w niezbyt grube słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych plastrów mięsa. Ogórek i parówkę również pokroić w podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy
Kuchnia z widokiem na ogródTaka domowa, od Cioci jest najlepsza. Czego użyłem? -ziemniaki ugotowane -sól, pieprz -cebula posiekana na trzy części podzielona -szczypiorek -śmietana 12% -masło -kaszanka -kilka obranych pokrojonych w plastry ogórków kiszonych -pieczarki konserwowe pokrojone w ćwiartki Ziemniaki gotujemy, jedną część cebuli szklimy na maśle (solimy i pieprzymy), łączymy razem, dodajemy łyżkę śmietany, posiekany świeży szczypiorek i ugniatamy na puree. Kaszankę
BaRepastego posta, z którego nie wynika czy zrazy są w sosie własnym czy cebulka ;) Wiem, ale nic bardziej rozsądnego nie wymyśliłam:) Składniki: - 4 plastry wołowiny - 4 kawałki ogórka kiszonego - 4 paski słoniny - ok. 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól(...)kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka - odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą musztardy. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek kładziemy niewielki kawałek ogórka, kawałek słoniny i kilka piórek cebuli. 2. Zawijamy dosyć ciasno i spinamy wykałaczkami,oprószamy mąką. Na patelni dość mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy zawijasy krótko z każdej strony
Kraina Tysiąca SmakówKażdy zna i lubi ogóreczki kiszone czy małosolne. Są niezastąpione do kanapek, sałatek czy po prostu same jako przekąska. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski.składniki:ogórki gruntowedo każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami
Monia miesza i gotujemożna zrobić na dwa sposoby, letni i zimowy. Latem przy użyciu grilla, a zimą piekarnika :) Oba dobre! Składniki: 2 sztuki krupnioka lub żymloka 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 łyżki oleju Wszystkie jarzynki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na dość duży kawałek folii aluminiowej wlewamy dużą krople oleju i lekko ją rozsmarowujemy, następnie dajemy krupniok
Smakowy RajSkładniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć
Przepisy i porady kulinarneNajprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.Gdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam ogórki kiszone domowej roboty . Są jednymi z tych przetworów które obowiązkowo robię co roku. Mam na nie sprawdzony przepis, z którego wychodzą nie za słone, jędrne(...)doskonałym dodatkiem na kanapki, do sałatek i do zupy ogórkowej. Czy wiesz że ogórki po ukiszeniu nabierają nowych właściwości zdrowotnych? Ogórki kiszone świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej obecność bakterii probiotycznych w kiszonych ogórkach sprawia że spożywanie ich reguluje skład prawidłowej mikroflory bakteryjnej. A to z kolei wpływa na procesy trawienia i pozytywnie wzmacnia naszą odporność
ArbuziakiZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie
Przepisy Aleksandrydokładnie polędwicę wołową.Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę.Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała … ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy.Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły , a ku mojej radości nie obyło się bez dokładek. SKŁADNIKI:( 4 porcje )* polędwica wołowa(...)laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 3 ziarenka* bulion warzywny – 500 ml* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki* maślaki zasmażane Provitus – 1 sztDODATKOWO :* kasza gryczana biała* ogórki kiszoneSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ).Obtaczamy w mące.W garnku z grubym dnem
Ostra na SłodkoMoja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi
Moje Małe Czarowanie