przyprawie po węgiersku'' + ryż z przyprawami oraz przecierem pomidorowym podany w pomidorku. Szaszłyki (było 5 :D): pierś z kurczaka w curry, papryka, cebula i cukinia + 4 wafle ryżowe posmarowane przecierem pomidorowym podane z sałatką i pomidorem. Sałatka: sałata rzymska, ogórek, cebula, pomidor, papryka, kurczak + wafle ryżowe z masłem orzechowym
fitolarun.blogspot.comklik fanem ich jest mój syn, są pyszne, polecam i w zalewie curry - klik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper chrzan liść chrzanu pieprz ziarnisty liście laurowe gorczyca biała
kruche babeczkikurczaka pokrój w grubsze paski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (u mnie curry, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażaj przez chwilę kurczaka z dwóch stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut. W tym czasie pokrój ogórka oraz paprykę. Przygotuj dressing mieszając wymienione powyżej składniki. Na talerz wyłóż liście sałaty
Zdrowie na języku :PNatomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy pełnię kulinarnego szczęścia ;) Składniki: 200 g jogurtu naturalnego ogórek świeży 15 listków mięty sól kumin chili Wykonanie: Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć łyżeczką pestki
zadanie-gotowaniedosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też
wegujemyZapraszam na pyszne danie obiadowe. Mięciutki schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam Składniki: 3 plastry schabu bez kości 1 łyżeczka curry sól, pieprz 1 marchewka 1 cebulka 1 łyżka oleju sos:1,5 szkl wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na zrazy drobiowe nadziewane kuskusem. Doskonale smakują na gorąco, na zimno jako przekąska i zawsze jest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie
pieprzny smaczekpuszka kukurydzy 1 podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe 1 duża cebula 3 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz czarny 3 plastry ananasa Marynata do mięsa 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pierzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka gałki(...)obieram cebulę i kroję w kostkę , przesmażam na tej patelni co było smażone nasze mięso . Następnie kapustę pekińską kroję cieniutko i przekładam do miski , dodaję wystudzone mięso , cebulę , kukurydzę , ogórka pokrojonego w kostkę ,oraz ananasa , majonez , musztardę i bardzo dokładnie mieszam , tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły , a na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym
Mój Smakzalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkowszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu, aby dokładnie oblepiły warzywa. Polać sosem, od razu podawać. Pasuje idealnie do wszelkich curry
Kuchnia Prezydentowejjest suchy. Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym. Składniki 500 g schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki
O kuchni z uczuciemSkładniki do kurczaka: pierś z kurczaka pasta curry kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru 3-5 ząbków czosnku po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty 2-3 kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny(...)tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz kawałek swieżego korzenia imbiru Zacznijmy od piersi z kurczaka. Pokroiłam je na cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw. Obrałam marchewki i pietruszkę. Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki. Pokroiłam je w cienkie
potrawyregionalnepieprzu, ostrej papryki, imbiru pół łyżeczki: cukru, suszonej pietruszki, curry, przyprawy 5 smaków (opcjonalnie) Przygotowanie Składniki na przyprawę mieszamy ze sobą. Makaron noodle kruszymy, zalewamy gorącą wodą i dodajemy przyprawę. Pozostawiamy go w wodzie na około 10 minut, aż lekko zmięknie. Następnie makaron odsączamy na sicie. Szynkę, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie
e-PrzepisyKulinarnepodałam kilka warzyw, które po przyprawieniu odpowiednimi przyprawami idealnie smakują. Warzywa: Brukselka - gałka muszkatołowa, papryka, pieprz Dynia - curry, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kminek, papryka, pieprz, szczypior Fasola - curry, cząber, kolendra, majeranek, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek Groch - bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, mięta, pieprz, tymianek Kapusta biała - cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy Kapusta czerwona - anyż(...)kminek, kolendra, liść laurowy Marchew - bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki Ogórki - chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki, szczypior, ziele angielskie Pomidory - bazylia, cytryna, czosnek, estragon, koperek, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior Soczewica - curry, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki Szpinak - bazylia
Zasmakuj Kuchni