moim rodzinnym domu robiło się zawsze bardzo dużo przetworów. W naszej spiżarni stały rzędami ustawione słoje ogórków kiszonych, kompotów, grzybków marynowanych, sałatek warzywnych, przecieru pomidorowego, powideł śliwkowych i soków. Nie wiem dlaczego nie było tam takiej galaretki. Może dlatego, że nie rosły w naszym ogrodzie, a może jako dzieci jej po prostu nie lubiliśmy. Czytaj więcej
Wiem co jemrazem, na prośbę Powtwora, nie dodałam do sałatki pora, zaś ogórki kiszone "zapomniały" się kupić, więc dla zaostrzenia smaku dodałam solidną porcję marynowanych pieczarek. Warto było dokonać tej modyfikacji, sałatka poszła "na pniu" i poproszona zostałam o powtórkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypisałem w poprzednim poście dzisiaj pora na calzone. Bo przypomnę: nawiedziła nas Malwina i zrobiliśmy sobie wyżerkę. Oprócz chleba z ogórkiem kiszonym zrobiliśmy dwa rodzaje calzone. Zatem teraz pora na calzone z szynką i papryką. Przepis na samo ciasto jest taki sam jak na pizzę . Bo w sumie calzone to taka pizza, tylko w pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję
Marder&Marder Manufacturegłodny. bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera cheddar na osobę sałata lodowa czerwona cebula pomidor kiszony ogórek przyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę (z TEGO przepisu) keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz olej Sałatę kroimy w cienkie paski
Marder&Marder Manufacturewynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy
Marder&Marder ManufactureWydawać by się mogło, że to żadna filozofia. Okazuje się jednak, że kiszone ogórki bardzo łatwo jest zepsuć.. (przekonałam się na własnej skórze.. ;) ) Toteż zamieszczam tutaj ten sprawdzony przepis. Jednak nie ma to, jak babcia Anielka i jej niezastąpione porady kulinarne. W zależności od tego, ile słoików chcemy zrobić, tyle przygotowujemy niewielkich ogórków gruntowych . Potrzebować
Kuchenna Kontrrewolucyabędzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree
Kuchenna Kontrrewolucyamięsem. Tym razem zupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz
Kuchenna KontrrewolucyaZwłaszcza na kolację. Ze świeżym chlebkiem. Co tu dużo pisać - wspomnienia zawsze smakują wspaniale...;) Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ilość poszczególnych składników zależy od osobistych preferencji. Składniki: pomidor cebula ogórek kiszony jajko ugotowane na twardo majonez sól, pieprz zielenina - szczypiorek, koperek, zielona cebulka
My simple kitchennajprostszych farszów - czyli akurat powstały z tego, co zostało mi w lodówce. Takie małe sprzątanie pozostałych resztek. Ale śmiało możecie kombinować. Świetnie smakują również z kukurydzą i ogórkami kiszonymi. Jedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu
My simple kitchenposzłam na niedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski
pyszne zdrowościsolidną podstawę do spożytych procentów. Czasem też po prostu zawsze był, gdy już niczego nie było. I bezwzględnie jednoczył ludzi - tak! Przy wspólnym stole w mesie, z ogórkiem kiszonym własnej roboty, przyciągał jak magnes kolejnych strudzonych żeglarzy. Z czasem stał się tak popularny, że przyjaciele napotkani na wodzie zawsze pytali, czy aby nie zapomniałam go ze sobą zabrać
Garniec Magaliemasa była kleista i mogła się smarować na pieczywie. Pod koniec miksowania dodać żurawiny. U mnie są zmielone delikatnie, by było je widać. Podawać na pieczywie np. z rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym, korniszonami itp. Przechowywać w lodówce w przykrywanym pojemniku
Weekendy w domu i ogrodzieszybko się przyrumienia. Na drugiej patelni podsmażałam około 4 cebul, które na koniec doprawiłam czosnkiem suszonym i solą. Na koniec wymieszałam wszystko razem, posypałam delikatnie serem wegańskim dodałam kiszone ogórki. Misiek wniebowzięty. Smacznego
greenscarf