ogórki curry - 621 przepisów (strona:29/42)

Kotleciki z soczewicy i ryżu 240

połącz z curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce tartej,jajku i znowu bułce tartej.  9. Smaż na dobre rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zabrałam do pracy wraz z sałatką ze szpinaku,pomidorów, ogórków małosolnych i kwiatami

U Fiolki
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 204

grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka

Codziennik Kuchenny
Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 369

Kurczak pieczony w pikantnej marynacie, marynata składała się z 3 łyżek mida’s Tandoori Curry Paste, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki tymianku suszonego, odrobiny soli i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 164

gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora(...)wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1/2 kalafiora 1 duża cebula 1 ząbek czosnku woda lub  wegański wywar warzywny pieprz 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki kurkumy sól morska lub himalajska opcjonalnie czarna sól 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru Wykonanie: Kalafior myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki, cześć możemy zetrzeć

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zupek chińskich 308

Kurczak curry" - czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych

Kuchnia Prezydentowej
Niemiecka sałatka śledziowa 143

się jednak, bowiem poświęcone kilkadziesiąt minut zapewni wam ciekawe smaki w sałatce. Na moim blogu znajdziecie też również inne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach chrzanową pastę z wędzonej makreli . Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania(...)Składniki – Niemiecka sałatka śledziowa 5-6 – marynowanych płatów śledziowych 3 łyżki kaparów – tu dostaniesz kapary 2 średnie pieczone buraki jajko ugotowane na twardo 3 łyżki śmietany ogórek korniszon jabłko kwaśne cebula czerwona sól i pieprz Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Niemiecka sałatka śledziowa Pieczenie buraka Piekarnik ustawiamy na 180 st Celsjusza. Buraki

Kuchennyviral.pl
Sezon grillowy - czas START! Szaszłyki z kurczaka 265

curry, dodajemy koperek, oliwę z oliwek, rozdrobnioną papryczkę chilli i przyprawę np. do gyrosa. Filet odstawiamy na ok 30 minut, w tym czasie myjemy i przygotowujemy warzywa, potrzebne do przyrządzenia szaszłyków. Paprykę kroimy w spore kawałki, cukinię w plastry grubości ok 1 cm, a pieczarki na pół. Ale skoro robimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek

Taste Of My Day
Kremowa koreańska pasta sojowa 164

drób. Nawet w mojej rodzinie teraz jada się rzadziej mięsa (może dlatego, że ja gotuje częściej). Składniki: 250 g soi 1 mała cebula 1 duża marchewka Ziele angielskie (2) Curry Liść laurowy (2) Tymianek Liść lubczyku 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany 2 łyżki musztardy Przygotowanie: Soje zalewamy na noc wodą (do jej poziomu). Na następny dzień soję gotujemy przez(...)przyprawami i posiekaną marchewką i cebulą. Garnek zdejmujemy z gazu, wyciągamy ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy musztardę. Rozdrabniamy blenderem do gładkiej masy. Nieziemsko smakuje z ogórkami! Kremowa koreańska pasta sojowa

Czarnawisienka
Wegetariańskie cheeseburgery 190

łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oliwy Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie i doprawić curry. Dodać do kaszy. Jak lekko przestygnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć(...)blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości. Całkiem udany eksperyment :) Polecam

Jemy Pijemy
Kiszone cytryny 156

Kiszonki któż ich nie robi? no bo jak ma wyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny(...)będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy i potrawek albo do warzywnego curry. Idealne do kanapek i placków ziemniaczanych, polecam wypróbować. Przepis według Aleksandra Barona z jego książki. Kiszone cytryny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
NALEŚNIKI Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 141

naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Marchewki obieram i trę na grubych oczkach.  Pieczarki myję i kroję w kostkę(...)kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż  zrobi się gęste.  Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki. Następnie kładę ser. Zawijam w ruloniki. Na blachę

Gotowanie Patki
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 108

usunąć nadmiar tłuszczu. Już prawie wszystko gotowe, teraz pozostaje złożyć kanapkę . Oprócz surówki z czerwonej kapusty możecie wpakować w tego burgera dowolne dodatki. Ja położyłam na puszystą bułkę kurczaka, ogórki konserwowe, surówkę z czerwonej kapusty, ser mozzarella, sos z musztardy dijon i chrupiący bekon. Przyklepałam wszystko górną częścią bułki i jadłam nad wielkim talerzem, oczywiście ręce miałam brudne prawie(...)zobaczyć uśmiech innych, równie brudnych jedzących tego słonecznego burgera . Więcej przepisów na jedzenie, które spodoba się każdemu mężczyźnie: Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella Szybka sałatka kanapkowa z kurczakiem curry i pistacjami Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole Artykuł Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Zielona kanapka 185

tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi. Składniki: Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego) 1 zielona papryka 4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek 3-4 liście sałaty 1 awokado bułka tarta oliwa z oliwek opcjonalnie: koperek sól, pieprz i inne przyprawy ulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchup Przygotowanie(...)curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem/łyżką lub czymś innym do uzyskania konsystencji pasty. Paprykę oraz ogórek

Weganizm infantylny
Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 84

Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów produkcji kminku. To też jedna z najstarszych przypraw, które(...)tradycyjnych dań. Ma lekko korzenny smak i aromatyczny zapach. Kmin rzymski z Indii Nazywany jest także kuminem. Uprawiany i używany jest najczęściej w Indiach. Jest jednym ze składników przyprawy curry. Nadaje potrawom charakterystyczny dla kuchni indyjskiej smak i aromat. Pieprz czarny z Wietnamu To jedna z głownych przypraw używanych w naszej kuchni. Dodajemy ją do praktycznie wszystkich wytrawnych dań. Uprawiana

Health-Fit-Life
Młode ziemniaki duszone z warzywami 157

chrupkości.  Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną  wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można(...)potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia wsypać groszek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz, posypać obficie zieleniną. Podawać z np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi,  pomidorami oraz ( dla lubiących odrobinę pikanterii ) papryką pepperoni

Kulinarne przemyslenia